Volkswagen залага всичко на Touareg

Volkswagen залага всичко на Touareg

Третото поколение на флагмана в SUV сегмента на VW беше представен през март, а това лято ще бъде достъпен и в България. Компанията във Волфсбург го определи като „най-високо технологичният“ модел на VW. Това определение включва иновативни системи за асистенция, дигитален кокпит (Innovision Cockpit) и високо ниво на свързаност с интернет. На външен вид по никакъв начин не може да сбъркате Touareg 3 с друг автомобил в сегмента, нито с предните му модели. Предвидени са модификации за всякакви вкусове и предпочитания като мощност, гориво и задвижване. А интериорът предлага изцяло ново и съвременно изживяване. Но, едно по едно.

Иновативни технологии от бъдещето

Дигиталните технологии в новия Touareg ще ви пренесат в бъдещето. Колата няма бутони по таблото. Вместо това водачът управлява функциите чрез 15-инчов дисплей вдясно от волана. Той е с резолюция 1920 x 1020 пиксела и опция за поставяне на SIM-карта, с която сте интернет-свързани, където и да пътувате. Може да добавите приложенията Android Auto или Apple CarPlay, както и да включите WiFi hotspot. Последното превръща таблото ви в рутер, към който могат да бъдат свързани до осем устройства. Със сигурност в употреба ще влязат и добавените четири USB порта.

По-скъпите версии на Touareg 3 разполагат и с 12-инчово инструментално табло зад волана на водача, на мястото на обичайното табло с километраж, оборотомер и пр.

Volkswagen определи навигацията и панела като „по-функционални дори от тези на Tesla“.

Голяма част от функциите могат да се управляват с гласови команди и движения на ръката. Круиз-контролът може сам да намалява скоростта при навлизане в населено място и преди завой. Всичко това се случва благодарение на използваната платформа – MLB, същата като на Audi Q7 и последните Porsche Cayenne, която се смята за крачка към бъдещите коли с автопилоти. Системата Roadwork Line Assist пък позволява на автомобилът сам да се движи в задръствания.

Специфики? Те са специални.

Първоначално на пазара излиза турбодизел с 3-кубиков V6 двигател и мощност от 286 к.с. През есента ще бъдат пуснати още два варианта: малко по-слаб 3-литров турбодизел с 228 к.с. и трилитров бензинов двигател с 336 конски сили. Към края на годината се очаква и „черешката“ – 4-кубиков TDI с V-образен 8-цилиндров двигател и 414 к.с.

Volkswagen разработва и plug-in хибриден вариант на Touareg 3 с 12-волтова батерия, но още няма дата за излизането му на пазара.

Скоростната кутия е 8-степенна, вместо класически скоростен лост водачът използва компактен джойстик.

Въздушно очакване, завиващ заден мост, стабилизация против обръщане и система за задвижване на четирите колела 4Motion са сред другите екстри на Touareg. Това е първият модел на VW със завиващи задни колела при скорост под 37 км/ч, което значително улеснява маневрирането. Автомобилът разполага и с 5 режима на движение – Автоматичен, Сняг, Пясък, Трева и Експерт, предвидени за по-тежки терени, като при последния всичката автоматика се изключва и имате пълен контрол. Окачването е преработено така, че може да променяте височината на автомобила – например при високи скорости се снижава с 2,5 см. за по-добра аеродинамика, а при оф-роуд режим се повдига със 7 см. Новият Touareg 3 може преодолее ров с дълбочина над половин метър!

Дизайнът: Елегантен и просторен всъдеход

Накратко Touareg е станал по-дълъг и широк, но пък по-нисък и просторен. Освен това е „отслабнал“ със 106 кг. благодарение на елементите от олекотен алуминий, който присъства в почти половината от каросерията.

Добавените 77 мм. дължина и 44 мм. широчина увеличават обема на купето и комфортът на пътниците. Обемът на багажника Touareg 3 е увеличен с над 100 л. до 810 л.

Дизайнът на модела много прилича на представената преди време концепция, която скептиците не очакваха да бъде изпълнена. Присъстват доста заемки от Arteon, най-популярният VW в сегмента на леките автомобили, което придава на SUV-а допълнителна елегантност. Пътниците могат да се наслаждават на гледката през панорамния покрив, докато междувременно ползват масажната функция на седалките.

Зави ли ви се свят? Определено си струва човек да притежава такъв автомобил. Каквато и да е настоящата ви кола обаче, може да получите срещу нея финансиране до 30 000 лв. с обратния лизинг на Maxo. В периода на изплащане, който е до 48 месеца, продължавате да използвате автомобила си.

 

Гъвкаво финансиране до 100 000 лв.

Научи повече