Назад към всички

Обратен лизинг – какво представлява и за кого е подходящ?

Обратен лизинг – какво представлява и за кого е подходящ?

Обратен лизинг - това нов продукт ли е?

Обратният лизинг съвсем не е новост, макар и още да не е толкова популярен в България като опция за частни лица. По-често се използва за фирмено финансиране. В редица държави по света обаче това е една от често използваните форми на финансиране, както за компании, така и за частни лица.

По този начин например дадено предприятие може да продължи да работи и произвежда, въпреки налично финансово затруднение. В примера с предприятието то продава оборудването си на компания предлагаща обратен лизинг, а в замяна на което получава пари. Тъй като методът включва отдаването на обратен лизинг на продаденото оборудване, същото предприятие на практика продължава да ползва машините си, като ги „изплаща“ по обичайния начин.

Друг пример е с недвижими имоти, независимо дали са частна или корпоративна собственост. Това е често срещан начин за изплащане на ипотечен кредит върху имот, който бива покрит чрез обратен лизинг, а компанията или лицето – собственик, продължават да ползва имота „под наем“/ на лизинг към лизингодателя.

Като финансов инструмент обратният лизинг е активно използван от над три десетилетия.

Какво представлява обратен лизинг за автомобил?

Подобно на горните примери, ако имате нужда от средства и сте собственик на автомобил, може да се възползвате от обратния лизинг наместо тегленето на потребителски заем. По този начин лесно може да имате достъп до по-големи суми, без да се притеснявате за условията, на които трябва да отговаряте, за да ви бъде отпуснат потребителски кредит.

Какъв е процесът и какво представлява обратен лизинг на автомобил? 

Обратния лизинг представлява финансов модел, от който всеки собственик на автомобил може да се възползва, вместо тегленето на потребителски заем.

  • Кандидатстването за обратен лизинг е чрез форма на сайта ни, в която се попълват данни по лична карта на заявителя, както и данни за автомобила му (година на производство, дата на първа регистрация, пробег, регистрационен номер и пр.). Заявка за обратен лизинг може да се подаде и на телефон 0700 20 501, със съдействието на наш сътрудник;
  • След подаване на заявлението, автомобилът се оценява от експерти. Те прелагат максималната сума, която може да получите от Махо, чрез обратен лизинг. 
  • Собствеността на авомобила се прехвърля на Махо, а клиентът продължава да ползва колата, както преди. След погасяване на всички вноски, колата отново се прехвърля на името на клиента.

Защо обратен лизинг, а не кредит?

Най-бързият отговор е, защото е по-лесно. Независимо дали имате нужда от частно финансиране или искате да развивате фирмата си, наличието на актив под формата на автомобил ви дава лесен и бърз достъп до по-голямо финансиране. Алтернативно, получаването на потребителски кредит може да е свързано с условия, на които не отговаряте или ограничение в сумата, която може да ви бъде отпусната. В същото време автомобилът остава на ваше разположение, какъвто не е случаят, ако решите да го продадете и така да се сдобиете със средства. 

Разбери повече