Тунингът – мисията възможна!

Тунингът – мисията възможна!

Трудно може да се намери човек, който да не обича колата си. Усещането за скорост и независимост превръщат тази иначе традиционна придобивка в нещо специално. И е малко вероятно никога да не ви се е приисквало автомобилът ви да се превърне в нещо специално. Независимо от марката, моделът и възрастта му.

Така нареченият „тунинг“ често се свързва с някой добавен спойлер, неонови светлини или масивно озвучаване. Но това изобщо не изчерпва възможностите. Тунингът предполага да подобрите работата и визията на автомобила си и често включва инвестиция в по-качествено масло, добавени елементи за повече мощност или просто за по-добра работа на двигателя, както и естетични промени по външния вид. Така че преди да започнете с тунинга, е добре да решите и с каква цел го правите – да работи по-добре или да изглежда по-добре. Естествено, идеалният вариант е да може да постигнете и двете, но не винаги финансите го позволяват или поне не едновременно.

Ето няколко вдъхновяващи идеи за промени по автомобила, които ще го направят специален.

Матова боя

Сигурно вече сте засичали такива коли, защото в момента боядисаните в матова боя автомобили са хит!

матова боя

Татуирай ме

Лесно може да се сдобиете с татуировка за кола под формата на лепенка, която да залепите на капака или вратите. Но ръчно нарисуваните не могат да се сравняват.

татуирана кола

Собствен дух

Може и да не си падате по изрисуваните автомобили, но надали бихте отрекли, че за това нюансиране може да се използва изразът „произведение на изкуството“.

ВИП интериор

Понякога не е нужно твърде много, достатъчно е да смените обичайните калъфи за гарнитура с нещо подобно.

вип интериор

Уникални елементи

Доста евтин, но изключително ефектен вариант да превърнете колата си в уникат с помощта на макетно ножче и самозалепващо се фолио.

Вътрешно осветление

За да превърнете интериора на автомобила в уникално преживяване може да добавите и LED осветление.

Голям или малък спойлер?

Спойлерите са един от най-разпространените варианти за външен тунинг. Не прекалявайте обаче, надали искате автомобилът ви да прилича на багер.

спойлери

За меломаните

Инвестирането в добра аудио система може да направи прекарването в задръствания или на дълъг път в страхотно преживяване.

Когато тунингът ти донесе „нов“ автомобил

Маниаците по темата могат да отидат по-далеч, отколкото си представяте. Промените по автомобила могат да бъдат толкова многобройни и мащабни, че практически да се получи изцяло нова кола. Може да бъдат заменяни стъклата, такавана, капаци, презаваряване на купето. Може да бъдат променяни и модифицирани карантиите, така че мощността да се увеличи няколко пъти.

Промени по двигателя

Възможни са модификации по самия двигател, които да повишат мощността. Има известен спор, кога това е удачно и добре да се прави. Лесният начин е с готови турбо комплекти, които могат да включват турбонагнетители, интерколери и водна инжекция, допълнителна инжекция за гориво, карбуратори и пр.

Чип тунинг

Когато автомобилът е „по-нов“ модел, тоест има електроника по него, е възможно да му направите т.нар. чип – тунинг. Всъщност е малко вероятно да можете сами, ако нямате специализиран опит, така че ще трябва да се обърнете към сервиз. С по-прости думи това е препрограмиране на автомобила, с което се променят параметри по работата на системите – подаване на горивото, момент на запалване, управление на налягането в турбината и пр.

Имайте обаче предвид, че при недобре направен тунинг по вътрешностите може да си създадете главоболия с двигателя, включително и да го развалите. Заедно с това задължително трябва да преминете на висококачествени масла и бензин с високо октаново число. Често вътрешният тунинг е свързан и с увеличаване на разхода на гориво.

 

Гъвкаво финансиране до 100 000 лв.

Научи повече