Назад към всички

Връзката между реалност и фикция

Връзката между реалност и фикция

Автомобилите все повече заприличват на компютърните игри – с всички видове екрани в новите модели, възможността за 360-градусова видимост чрез система от камери и дори технологиите, които ще ни позволяват да оставим колата сама да преценява откъде да мине, с каква скорост да се движи и къде да спре. Вече ви разказахме за автомобилите, които „говорят“ помежду си, с инфраструктурата и пешеходците. Разработчиците на автономни автомобили дори си партнират с производители на видео игри за обучението на изкуствения интелект, който ще ги управлява. Но не е само това, оказва се, че виртуалният свят може много да съдейства за обучението на нови и неопитни шофьори, както и за развитието на уменията на тези, които вече си имат книжка.

Слагай шлема и да тръгваме!

VR очилата (или още VR шлемове) вече вероятно са ви добре познати, а скоро и ще са във всеки дом на мястото на сега съществуващите технологии за видео игра или гледане на телевизия и филми. Наскоро световният лидер в логистиката UPS въведе обучения с тях за шофьори на камионите, с които компанията доставя стоките си. Паралелно с часовете каране на истински камион обучаващите се получават комплект очила, в случая HTC Vive, и тренират реакциите си на пътя и в опасни ситуации виртуално. Доста практично, след като по този начин не съществува опасност за никого, всичко е игра. „Тези умения са фундаментални, а виртуалната реалност позволява тяхното овладяване“, коментираха от компанията при въвеждането на новите обучения есента на миналата година.

Обученията с помощта на виртуалната реалност вече се прилагат в редица сфери, от медицината и хирургията, та до търговията, така че беше крайно време постепенно да започне да навлиза и при управлението на автомобили. Всъщност принципа на работа си е точно като при игрите, просто този път може да са малко по-полезни. Но все още съществуват и пречки.

Какво казват експертите?

Сигурно вече се чудите, защо дадохме само примера с UPS и защо още не сте чули за шофьорски курсове с виртуална реалност, въпреки че тази технология е успяла да навлезе доста добре в живота и магазините? Истината е, че и други компании тестват симулатори за шофиране, но има и някои проблеми, които тепърва ще трябва да бъдат изчистени, преди тя да се настани като практичен спътник на традиционните методи.

И това е, че все пак виртуалната реалност не може да замести реалната. Съществува значителен дискомфорт при използването на VR шлемовете, който наподобява морската болест. Той идва от факта, че очите и мозъкът ви да принудени да възприемат, че сте в движение, докато тялото ви не усеща такова. Получава се дисбаланс, от който на много хора им става лошо, буквално, и практическите резултати не са добри.

В някои институции тестват виртуалната реалност в изцяло променена среда, в специална стая, със специални ефекти и „шофьорска седалка“, които имитират движението и средата при шофиране, така че да избегнат този дисбаланс в усещанията. Но, както може да предположите, създаването на подобни стаи-симулатори поне засега е скъпо и иновативно начинание.

В интерес на истината, отдавна е доказано, че видеоигрите – като предшественик на виртуалната реалност, имат своите недостатъци, но и ползи. Например тези, при които има шофиране, могат значително да подобрят времето ви за реакция и дори да подобрят самия избор на реакция. Но също така могат и да ви провокират да се „състезавате“ по пътищата, което със сигурност не е добра идея. Ако ви привлича екстремното и бързо каране, може да се пробвате като аматьор в безбройните организации за целта. Или пък да разгледате и почетете малко за няколко красиви, но много бързи жени, които са се състезавали професионално през изминалите десетилетия и доказват, че нищо не е невъзможно в статията ни „Това е и женски свят!“.

Но най-важното, за да шофирате безопасно, засега си остава поддържането на изряден автомобил. Понякога тази задача изисква доста средства, които обаче вашата кола може сама да ви осигури! С обратния лизинг на Maxo – до 30 000 лв. и до 48 месеца на изплащане, през които продължавате да шофирате. Впрочем с тези пари може да оборудвате и собствен симулатор за виртуална реалност, предназначението им е по личен избор.

Разбери повече

 

Виж всички полезни съвети

Виж всички полезни съвети
Стартиране на бизнес от нулата - първи стъпки

Стартиране на бизнес от нулата - първи стъпки

Често ти се случва да мечтаеш да имаш собствен бизнес? Подготвили сме няколко стъпки, които да ти служат в началната фаза, точно, когато започваш да градиш плановете си.

Как да планираш перфектната семейна почивка?

Как да планираш перфектната семейна почивка?

Все още нямаш идея как да почиваш със семейството си? Следва списък с въпроси, по който може да се ръководиш, докато планираш семейната си почивка. Да започваме!

Безопасното шофиране: 5 основни съвета

Безопасното шофиране: 5 основни съвета

Когато си зад волана, независимо дали си сам или возиш пътници, безопасното шофиране трябва винаги да бъде основната ти грижа. Ето някои от нашите съвети.

Пътуване по време на пандемия - не тръгвай без тези неща!

Пътуване по време на пандемия - не тръгвай без тези неща!

В тази статия ще си поговорим кои са най-важните предпазни мерки, които да си осигуриш преди да тръгнеш, с цел да минимизираш рисковете за теб и семейството ти.