Употребяван или нов автомобил?

Употребяван или нов автомобил?

Дилемата нова срещу употребявана кола е почти като дебата за яйцето и кокошката. Разговорът по темата може да бъде много дълъг и да се върти в кръг до безкрайност. Когато покупката на кола е на дневен ред, има само един вариант да не си задавате този въпрос: ако финансовите ви средства са толкова ограничени, че не може да си позволите лизинг и/или целта ви е покупка на кола над 10 - 15 годишна възраст за толкова ниска сума, че опцията за нова да ви е буквално невъзможна. И за двете може да има решение, но за него накрая.

Нека първо видим какви са предимствата и недостатъците на новите и употребяваните автомобили.

Нов автомобил

При новите автомобили основното предимство е именно, че не са карани преди. Това драстично намалява риска от повреди и чести посещения в сервиз. Дори и да се налагат такива, голяма част от потенциалните дейности по автомобила са покрити от гаранцията.

  • Не си задавате въпроси от типа - дали търговецът не ви мами, дали няма прикрити следи от катастрофи, дали й е превъртан километража.
  • Нито му се молите, за да ви отпусне тест драйв.
  • Спестявате си време с огледи и пари, поради липсата на необходимост да водите колата на сервиз и за диагностика, преди да я купите.
  • Не се чудите кой ли е бил предишния собственик и как я е карал.
  • Може да поръчате избрания модел автомобил с екстри по ваш вкус, включително цвят, оборудване, задвижване, трансмисия и т.н
  • Ако вземете кола на лизинг, към края му собственикът (компанията дилър) може да я изкупи обратно и да вземете отново нова кола.

Естествено, ако купуването на нов автомобил имаше само преимущества, нямаше да има и чудене. Но, за съжаление, този вариант има и недостатъци.

  • В момента на излизането й от магазина колата ви започва да се обезценява и пада до под половината от цената си в следващите 3 – 4 години.
  • Макар и рискът от даването на дефекти да е драстично по-нисък, не сте напълно застраховани от такива.
  • Гаранцията не покрива абсолютно всички потенциални дейности по автомобила (примерно смяната на масло), но задължително трябва да ползвате фирмен сервиз, където услугите са значително по-скъпи.
  • При покупка на автомобил на лизинг сте длъжни да го застраховате (примерно Каско), което също е допълнителен и не малък разход.
  • Не е невъзможно чисто психологически да „й треперите“ повече – ако нямате гараж, при всяко попадане в дупка, при мисълта, че някой може да ви закачи и да одраска боята…

Употребявана кола

Както стана дума, на пръв поглед най-големият плюс на покупката на употребявана кола е нейната цена. Автомобил на възраст 2 – 5 години може да бъде намерен на цена до 50% от тази на същия автомобил като нов. Има и други плюсове:

  • За една и съща сума може да изберете много по-качествен автомобил като марка и модел, докато ако трябва да избирате нова и имате бюджетно ограничение, може да трябва да направите компромис с марката например.
  • Основната обезценка вече се е случила и оттук нататък колата продължава да се обезценява, но по-бавно. Има значение, ако смятате да я смените след още 2 – 3 години.
  • Фактът, че един автомобил вече е „поживял“ и е бил експлоатиран в продължение на определен период, си има и своя плюс: колата е показала колко държи и колко често се поврежда. Много хора не предпочитат чисто нов и непроверен от времето автомобил именно по тази причина.
  • Не се налага непременно да се съобразявате със задължителния фирмен сервиз, изискванията за застраховки и прочее (според случая). Ремонтите и застраховките са по-евтини.
  • Отново може да имате гаранция, в зависимост от търговеца, от който купувате. Най-често е така при т.нар. buy back (бай-бек) автомобили, които се изкупуват и препродават от оторизираните дилъри. Друг плюс при тях е, че са минали щателни прегледи и сервизните им документи обикновено са изрядни, т.е. може да сте по-сигурни, че няма нещо прикрито.

Повечето недостатъци на колите втора ръка са пределно ясни, но нека все пак да ги обобщим.

  • Повечето нужди от ремонт се появяват именно след втората или третата година от излизането на колата по пътищата. Не е невъзможно току що купеният ви автомобил да започне да се поврежда.
  • Никога не може да сте 100% сигурни дали това, което твърди търговецът е вярно – като започнем от обичайния въпрос за реалните километри и стигнем до това какъв е бил предишният собственик, как я е поддържал и дали не е имало (или има и в момента) някой сериозен проблем, който е добре прикрит и ще проличи едва след продажбата.
  • При buy back колите често става въпрос за автомобили, които са били служебни. Напълно е възможно колата да е съвсем млада, но с огромно количество навъртени километри. Е, поне знаете, че са верни.
  • След покупката на автомобил на старо имате някои задължителни разходи по преглед, смяна на гуми, масло, филтри, ремъци.
  • Няма да получите възможността сами да избирате екстрите или пък цвета, ще трябва да се съобразите с това, което се предлага.

Изборът на кола често може да доведе главоболие от твърде много премисляне или пък до семейни спорове и караници. Но ако притежавате автомобил или тепърва се сдобивате с нов (но не на лизинг) е добре да знаете, че има много лесен начин да покриете всякакви непосредствени или последващи разходи по него. С помощта на обратен лизинг от Maxo може да получите от 3000 до 30 000 лв. според оценката на колата и да разсрочите изплащането им до 48 месеца. А средствата може да ви стигнат и за да организирате първото си пътешествие с новата придобивка!

 

Гъвкаво финансиране до 100 000 лв.

Научи повече