Назад към всички

Кои употребявани автомобили не трябва да купуваме

Кои употребявани автомобили не трябва да купуваме

Няма спор, че най-добрата кола е новата кола. Но пък купуването на такава често може да не ни е по джоба или да е свързано с други съпътстващи пречки спрямо конкретния случай на купувача. Изборът на кола на старо пък може да бъде рисков, заради някои порочни практики на търговците, както и ако нямаме представа за какво да внимаваме при купуването й. На всичкото отгоре, няма спор, че някои коли са по-издръжливи от други и когато търсим употребяван автомобил, този фактор също е добре да бъде взет предвид. Понякога класациите са единодушни и могат да ни насочат кои са най-здравите автомобили, подходящи за купуване втора ръка, понякога не толкова. Същото се отнася и до списъците с автомобилите, които е добре да не купуваме употребявани. 

Коли, които дори търговците избягват

Един от начините е да се доверим на хората, през чиито ръце през годините са минали стотици употребявани автомобили. Ето и списъкът с топ 5 на автомобилите, които често изобщо не стигат до вторична продажба, след като бъдат купени от първоначалния си собственик. Просто защото стойността е толкова ниска, а проблемите толкова много, че търговците не си и правят труда да ги предлагат:

  1. Mazda Millenia (заради проблеми с двигателя и трансмисията, както и евтините материали в интериора, които много бързо се износват).
  2. Land Rover Discovery (твърде скъпи резервни части и чести проблеми с електрониката).
  3. Mini Cooper (чести дефекти по трансмисията, която е твърде скъпа, за да бъде заменена. Евтини материали в интериора и по хидравликата).
  4. Land Rover Freelander (същите проблеми като при Land Rover Discovery).
  5. Mazda CX-7 (една трета от употребяваните автомобили от този модел се продават със забележката „двигателят се нуждае от ремонт“).

Класацията е базирана на данни за над 300 хил. автомобила в американски търговски къщи.

Модели, които вече не се произвеждат

Може да намерите модел, който вече не се произвежда, на доста изгодна цена. Но тя съвсем не е такава случайно, нито пък покупката ѝ би била добро решение. Ако попаднете на подобен автомобил е добре да проучите, дали моделът е спрян, защото е давал дефекти или просто защото не е бил популярен. В първия случай просто не падайте в капана, във втория може да има повече смисъл. Но и тук трябва да се уверите, че снабдяването с резервни части няма да е мисия невъзможна.

Класацията на Consumer Reports

Американското издание Consumer Reports регулярно прави класации на най-добри и най-лоши продукти от даден сегмент, базирани на потребителски отзиви и независими тестове. Поради тази причина данните се смятат за достатъчно достоверни в сравнение с класации, изготвени от браншови компании или от производители, които може да имат интерес да покажат определени резултати. Класацията на Consumer Reports за най-неподходящите за купуване коли втора употреба е ежегодна, като последната е от 2018 г. и включва автомобили, произведени в периода 2007 – 2017 г., подредени на азбучен принцип. Ето и някои от автомобилите, които е добре да избягвате да купувате втора ръка:

Volkswagen Golf GTI

golf gti

Става въпрос най-вече за колите от модела, произведени в периода 2010 до 2013 г. Авторите уточняват, че Golf като цяло е отличен избор за автомобил втора ръка, просто по-добре се спрете на някоя от другите модификации.

Mercedes-Benz GL

mercedes gl

Учудващо за имиджа на марката от този модел има прекалено много оплаквания от чести повреди и нужда от ремонти, особено при колите от 2013 – 2015 г. Ако държите на Mercedes по-добре се спрете на E-Class или S-Class.

Ford Fiesta

fiesta

В класацията фигурират цели 14 модела на Ford и два от тях са сред най-неблагонадеждните за кола втора ръка. Fiesta е един от най-евтините варианти, когато търсите автомобил от нейния клас, но може и да ви излезе скъпо впоследствие. Най-проблемни са тези, произведени през 2013-14 г. Другият неподходящ избор, произведен от Ford, е Focus.

Mini Cooper

mini cooper

Срещаме Mini Cooper за втори път в рамките на тази статия, така че изводите са ясни. Проблемът с надеждността е генерален и засяга всички коли от периода 2006 – 2014 г., посочват от Consumer Reports.

BMW 5

bmw 5

Ако присъствието на модел на Mercedes в списъка ви е шокирало, ето още: BMW от серията 5 не е добър избор за кола на старо, особено ако произведен през някоя от годините 2006-8, 2010-12 и 2015 г. Коли от модела, произведени през 2010-11 г., дори бяха спряни от производителя заради дефекти.

Volkswagen Tiguan

tiguan

Проблемни са автомобилите, произведени от 2009 до 2012 г. В останалите случаи Tiguan е добър избор, особено от гледна точка на цената.

Ford Focus

focus

Вече го споменахме заедно с Fiesta-та. Конкретно посочените в доклада са автомобилите, производство 2012 – 2014 г. Но предвид широко застъпеното присъствие на Ford в списъка, може би е добре доста да внимавате, ако купувате кола на производителя на старо.

Понякога е трудно човек да напасне избора си към всички ограничения и условности, и в същото време да не излиза от рамките на планирания бюджет, особено ако той трябва да включва и първоначалните грижи по новия стар автомобил. С помощта на колата си и Maxo обаче може да получите от 3000 до 30 000 лв. под формата на обратен лизинг. Срокът на изплащане е до 48 месеца, като през този период продължавате да използвате автомобила си.

Разбери повече

 

Виж всички полезни съвети

Виж всички полезни съвети
Стартиране на бизнес от нулата - първи стъпки

Стартиране на бизнес от нулата - първи стъпки

Често ти се случва да мечтаеш да имаш собствен бизнес? Подготвили сме няколко стъпки, които да ти служат в началната фаза, точно, когато започваш да градиш плановете си.

Как да планираш перфектната семейна почивка?

Как да планираш перфектната семейна почивка?

Все още нямаш идея как да почиваш със семейството си? Следва списък с въпроси, по който може да се ръководиш, докато планираш семейната си почивка. Да започваме!

Безопасното шофиране: 5 основни съвета

Безопасното шофиране: 5 основни съвета

Когато си зад волана, независимо дали си сам или возиш пътници, безопасното шофиране трябва винаги да бъде основната ти грижа. Ето някои от нашите съвети.

Пътуване по време на пандемия - не тръгвай без тези неща!

Пътуване по време на пандемия - не тръгвай без тези неща!

В тази статия ще си поговорим кои са най-важните предпазни мерки, които да си осигуриш преди да тръгнеш, с цел да минимизираш рисковете за теб и семейството ти.