12-те най-луксозни автомобила в света

12-те най-луксозни автомобила в света

Да помечтаем. Какво би било, ако бяхте толкова богати, че да може да си позволите някой от топ луксозните автомобили в света? Бихте ли избрали да притежавате такъв, да го шофирате или да се насладите на усещането да ви возят с него? Цената им се измерва в милиони долари, притежателите им са най-често звезди от различни сфери на шоубизнеса или спорта, собственици на глобални бизнеси и милиардери. Дали само допълват усещането си за значимост с подходящата за статута им кола, или и обратното е вярно – автомобилът може да допринесе за развитието по пътя нагоре? Трудно е да се каже, но най-вероятно и двете важат.

За да бъде определен един автомобил като „луксозен“, той трябва да отговаря на редица условия. Като започнем от усещането от шофирането и движението на самия автомобил, минем през комфорта в купето, задължителното високо ниво на инфотейтмънт оборудване, атрактивния екстериор, благодарение на който тези коли имат почти статут на произведение на изкуството – всичко трябва да бъде на топ ниво до най-малкия детайл.

Няма ясни критерии за всичко изброено и разбирането за луксозност е по-скоро субективно или се определя от цената (която често е тайна, а някои автомобили се продават единствено чрез търг). Затова обобщихме 12-те автомобила, които най-често се нареждат в класациите за най-луксозни машини.

Rolls-Royce Sweptail

Rolls-Royce Sweptail

Когато някой богаташ пожелае да притежава единствена по рода си уникална кола, той отива при Rolls-Royce. Ръчно изградените автомобили на марката сами по себе си всички са за класацията на най-луксозните коли. Но Sweptail е невиждано досега бижу. И е може би най-скъпият създаван автомобил – цената му е близо 13 млн. долара. На Rolls-Royce им отнема около четири години да сътворят автомобила и го представят през 2017 г. Купето е базирано на легендарния Phantom, но при поглед отблизо двете нямат толкова общо. Sweptail е двуместен, с характерната гигантска решетка отпред и скосена задница. Разполага с панорамен покрив, изключително изчистено табло със скрити бутони, вграден механизъм за отваряне на шкафче с шампанско и кристални чаши, както и два вградени панела за лаптопи.

Koenigsegg CCXR Trevita

Koenigsegg CCXR Trevita

Какво е луксът без диаманти? Карбоновото покритие на Koenigsegg CCXR Trevita е с примеси от диамантен прах, благодарение на което традиционно черните карбонови нишки се превръщат в сребристо-блестящо покритие. Това съвсем не е единствената причина цената на автомобила да е 4,8 млн. долара. Под капака се крие 4,8-литров V8 двигател с мощност от 1004 конски сили. Произведени са само два „диаманта на колела“. Единият е собственост на боксьора Флойд Мейуедър, а вторият - на швейцарския милиардер Ханс Томас Грос.

Lamborghini Veneno Roadster

Lamborghini Veneno Roadster

Автомобилът е създаден по повод 50-годишнината от създаването на компанията. Veneno означава „отрова“ на испански, а дизайнът е извънземно убийствен. Но не е само това, мощността също отговаря на името. Автомобилът разполага с 6,5 кубиков V12 двигател и 740 к.с. Съществуват само девет автомобила от този модел на Lamborghini. Средно е оценен на 4,5 млн. долара, но един от екземплярите е продаден за цели 11 милиона!

McLaren P1 LM

McLaren P1 LM

Това е вариант на пистовия модел McLaren P1 GTR и също е по-скоро за избрани. Създаден е от британската компания Lanzante за отбрани клиенти в САЩ, Япония, Великобритания и Обединените арабски емирства. Разполага с 3,8 кубиков V-образен двигател, 1000 к.с. и е със значително по-аеродинамичен дизайн в сравнение с пистовия вариант. Цената на всеки от петте произведени автомобила се оценява на 3,6 млн. долара.

Lykan Hypersport

Lykan Hypersport

Дали цената от 3,4 млн. долара е изненадваща предвид факта, че фаровете са изградени от 240 15-каратови диаманти? Изглеждащият като излязъл от научнофантастичен филм модел е създаден от базираната в Ливан компания W Motors. Разполага с 3,8-кубиков редови двигател с шест цилиндъра и 780 конски сили.

Bugatti Veyron by Mansory Vivere

Bugatti Veyron by Mansory Vivere

Лимитираното издание е преправяно шест пъти, преди да бъде представено. Купето е с карбоново покритие, а LED светлините са навсякъде, включително в интериора. Разполага с 8-кубиков W-образен двигател, 16 цилиндъра и 1200 конски сили. Оригиналът беше обявен за кола на десетилетието за 2000 до 2009 г., а цената е 3,4 млн. долара.

Aston Martin Valkyrie

Aston Martin Valkyrie

Автомобилът няма официално обявена цена, но се оценява на около 3,2 млн. долара. Моделът е обновен вариант на Red Bull AM-RB 001 и се твърди, че идеята за него се е родила докато президентът на Aston Martin Анди Палмър си приказвал на по чашка с главния технически директор на Red Bull, Ейдриан Нюи. Моделът е с V-12 двигател от 6 кубика и 1000 к.с. Предвижда се да бъдат произведени 150 автомобила от модела, а първият да е наличен следващата година.

Ferrari Pininfarina Sergio

Ferrari Pininfarina Sergio

Pininfarina Sergio първоначално е представена като концептуална кола през 2013 г. в памет на създателя на Pininfarina – легендарен италиански автомобилен дизайнер. Досега са произведени само шест автомобила на стойност 3 млн. долара.

Pagani Huayra BC

Pagani Huayra BC

Pagani Huayra BC е с 6 кубиков V12 двигател с двойно турбо и 750 конски сили. Представеният през 2016 г. автомобил е на стойност 2,8 млн. долара.

Bugatti Chiron

Bugatti Chiron

Цената на Bugatti Chiron стартира от 2,7 млн. долара, но се очаква реалната продажна цена да е доста по-висока, когато автомобилът излезе на пазара. Двигателят е W-16, 8 кубика и мощността на автомобила е 1500 конски сили.

Ferrari Laferrari Aperta

Ferrari Laferrari Aperta

Ferrari Laferrari Aperta е създаден по повод 70-годишнината на компанията. Лимитираната серия се състои от 210 автомобила с цена от 2,2 млн. долара. Двигателят е 6,3-кубиков V12 и мощност от 789 конски сили.

Zenvo TS1

Zenvo TS1

Може и да не сте чували за датският производител на суперколи Zenvo, който е създал това творение, изглеждащо по-подходящо за писта, отколкото за пътищата. Цената му е 1,9 млн. долара. Разполага с 6,8-кубиков V8 двигател.

Ако разполагате с милионите да си купите автомобил с диамантено покритие, надали ще ви потрябва и заем от Maxo... Обаче ако искате да дарите на „най-обикновената“ си и кола допълнително лукс, веднага може да финансирате начинанието с помощта на обратен лизинг. Максималната сума вече е 30 000 лв., а минималната е 3000 – в зависимост от оценката на автомобила ви. А междувременно ще продължите да го ползвате, докато изплащате заема на удобни вноски за период до 48 месеца.

 

Гъвкаво финансиране до 100 000 лв.

Научи повече