Назад към всички

Обратен лизинг – какво представлява и за кого е подходящ?

Обратен лизинг – какво представлява и за кого е подходящ?

 

Обратен лизинг - това нов продукт ли е?

Обратният лизинг съвсем не е новост, макар и още да не е толкова популярен в България като опция за частни лица. По-често се използва за фирмено финансиране. В редица държави по света, обаче, това е една от често използваните форми на финансиране, както за компании, така и за частни лица.

По този начин, например, дадено предприятие може да продължи да работи и произвежда, въпреки възникнало финансово затруднение. В примера с предприятието, то продава оборудването си на компания, предлагаща обратен лизинг,  в замяна на което получава пари. Тъй като методът включва отдаването на обратен лизинг на продаденото оборудване, същото предприятие на практика продължава да използва машините си, като ги „изплаща“ по обичайния начин.

Друг пример са недвижими имоти, независимо дали са частна или корпоративна собственост. Обратният лизинг е често срещан начин за изплащане на ипотечен кредит върху имот, като компанията или лицето – собственик продължават да ползват имота „под наем“/ на лизинг към лизингодателя.

Като финансов инструмент обратният лизинг е активно използван от над три десетилетия.

Какво значи обратен лизинг за автомобил?

Подобно на горните примери, ако имаш нужда от средства и си собственик на автомобил, можещ да се възползваш от обратен лизинг, като алтернатива на тегленето на потребителски заем. По този начин лесно можеш да имаш достъп до по-големи суми без да се притесняваш за условията, на които трябва да отговаряш, за да ти бъде отпуснат потребителски кредит.

Какъв е процесът и какво представлява обратният лизинг на автомобил? 

Обратния лизинг представлява финансов модел, от който всеки собственик на автомобил може да се възползва, вместо тегленето на потребителски заем.

  • Кандидатстването за обратен лизинг е чрез форма на сайта ни, в която се попълват данни по лична карта на заявителя, както и данни за автомобила му (година на производство, дата на първа регистрация, пробег, регистрационен номер и пр.). Заявка за обратен лизинг може да се подаде и на телефон 0700 20 501, със съдействието на наш сътрудник;
  • След подаване на заявлението, автомобилът се оценява от експерти. Те предлагат максималната сума, която може да получиш от Махо, чрез обратен лизинг. 
  • Собствеността на автомобила се прехвърля на Махо, а клиентът продължава да ползва колата, както преди. След погасяване на всички вноски, колата отново се прехвърля на името на клиента.

Защо обратен лизинг, а не кредит?

Най-бързият отговор е, защото е по-лесно. Независимо дали имаш нужда от частно финансиране или искаш да развиваш фирмата си, наличието на актив под формата на автомобил ти дава лесен и бърз достъп до по-голямо финансиране. Освен това, получаването на потребителски кредит може да е свързано с условия, на които не отговаряш, или ограничение в сумата, която може да ти бъде отпусната. В същото време автомобилът остава на твое разположение, какъвто не е случаят, ако решиш да го продадеш и така да се сдобиеш с необходимите средства. 

 

Разбери повече

 

Виж всички полезни съвети

Виж всички полезни съвети
Стартиране на бизнес от нулата - първи стъпки

Стартиране на бизнес от нулата - първи стъпки

Често ти се случва да мечтаеш да имаш собствен бизнес? Подготвили сме няколко стъпки, които да ти служат в началната фаза, точно, когато започваш да градиш плановете си.

Как да планираш перфектната семейна почивка?

Как да планираш перфектната семейна почивка?

Все още нямаш идея как да почиваш със семейството си? Следва списък с въпроси, по който може да се ръководиш, докато планираш семейната си почивка. Да започваме!

Безопасното шофиране: 5 основни съвета

Безопасното шофиране: 5 основни съвета

Когато си зад волана, независимо дали си сам или возиш пътници, безопасното шофиране трябва винаги да бъде основната ти грижа. Ето някои от нашите съвети.

Пътуване по време на пандемия - не тръгвай без тези неща!

Пътуване по време на пандемия - не тръгвай без тези неща!

В тази статия ще си поговорим кои са най-важните предпазни мерки, които да си осигуриш преди да тръгнеш, с цел да минимизираш рисковете за теб и семейството ти.