Заем срещу залог - какво представлява

Заем срещу залог - какво представлява

Заемът срещу залог е вид кредит, при който получавате парични средства в замяна на залагането на движимо или недвижимо имущество. Най-разпространените варианти са ипотечен кредит – при който залагате недвижимо имущество, или заложна къща – където оставяте вещ и взимате в замяна пари. „Залогът“ може да бъде и в парични средства – например банката да е склонна да ви отпусне заем, защото имате депозит при нея.

Истината е, че заемите срещу залог могат да бъдат разнообразни по вида си. Основата обаче е ясна – имущество или активи срещу заем.

Парични залози

Това са опции, възможни при банките, в които държите средствата си. Може да получите финансиране и като залог да бъде използван депозит, който не желаете да ползвате и нарушавате.

Ипотеки

Това са залозите на недвижимо имущество – независимо дали става въпрос за жилище, друго сградно пространство или земя. Получавате кредит срещу определената стойност и при крайни нарушения в изплащането, може да ви бъдат отнети в полза на финансовата институция.

Залози на движимо имущество

Тук може да обобщим почти всичко извън горните две категории. Може да заложите пръстен или телефон в заложна къща, или да се възползвате от заемите срещу автомобил. Но не всички заеми срещу залог на недвижимо имущество са еднакви. Какви са разликите?

Ще се фокусираме върху заема срещу залог автомобил. Практически това е услугата на Maxo, но сега ще очертаем и разликите с други подобни.

Често при заема срещу залог вие вече не сте притежание на недвижимото имущество, докато не го изплатите. С Maxo продължавате да ползвате автомобила си както преди и без никаква разлика, въпреки че сте го заложили срещу кредит. Това се нарича „обратен лизинг“ и е много подобно на стандартния лизинг на автомобил, с тази разлика, че не се налага да купувате нов.

Опциите за финансиране са следните:

  • От 3000 до 100 000 лв. и срок за погасяване до 60 месеца.
  • Получавате средствата, автомобилът става собственост на Maxo, но Вие продължавате да си го ползвате. Когато изплатите заема, колата отново става ваша.

Спазваме традициите на Maxo да улесняваме максимално клиентите си, затова кандидатстването е онлайн и по телефон – бързо и лесно. А след това само трябва да бъде направена оценка на автомобила ви.

Вие избирате сумата, която желаете да получите, а вноските и срока на погасяване са индивидуално съобразени.

Единствените изисквания са да сте собственик и да разполагате с малкия талон, квитанция за платен данък и сключена „Гражданска отговорност“. Оценката на автомобила е безплатна, а становище ще получите до 15 минути.

 

Гъвкаво финансиране до 100 000 лв.

Научи повече