Най-странните автомобилни закони в света

Най-странните автомобилни закони в света

Шофирането в чужда страна може да се окаже голямо приключение и не само заради непознат маршрут или объркани GPS инструкции. Често в другите държави важат различни закони от тези, с които си свикнал. И докато някои от тях са изключително логични и лесно могат да бъдат спазвани, разчитайки предимно на интуицията си, то има и други, които са просто… странни. Нека заедно разгледаме някои от най-интересните закони за шофиране по света:

 

 

В Манила, Филипините, не можеш да караш колата си в понеделник, ако регистрационният ти номер завършва на 1 или 2.

Когато за първи път чуеш за този закон, той наистина звучи особено странно и нелогично. Но и за него си има причина и то доста прилична - законът е част от система в Манила, която се опитва да ограничи количеството коли на пътя, за да предотврати струпване на трафик, замърсяване и инциденти. Всяка кола там има цифра накрая на регистрационния си номер, която определя кои са дните, в които не може да се използва.

А каква е глобата, ако бъде нарушен законът? Има 500 песо(~16.70 лв.) наказание за всеки, който реши да бъде в нарушение.

 

 

Ако си жена в Калифорния, САЩ, не можеш да шофираш, докато носиш халат.

Тук вече навлизаме в изключително специфичните закони, които, ако трябва да бъдем честни, никой не спазва. И има защо - точно това правило сякаш е излязло направо от справочник за контрол на жената от 50-те години. Технически, то все още съществува и ако пътната полиция наистина държи, може да го налага. Но едва ли някой би искал да си навлече гнева на народа, затова че държи подобен закон да се спазва.
В крайна сметка, каква е глобата? Никаква. Можеш спокойно да караш колата си по халат, когато си поискаш, независимо от пола ти.

 

 

Не можеш да ловуваш животни от движеща се кола освен, ако животното не е кит.

Оставаме в Калифорния и за следващия странен закон, от който разбираме, че там е нелегално да стреляш по животни от движещ се автомобил. Което звучи логично - страшно много инциденти могат да се случат по този начин, а и ловуването на елени, например, си е отговорно занимание. 

Странността на закона идва от неговото изключение - най-спокойно можеш да стреляш по китове от удобството на движеща се кола. Защо някой би се опитал да хване кит от автомобил - нямаме идея. Също така, китовете там са защитени със закон още от 1971 г., така че цялото нещо си противоречи. Но като цяло е по-добре да се въздържиш от тази дейност, въпреки че технически е позволена.

 

 

Във Франция трябва задължително да имаш алкотестер в колата

Алкотестерът или дрегер, както е по-познато у нас, е устройството, което полицията използва за определяне на количеството алкохол в организма на шофьорите - то е нещо полезно и много важно при разрешаването на различни неприятни ситуации на пътя и определяне на последствията от тях. Оказва се, че във Франция съществува закон, който задължава всички водачи на превозни средства да носят свои собствени алкотестери. Прави се с цел всеки от тях да може сам да провери какво е състоянието му, преди да застане зад волана. Правилото важи и за мотористите, а ако те хванат без него, следва да платиш солени глоби.

 

 

В Сан Франциско не можеш да използваш старо бельо, за да почистваш автомобили.

Точно така, законът съществува, но се отнася само за автомивките. Изрично се държи употребата на старо бельо за почистване, бърсане или подсушаване на коли, да бъде сведена до нула. От друга страна, ако собственоръчно миеш частния си автомобил, можеш да използваш каквито средства сърцето ти желае - дори и те да включват 10-годишните ти боксерки.

 

 

В Русия не можеш да караш колата си, ако е мръсна.

Всъщност можеш, просто ще трябва да си платиш солена глоба за това. Подобно на британците, които могат да отнесат наказание, ако не поддържат регистрационния си номер чист, руснаците изпадат в нарушение, ако чистотата на колата им не покрива стандартите. А какви са стандартите? Няма такива, всичко е в ръцете и преценката на полицая, който прави инспекцията. С други думи, просто поддържай автомобила си чист, ако смяташ да правиш обиколка на Русия.

 

 

В Германия е незаконно автомобилът ти да не работи.

Всички знаем, че германците повече от всичко държат на реда и стриктното спазване на правилата. За да шофираш там, колата ти трябва да бъде абсолютно изправна във всяко едно отношение, а ако се случи така, че да закъсаш някъде на магистрала - изпадаш в нарушение. И да, същото важи, ако просто ти свърши горивото - можеш да получиш глоба или дори да загубиш правото си да управляваш автомобил.

 

 

Не можеш да караш гол до кръста в Тайланд.

Тайланд е една от най-горещите и влажна държава, за които можем да се сетим. И въпреки това, ако те хванат да шофираш без горнище, получаваш глоба. Правилото важи както за автомобилите, така и за колела и тук-тук. Така че внимавай като сядаш зад волана - въпреки че е твое лично пространство, винаги е възможно да си навлечеш неприятности спрямо това какво е облеклото ти или по-точно неговата липса.

 

 

В щата Алабама не можеш да караш с превръзка на очите.

Ако трябва да бъдем честни, никъде по света не можеш да караш с превръзка на очите. Но фактът, че това е нещо, което конкретно е трябвало да бъде описано в закон, е това, което го прави толкова странно. Просто ни кара да се замислим за специфичните обстоятелства, които са довели до това. Явно някой е решил да си пробва късмета в подобна авантюра и управляващите просто са се видели длъжни да впишат забраната в закона, за да се прекратят подобни опити. 

 

 

Трябва да проверяваш за деца под колата си в Дания.

Какво правиш обикновено преди да потеглиш с колата си - проверяваш дали си взел всичко, което ти е необходимо, дали колата изглежда изправна, слагаш колана, наместваш огледалата и тръгваш. В Дания по закон трябва да направиш още едно нещо - да провериш дали някое дете не се крие под автомобила ти. Честно казано, има смисъл - по този начин биха се предотвратили инциденти, които биха могли да се случат, макар и при изключително специфични обстоятелства. Така че, нямаме проблем с този закон, дори бихме те окуражили и ти да започнеш да го спазваш.

 

Това са само 10 от най-странните правила за движение на автомобилите по пътищата на цял свят - надяваме се, че ти бяха интересни. Ако искаш да научиш повече за нещата, с които колата ти би могла да ти бъде полезна, освен да те превозва от точка “А” до точка “Б” - можеш да разгледаш предложението ни за обратен лизинг до 100 000 лв.

 

Гъвкаво финансиране до 100 000 лв.

Научи повече