Връзката между реалност и фикция

Връзката между реалност и фикция

Автомобилите все повече заприличват на компютърните игри – с всички видове екрани в новите модели, възможността за 360-градусова видимост чрез система от камери и дори технологиите, които ще ни позволяват да оставим колата сама да преценява откъде да мине, с каква скорост да се движи и къде да спре. Вече ви разказахме за автомобилите, които „говорят“ помежду си, с инфраструктурата и пешеходците. Разработчиците на автономни автомобили дори си партнират с производители на видео игри за обучението на изкуствения интелект, който ще ги управлява. Но не е само това, оказва се, че виртуалният свят може много да съдейства за обучението на нови и неопитни шофьори, както и за развитието на уменията на тези, които вече си имат книжка.

Слагай шлема и да тръгваме!

VR очилата (или още VR шлемове) вече вероятно са ви добре познати, а скоро и ще са във всеки дом на мястото на сега съществуващите технологии за видео игра или гледане на телевизия и филми. Наскоро световният лидер в логистиката UPS въведе обучения с тях за шофьори на камионите, с които компанията доставя стоките си. Паралелно с часовете каране на истински камион обучаващите се получават комплект очила, в случая HTC Vive, и тренират реакциите си на пътя и в опасни ситуации виртуално. Доста практично, след като по този начин не съществува опасност за никого, всичко е игра. „Тези умения са фундаментални, а виртуалната реалност позволява тяхното овладяване“, коментираха от компанията при въвеждането на новите обучения есента на миналата година.

Обученията с помощта на виртуалната реалност вече се прилагат в редица сфери, от медицината и хирургията, та до търговията, така че беше крайно време постепенно да започне да навлиза и при управлението на автомобили. Всъщност принципа на работа си е точно като при игрите, просто този път може да са малко по-полезни. Но все още съществуват и пречки.

Какво казват експертите?

Сигурно вече се чудите, защо дадохме само примера с UPS и защо още не сте чули за шофьорски курсове с виртуална реалност, въпреки че тази технология е успяла да навлезе доста добре в живота и магазините? Истината е, че и други компании тестват симулатори за шофиране, но има и някои проблеми, които тепърва ще трябва да бъдат изчистени, преди тя да се настани като практичен спътник на традиционните методи.

И това е, че все пак виртуалната реалност не може да замести реалната. Съществува значителен дискомфорт при използването на VR шлемовете, който наподобява морската болест. Той идва от факта, че очите и мозъкът ви да принудени да възприемат, че сте в движение, докато тялото ви не усеща такова. Получава се дисбаланс, от който на много хора им става лошо, буквално, и практическите резултати не са добри.

В някои институции тестват виртуалната реалност в изцяло променена среда, в специална стая, със специални ефекти и „шофьорска седалка“, които имитират движението и средата при шофиране, така че да избегнат този дисбаланс в усещанията. Но, както може да предположите, създаването на подобни стаи-симулатори поне засега е скъпо и иновативно начинание.

В интерес на истината, отдавна е доказано, че видеоигрите – като предшественик на виртуалната реалност, имат своите недостатъци, но и ползи. Например тези, при които има шофиране, могат значително да подобрят времето ви за реакция и дори да подобрят самия избор на реакция. Но също така могат и да ви провокират да се „състезавате“ по пътищата, което със сигурност не е добра идея. Ако ви привлича екстремното и бързо каране, може да се пробвате като аматьор в безбройните организации за целта. Или пък да разгледате и почетете малко за няколко красиви, но много бързи жени, които са се състезавали професионално през изминалите десетилетия и доказват, че нищо не е невъзможно в статията ни „Това е и женски свят!“.

Но най-важното, за да шофирате безопасно, засега си остава поддържането на изряден автомобил. Понякога тази задача изисква доста средства, които обаче вашата кола може сама да ви осигури! С обратния лизинг на Maxo – до 100 000 лв. и до 60 месеца на изплащане, през които продължавате да шофирате. Впрочем с тези пари може да оборудвате и собствен симулатор за виртуална реалност, предназначението им е по личен избор.

 

Гъвкаво финансиране до 100 000 лв.

Научи повече