Кой автомобил е любимият на българите?

Кой автомобил е любимият на българите?

Близо 70% от българите притежават автомобил, а две трети от тях и шофират редовно. За съжаление повечето автомобили в страна са стари и когато се ориентира към покупката на кола, българинът често залага на употребяван автомобил. По пътищата ни могат да се срещнат над 150 различни модела. И все пак са налице известни предпочитания, макар да има редица други показатели, когато човек избира кола, като цена, стабилност, разпространеност, респективно цени на консумативите и ремонтите.

Разнообразни проучвания показват отношението на българите към колите. Сред любопитните например е, че за младите хора колата е не просто средство за придвижване, но и признак на социален статус и се нарежда до 2000 лв. спестявания като знак за благосъстояние. Друго изследване на Евростат отпреди година отчита, че българите отделят повече средства за автомобила си, отколкото за домашни и битови разходи. Разбира се, тук за съжаление не е ясно, дали не влизат и разходите за наложителни ремонти. И все пак, още една анкета – за любимото хоби, потвърждава любовта на българина към автомобила му. Грижата за колата се нарежда на второ място след заниманията в градината. Често се касае за подобрения по колата, свързани с вида, мощността и комфорта (аудио системи и навигация).

Данните на МВР за регистрациите от миналата година показват някои ясно изразени предпочитания.

Volkswagen

Volkswagen е лидерът в класацията и е най-разпространената марка в страната. Пазарният дял е около 15%, което съответства на 425 805 регистрирани автомобила. Не малка част от тях са стари коли.

Volfswagen Passat

Opel

На второ място колите с марка Opel, които са 351 654. Автомобилът е попадал и в класациите за любими марки през изминалите години. Повечето от регистрираните коли са на възраст над 5 години.

Opel

Mercedes

Регистрираните автомобили с марка Mercedes в България са 193 486 и с това тези коли се нареждат на трето място по предпочитания.

Mercedes Benz CLS

При новите коли обаче ситуацията е доста по-различна. Vоlkѕwаgеn все още е в челото, но на четвърто място. Лидep e Dасіа c 14 529 peгиcтpиpaни aвтoмoбилa. На второ място е Тоуоtа c 11 802, а на трето е Rеnаult c 10 717 aвтoмoбилa

Луксозните любимци

Не са много хората, които могат да си позволят луксозна или суперкола, но все пак има и такива. Най-популярните марки във високия клас в България при новите автомобили са BMW, Audi и Mercedes. Сред луксозните се открояват Bentley, от която в страната има 194 автомобила, Ferrari, които са 84 в България, Lamborghini с 57 регистрации и Rolls-Roys с 53 регистрации. В страната ни има и 70 автомобила на Tesla.

Tesla Roadster

Ако обичате да си мечтаете или просто да четете за луксозни коли, може да прегледате статията за „12-те най-луксозни автомобила в света“. За съжаление проблемът с ексклузивните коли не е само в цената им за закупуване, но и при разходите за поддръжка, както може да видите от „Колко харчат суперавтомобилите?“.

Не малко мечти и планове може да осъществите финансово с помощта на автомобила, който и сега притежавате. Според оценката му може да получите обратен лизинг в размер от 3000 до 30 000 лева и възможност за изплащане до 48 месеца. През това време автомобилът си остава във ваши ръце и продължавате да го използвате както и преди.

 

Гъвкаво финансиране до 100 000 лв.

Научи повече