Назад към всички

12-те най-луксозни автомобила в света

12-те най-луксозни автомобила в света

Да помечтаем. Какво би било, ако бяхте толкова богати, че да може да си позволите някой от топ луксозните автомобили в света? Бихте ли избрали да притежавате такъв, да го шофирате или да се насладите на усещането да ви возят с него? Цената им се измерва в милиони долари, притежателите им са най-често звезди от различни сфери на шоубизнеса или спорта, собственици на глобални бизнеси и милиардери. Дали само допълват усещането си за значимост с подходящата за статута им кола, или и обратното е вярно – автомобилът може да допринесе за развитието по пътя нагоре? Трудно е да се каже, но най-вероятно и двете важат.

За да бъде определен един автомобил като „луксозен“, той трябва да отговаря на редица условия. Като започнем от усещането от шофирането и движението на самия автомобил, минем през комфорта в купето, задължителното високо ниво на инфотейтмънт оборудване, атрактивния екстериор, благодарение на който тези коли имат почти статут на произведение на изкуството – всичко трябва да бъде на топ ниво до най-малкия детайл.

Няма ясни критерии за всичко изброено и разбирането за луксозност е по-скоро субективно или се определя от цената (която често е тайна, а някои автомобили се продават единствено чрез търг). Затова обобщихме 12-те автомобила, които най-често се нареждат в класациите за най-луксозни машини.

Rolls-Royce Sweptail

Rolls-Royce Sweptail

Когато някой богаташ пожелае да притежава единствена по рода си уникална кола, той отива при Rolls-Royce. Ръчно изградените автомобили на марката сами по себе си всички са за класацията на най-луксозните коли. Но Sweptail е невиждано досега бижу. И е може би най-скъпият създаван автомобил – цената му е близо 13 млн. долара. На Rolls-Royce им отнема около четири години да сътворят автомобила и го представят през 2017 г. Купето е базирано на легендарния Phantom, но при поглед отблизо двете нямат толкова общо. Sweptail е двуместен, с характерната гигантска решетка отпред и скосена задница. Разполага с панорамен покрив, изключително изчистено табло със скрити бутони, вграден механизъм за отваряне на шкафче с шампанско и кристални чаши, както и два вградени панела за лаптопи.

Koenigsegg CCXR Trevita

Koenigsegg CCXR Trevita

Какво е луксът без диаманти? Карбоновото покритие на Koenigsegg CCXR Trevita е с примеси от диамантен прах, благодарение на което традиционно черните карбонови нишки се превръщат в сребристо-блестящо покритие. Това съвсем не е единствената причина цената на автомобила да е 4,8 млн. долара. Под капака се крие 4,8-литров V8 двигател с мощност от 1004 конски сили. Произведени са само два „диаманта на колела“. Единият е собственост на боксьора Флойд Мейуедър, а вторият - на швейцарския милиардер Ханс Томас Грос.

Lamborghini Veneno Roadster

Lamborghini Veneno Roadster

Автомобилът е създаден по повод 50-годишнината от създаването на компанията. Veneno означава „отрова“ на испански, а дизайнът е извънземно убийствен. Но не е само това, мощността също отговаря на името. Автомобилът разполага с 6,5 кубиков V12 двигател и 740 к.с. Съществуват само девет автомобила от този модел на Lamborghini. Средно е оценен на 4,5 млн. долара, но един от екземплярите е продаден за цели 11 милиона!

McLaren P1 LM

McLaren P1 LM

Това е вариант на пистовия модел McLaren P1 GTR и също е по-скоро за избрани. Създаден е от британската компания Lanzante за отбрани клиенти в САЩ, Япония, Великобритания и Обединените арабски емирства. Разполага с 3,8 кубиков V-образен двигател, 1000 к.с. и е със значително по-аеродинамичен дизайн в сравнение с пистовия вариант. Цената на всеки от петте произведени автомобила се оценява на 3,6 млн. долара.

Lykan Hypersport

Lykan Hypersport

Дали цената от 3,4 млн. долара е изненадваща предвид факта, че фаровете са изградени от 240 15-каратови диаманти? Изглеждащият като излязъл от научнофантастичен филм модел е създаден от базираната в Ливан компания W Motors. Разполага с 3,8-кубиков редови двигател с шест цилиндъра и 780 конски сили.

Bugatti Veyron by Mansory Vivere

Bugatti Veyron by Mansory Vivere

Лимитираното издание е преправяно шест пъти, преди да бъде представено. Купето е с карбоново покритие, а LED светлините са навсякъде, включително в интериора. Разполага с 8-кубиков W-образен двигател, 16 цилиндъра и 1200 конски сили. Оригиналът беше обявен за кола на десетилетието за 2000 до 2009 г., а цената е 3,4 млн. долара.

Aston Martin Valkyrie

Aston Martin Valkyrie

Автомобилът няма официално обявена цена, но се оценява на около 3,2 млн. долара. Моделът е обновен вариант на Red Bull AM-RB 001 и се твърди, че идеята за него се е родила докато президентът на Aston Martin Анди Палмър си приказвал на по чашка с главния технически директор на Red Bull, Ейдриан Нюи. Моделът е с V-12 двигател от 6 кубика и 1000 к.с. Предвижда се да бъдат произведени 150 автомобила от модела, а първият да е наличен следващата година.

Ferrari Pininfarina Sergio

Ferrari Pininfarina Sergio

Pininfarina Sergio първоначално е представена като концептуална кола през 2013 г. в памет на създателя на Pininfarina – легендарен италиански автомобилен дизайнер. Досега са произведени само шест автомобила на стойност 3 млн. долара.

Pagani Huayra BC

Pagani Huayra BC

Pagani Huayra BC е с 6 кубиков V12 двигател с двойно турбо и 750 конски сили. Представеният през 2016 г. автомобил е на стойност 2,8 млн. долара.

Bugatti Chiron

Bugatti Chiron

Цената на Bugatti Chiron стартира от 2,7 млн. долара, но се очаква реалната продажна цена да е доста по-висока, когато автомобилът излезе на пазара. Двигателят е W-16, 8 кубика и мощността на автомобила е 1500 конски сили.

Ferrari Laferrari Aperta

Ferrari Laferrari Aperta

Ferrari Laferrari Aperta е създаден по повод 70-годишнината на компанията. Лимитираната серия се състои от 210 автомобила с цена от 2,2 млн. долара. Двигателят е 6,3-кубиков V12 и мощност от 789 конски сили.

Zenvo TS1

Zenvo TS1

Може и да не сте чували за датският производител на суперколи Zenvo, който е създал това творение, изглеждащо по-подходящо за писта, отколкото за пътищата. Цената му е 1,9 млн. долара. Разполага с 6,8-кубиков V8 двигател.

Ако разполагате с милионите да си купите автомобил с диамантено покритие, надали ще ви потрябва и заем от Maxo... Обаче ако искате да дарите на „най-обикновената“ си и кола допълнително лукс, веднага може да финансирате начинанието с помощта на обратен лизинг. Максималната сума вече е 30 000 лв., а минималната е 3000 – в зависимост от оценката на автомобила ви. А междувременно ще продължите да го ползвате, докато изплащате заема на удобни вноски за период до 48 месеца.

Разбери повече

 

Виж всички полезни съвети

Виж всички полезни съвети
Ръст при регистрацията на нови автомобили в България

Ръст при регистрацията на нови автомобили в България

С всяка изминала година все повече българи тръгват по пътищата с чисто нови автомобили.

Автомобилен Хороскоп

Автомобилен Хороскоп

Търсиш нова кола, но не си сигурен какво точно търсиш в нея? Може би отговорът е в звездите!

Фишинг: за какво трябва да внимаваме

Фишинг: за какво трябва да внимаваме

Фишингът е измама, при която неволно предоставяш лична информация на неоторизиран източник

Обединяване на кредити - кои са ползите?

Обединяване на кредити - кои са ползите?

Обединяване на кредити е процес, при който няколко малки кредита се консолидират в един.