Назад към всички

Кой автомобил е любимият на българите?

Кой автомобил е любимият на българите?

Близо 70% от българите притежават автомобил, а две трети от тях и шофират редовно. За съжаление повечето автомобили в страна са стари и когато се ориентира към покупката на кола, българинът често залага на употребяван автомобил. По пътищата ни могат да се срещнат над 150 различни модела. И все пак са налице известни предпочитания, макар да има редица други показатели, когато човек избира кола, като цена, стабилност, разпространеност, респективно цени на консумативите и ремонтите.

Разнообразни проучвания показват отношението на българите към колите. Сред любопитните например е, че за младите хора колата е не просто средство за придвижване, но и признак на социален статус и се нарежда до 2000 лв. спестявания като знак за благосъстояние. Друго изследване на Евростат отпреди година отчита, че българите отделят повече средства за автомобила си, отколкото за домашни и битови разходи. Разбира се, тук за съжаление не е ясно, дали не влизат и разходите за наложителни ремонти. И все пак, още една анкета – за любимото хоби, потвърждава любовта на българина към автомобила му. Грижата за колата се нарежда на второ място след заниманията в градината. Често се касае за подобрения по колата, свързани с вида, мощността и комфорта (аудио системи и навигация).

Данните на МВР за регистрациите от миналата година показват някои ясно изразени предпочитания.

Volkswagen

Volkswagen е лидерът в класацията и е най-разпространената марка в страната. Пазарният дял е около 15%, което съответства на 425 805 регистрирани автомобила. Не малка част от тях са стари коли.

Volfswagen Passat

Opel

На второ място колите с марка Opel, които са 351 654. Автомобилът е попадал и в класациите за любими марки през изминалите години. Повечето от регистрираните коли са на възраст над 5 години.

Opel

Mercedes

Регистрираните автомобили с марка Mercedes в България са 193 486 и с това тези коли се нареждат на трето място по предпочитания.

Mercedes Benz CLS

При новите коли обаче ситуацията е доста по-различна. Vоlkѕwаgеn все още е в челото, но на четвърто място. Лидep e Dасіа c 14 529 peгиcтpиpaни aвтoмoбилa. На второ място е Тоуоtа c 11 802, а на трето е Rеnаult c 10 717 aвтoмoбилa

Луксозните любимци

Не са много хората, които могат да си позволят луксозна или суперкола, но все пак има и такива. Най-популярните марки във високия клас в България при новите автомобили са BMW, Audi и Mercedes. Сред луксозните се открояват Bentley, от която в страната има 194 автомобила, Ferrari, които са 84 в България, Lamborghini с 57 регистрации и Rolls-Roys с 53 регистрации. В страната ни има и 70 автомобила на Tesla.

Tesla Roadster

Ако обичате да си мечтаете или просто да четете за луксозни коли, може да прегледате статията за „12-те най-луксозни автомобила в света“. За съжаление проблемът с ексклузивните коли не е само в цената им за закупуване, но и при разходите за поддръжка, както може да видите от „Колко харчат суперавтомобилите?“.

Не малко мечти и планове може да осъществите финансово с помощта на автомобила, който и сега притежавате. Според оценката му може да получите обратен лизинг в размер от 3000 до 30 000 лева и възможност за изплащане до 48 месеца. През това време автомобилът си остава във ваши ръце и продължавате да го използвате както и преди.

 

Виж всички полезни съвети

Виж всички полезни съвети
Стартиране на бизнес от нулата - първи стъпки

Стартиране на бизнес от нулата - първи стъпки

Често ти се случва да мечтаеш да имаш собствен бизнес? Подготвили сме няколко стъпки, които да ти служат в началната фаза, точно, когато започваш да градиш плановете си.

Как да планираш перфектната семейна почивка?

Как да планираш перфектната семейна почивка?

Все още нямаш идея как да почиваш със семейството си? Следва списък с въпроси, по който може да се ръководиш, докато планираш семейната си почивка. Да започваме!

Безопасното шофиране: 5 основни съвета

Безопасното шофиране: 5 основни съвета

Когато си зад волана, независимо дали си сам или возиш пътници, безопасното шофиране трябва винаги да бъде основната ти грижа. Ето някои от нашите съвети.

Пътуване по време на пандемия - не тръгвай без тези неща!

Пътуване по време на пандемия - не тръгвай без тези неща!

В тази статия ще си поговорим кои са най-важните предпазни мерки, които да си осигуриш преди да тръгнеш, с цел да минимизираш рисковете за теб и семейството ти.