Можеш ли да купиш нов автомобил с твоята заплата?

Можеш ли да купиш нов автомобил с твоята заплата?

Поставени в едно изречение изразите „нова кола“ и „работна заплата“ звучат доста обезсърчително. Това не пречи продажбите на нови автомобили да се увеличават. В България дори с темпове над средните за Европейския съюз, макар делът на неупотребяваните коли да си остава доста малък и скоро да не се очертава да се избавим от прозвището „гробище“ на Европа за стари коли.

Много може да се спори по въпросът дали и кога има нужда от нов автомобил, да се правят съпоставки между разходите за такъв и за кола втора ръка, да се изчисляват доходите и какво трябва да е процентното изражение на покупката спрямо тях. Съществуват няколко теории за това, колко е разумната сума, която човек трябва определи при покупка на автомобил спрямо доходите си. Повечето варират между 10% и 30% от заплатата – дали разпределени като вноски по заем или лизинг, или като спестена сума, когато говорим за кола втора ръка. По последни данни средната брутна заплата за страната е 1250 лв., което би означавало между 125 и 375 лв. месечно или между 1500 и 4500 лв. годишно, ако домакинството ви се състои от един човек и това е размерът и на вашата заплата. Очевидно при такива доходи изборът е между дългогодишно спестяване или автомобил на лизинг, респективно с помощта на кредит. Предимствата и недостатъците при купуването на нова кола спрямо тези за стар автомобил сме обсъдили в тази статия, така че тук ще се спрем само на темата за нов автомобил.

Няколко съображения

Когато си правите сметките за купуване на кола, още сте на етапа на проучване и си планирате бюджета, винаги е добре да имате предвид два фактора, които често могат да бъдат забравени. Първият е дали и какви екстри ще искате. Добре е да сте наясно още преди да отидете при търговеца, за да не подхождате емоционално и импулсивно. Добавянето на такива може потенциално да оскъпи колата с около 20%. Вторият е, че макар от един нов автомобил да не се очаква да се разваля в първите няколко години на експлоатация, редовната му поддръжка се извършва в оторизиран сервиз. С други думи е добре да си предвидите и тези разходи, които ще ви спохождат приблизително веднъж годишно.

Как да изберете правилният автомобил?

В общия случай говорим за кола на разумна цена, в края на краищата ако можете да си позволите висок клас автомобил, надали ще го съобразявате непременно със заплатата си. Сред най-евтините и често предпочитани при избор на нов автомобил марки са Dacia, Lada, Skoda, Kia, Ford. Класацията на най-продаваните нови коли в България не се променя толкова драстично през годините и в тази статия може да видите и кои са предпочитаните.

Откъде да намеря пари?

Когато сте се ориентирали към закупуването на нов автомобил, въпросът с парите доста по-наболяла тема, отколкото ако сте се примирили с втора ръка. Опциите са всевъзможни и вероятно най-често предпочитаните начини са на лизинг или с помощта на кредит, особено ако не искате да чакате години наред, докато спестите средствата. Много зависи дали вече имате някаква заделена сума и дали планирате да я ползвате точно с това предназначение. Често подценявана досега възможност обаче е да използвате настоящият си автомобил като средство за финансиране – особено валидно в случаите, когато домакинството ви се нуждае от втора кола, но не само. С помощта на обратен лизинг от Maxo може да получите от 3000 до 30 000 лв. финансиране със срок на изплащане до 48 месеца. През този период продължавате да ползвате същата кола както и преди.

Гъвкаво финансиране до 100 000 лв.

Научи повече