Кои употребявани автомобили не трябва да купуваме

Кои употребявани автомобили не трябва да купуваме

Няма спор, че най-добрата кола е новата кола. Но пък купуването на такава често може да не ни е по джоба или да е свързано с други съпътстващи пречки спрямо конкретния случай на купувача. Изборът на кола на старо пък може да бъде рисков, заради някои порочни практики на търговците, както и ако нямаме представа за какво да внимаваме при купуването й. На всичкото отгоре, няма спор, че някои коли са по-издръжливи от други и когато търсим употребяван автомобил, този фактор също е добре да бъде взет предвид. Понякога класациите са единодушни и могат да ни насочат кои са най-здравите автомобили, подходящи за купуване втора ръка, понякога не толкова. Същото се отнася и до списъците с автомобилите, които е добре да не купуваме употребявани. 

Коли, които дори търговците избягват

Един от начините е да се доверим на хората, през чиито ръце през годините са минали стотици употребявани автомобили. Ето и списъкът с топ 5 на автомобилите, които често изобщо не стигат до вторична продажба, след като бъдат купени от първоначалния си собственик. Просто защото стойността е толкова ниска, а проблемите толкова много, че търговците не си и правят труда да ги предлагат:

  1. Mazda Millenia (заради проблеми с двигателя и трансмисията, както и евтините материали в интериора, които много бързо се износват).
  2. Land Rover Discovery (твърде скъпи резервни части и чести проблеми с електрониката).
  3. Mini Cooper (чести дефекти по трансмисията, която е твърде скъпа, за да бъде заменена. Евтини материали в интериора и по хидравликата).
  4. Land Rover Freelander (същите проблеми като при Land Rover Discovery).
  5. Mazda CX-7 (една трета от употребяваните автомобили от този модел се продават със забележката „двигателят се нуждае от ремонт“).

Класацията е базирана на данни за над 300 хил. автомобила в американски търговски къщи.

Модели, които вече не се произвеждат

Може да намерите модел, който вече не се произвежда, на доста изгодна цена. Но тя съвсем не е такава случайно, нито пък покупката ѝ би била добро решение. Ако попаднете на подобен автомобил е добре да проучите, дали моделът е спрян, защото е давал дефекти или просто защото не е бил популярен. В първия случай просто не падайте в капана, във втория може да има повече смисъл. Но и тук трябва да се уверите, че снабдяването с резервни части няма да е мисия невъзможна.

Класацията на Consumer Reports

Американското издание Consumer Reports регулярно прави класации на най-добри и най-лоши продукти от даден сегмент, базирани на потребителски отзиви и независими тестове. Поради тази причина данните се смятат за достатъчно достоверни в сравнение с класации, изготвени от браншови компании или от производители, които може да имат интерес да покажат определени резултати. Класацията на Consumer Reports за най-неподходящите за купуване коли втора употреба е ежегодна, като последната е от 2018 г. и включва автомобили, произведени в периода 2007 – 2017 г., подредени на азбучен принцип. Ето и някои от автомобилите, които е добре да избягвате да купувате втора ръка:

Volkswagen Golf GTI

golf gti

Става въпрос най-вече за колите от модела, произведени в периода 2010 до 2013 г. Авторите уточняват, че Golf като цяло е отличен избор за автомобил втора ръка, просто по-добре се спрете на някоя от другите модификации.

Mercedes-Benz GL

mercedes gl

Учудващо за имиджа на марката от този модел има прекалено много оплаквания от чести повреди и нужда от ремонти, особено при колите от 2013 – 2015 г. Ако държите на Mercedes по-добре се спрете на E-Class или S-Class.

Ford Fiesta

fiesta

В класацията фигурират цели 14 модела на Ford и два от тях са сред най-неблагонадеждните за кола втора ръка. Fiesta е един от най-евтините варианти, когато търсите автомобил от нейния клас, но може и да ви излезе скъпо впоследствие. Най-проблемни са тези, произведени през 2013-14 г. Другият неподходящ избор, произведен от Ford, е Focus.

Mini Cooper

mini cooper

Срещаме Mini Cooper за втори път в рамките на тази статия, така че изводите са ясни. Проблемът с надеждността е генерален и засяга всички коли от периода 2006 – 2014 г., посочват от Consumer Reports.

BMW 5

bmw 5

Ако присъствието на модел на Mercedes в списъка ви е шокирало, ето още: BMW от серията 5 не е добър избор за кола на старо, особено ако произведен през някоя от годините 2006-8, 2010-12 и 2015 г. Коли от модела, произведени през 2010-11 г., дори бяха спряни от производителя заради дефекти.

Volkswagen Tiguan

tiguan

Проблемни са автомобилите, произведени от 2009 до 2012 г. В останалите случаи Tiguan е добър избор, особено от гледна точка на цената.

Ford Focus

focus

Вече го споменахме заедно с Fiesta-та. Конкретно посочените в доклада са автомобилите, производство 2012 – 2014 г. Но предвид широко застъпеното присъствие на Ford в списъка, може би е добре доста да внимавате, ако купувате кола на производителя на старо.

Понякога е трудно човек да напасне избора си към всички ограничения и условности, и в същото време да не излиза от рамките на планирания бюджет, особено ако той трябва да включва и първоначалните грижи по новия стар автомобил. С помощта на колата си и Maxo обаче може да получите от 3000 до 30 000 лв. под формата на обратен лизинг. Срокът на изплащане е до 48 месеца, като през този период продължавате да използвате автомобила си.

 

Гъвкаво финансиране до 100 000 лв.

Научи повече