Назад към всички

Употребяван или нов автомобил?

Употребяван или нов автомобил?

Дилемата нова срещу употребявана кола е почти като дебата за яйцето и кокошката. Разговорът по темата може да бъде много дълъг и да се върти в кръг до безкрайност. Когато покупката на кола е на дневен ред, има само един вариант да не си задавате този въпрос: ако финансовите ви средства са толкова ограничени, че не може да си позволите лизинг и/или целта ви е покупка на кола над 10 - 15 годишна възраст за толкова ниска сума, че опцията за нова да ви е буквално невъзможна. И за двете може да има решение, но за него накрая.

Нека първо видим какви са предимствата и недостатъците на новите и употребяваните автомобили.

Нов автомобил

При новите автомобили основното предимство е именно, че не са карани преди. Това драстично намалява риска от повреди и чести посещения в сервиз. Дори и да се налагат такива, голяма част от потенциалните дейности по автомобила са покрити от гаранцията.

 • Не си задавате въпроси от типа - дали търговецът не ви мами, дали няма прикрити следи от катастрофи, дали й е превъртан километража.
 • Нито му се молите, за да ви отпусне тест драйв.
 • Спестявате си време с огледи и пари, поради липсата на необходимост да водите колата на сервиз и за диагностика, преди да я купите.
 • Не се чудите кой ли е бил предишния собственик и как я е карал.
 • Може да поръчате избрания модел автомобил с екстри по ваш вкус, включително цвят, оборудване, задвижване, трансмисия и т.н
 • Ако вземете кола на лизинг, към края му собственикът (компанията дилър) може да я изкупи обратно и да вземете отново нова кола.

Естествено, ако купуването на нов автомобил имаше само преимущества, нямаше да има и чудене. Но, за съжаление, този вариант има и недостатъци.

 • В момента на излизането й от магазина колата ви започва да се обезценява и пада до под половината от цената си в следващите 3 – 4 години.
 • Макар и рискът от даването на дефекти да е драстично по-нисък, не сте напълно застраховани от такива.
 • Гаранцията не покрива абсолютно всички потенциални дейности по автомобила (примерно смяната на масло), но задължително трябва да ползвате фирмен сервиз, където услугите са значително по-скъпи.
 • При покупка на автомобил на лизинг сте длъжни да го застраховате (примерно Каско), което също е допълнителен и не малък разход.
 • Не е невъзможно чисто психологически да „й треперите“ повече – ако нямате гараж, при всяко попадане в дупка, при мисълта, че някой може да ви закачи и да одраска боята…

Употребявана кола

Както стана дума, на пръв поглед най-големият плюс на покупката на употребявана кола е нейната цена. Автомобил на възраст 2 – 5 години може да бъде намерен на цена до 50% от тази на същия автомобил като нов. Има и други плюсове:

 • За една и съща сума може да изберете много по-качествен автомобил като марка и модел, докато ако трябва да избирате нова и имате бюджетно ограничение, може да трябва да направите компромис с марката например.
 • Основната обезценка вече се е случила и оттук нататък колата продължава да се обезценява, но по-бавно. Има значение, ако смятате да я смените след още 2 – 3 години.
 • Фактът, че един автомобил вече е „поживял“ и е бил експлоатиран в продължение на определен период, си има и своя плюс: колата е показала колко държи и колко често се поврежда. Много хора не предпочитат чисто нов и непроверен от времето автомобил именно по тази причина.
 • Не се налага непременно да се съобразявате със задължителния фирмен сервиз, изискванията за застраховки и прочее (според случая). Ремонтите и застраховките са по-евтини.
 • Отново може да имате гаранция, в зависимост от търговеца, от който купувате. Най-често е така при т.нар. buy back (бай-бек) автомобили, които се изкупуват и препродават от оторизираните дилъри. Друг плюс при тях е, че са минали щателни прегледи и сервизните им документи обикновено са изрядни, т.е. може да сте по-сигурни, че няма нещо прикрито.

Повечето недостатъци на колите втора ръка са пределно ясни, но нека все пак да ги обобщим.

 • Повечето нужди от ремонт се появяват именно след втората или третата година от излизането на колата по пътищата. Не е невъзможно току що купеният ви автомобил да започне да се поврежда.
 • Никога не може да сте 100% сигурни дали това, което твърди търговецът е вярно – като започнем от обичайния въпрос за реалните километри и стигнем до това какъв е бил предишният собственик, как я е поддържал и дали не е имало (или има и в момента) някой сериозен проблем, който е добре прикрит и ще проличи едва след продажбата.
 • При buy back колите често става въпрос за автомобили, които са били служебни. Напълно е възможно колата да е съвсем млада, но с огромно количество навъртени километри. Е, поне знаете, че са верни.
 • След покупката на автомобил на старо имате някои задължителни разходи по преглед, смяна на гуми, масло, филтри, ремъци.
 • Няма да получите възможността сами да избирате екстрите или пък цвета, ще трябва да се съобразите с това, което се предлага.

Изборът на кола често може да доведе главоболие от твърде много премисляне или пък до семейни спорове и караници. Но ако притежавате автомобил или тепърва се сдобивате с нов (но не на лизинг) е добре да знаете, че има много лесен начин да покриете всякакви непосредствени или последващи разходи по него. С помощта на обратен лизинг от Maxo може да получите от 3000 до 30 000 лв. според оценката на колата и да разсрочите изплащането им до 48 месеца. А средствата може да ви стигнат и за да организирате първото си пътешествие с новата придобивка!

Разбери повече

 

Виж всички полезни съвети

Виж всички полезни съвети
Стартиране на бизнес от нулата - първи стъпки

Стартиране на бизнес от нулата - първи стъпки

Често ти се случва да мечтаеш да имаш собствен бизнес? Подготвили сме няколко стъпки, които да ти служат в началната фаза, точно, когато започваш да градиш плановете си.

Как да планираш перфектната семейна почивка?

Как да планираш перфектната семейна почивка?

Все още нямаш идея как да почиваш със семейството си? Следва списък с въпроси, по който може да се ръководиш, докато планираш семейната си почивка. Да започваме!

Безопасното шофиране: 5 основни съвета

Безопасното шофиране: 5 основни съвета

Когато си зад волана, независимо дали си сам или возиш пътници, безопасното шофиране трябва винаги да бъде основната ти грижа. Ето някои от нашите съвети.

Пътуване по време на пандемия - не тръгвай без тези неща!

Пътуване по време на пандемия - не тръгвай без тези неща!

В тази статия ще си поговорим кои са най-важните предпазни мерки, които да си осигуриш преди да тръгнеш, с цел да минимизираш рисковете за теб и семейството ти.