Назад към всички

Тунингът – мисията възможна!

Тунингът – мисията възможна!

Трудно може да се намери човек, който да не обича колата си. Усещането за скорост и независимост превръщат тази иначе традиционна придобивка в нещо специално. И е малко вероятно никога да не ви се е приисквало автомобилът ви да се превърне в нещо специално. Независимо от марката, моделът и възрастта му.

Така нареченият „тунинг“ често се свързва с някой добавен спойлер, неонови светлини или масивно озвучаване. Но това изобщо не изчерпва възможностите. Тунингът предполага да подобрите работата и визията на автомобила си и често включва инвестиция в по-качествено масло, добавени елементи за повече мощност или просто за по-добра работа на двигателя, както и естетични промени по външния вид. Така че преди да започнете с тунинга, е добре да решите и с каква цел го правите – да работи по-добре или да изглежда по-добре. Естествено, идеалният вариант е да може да постигнете и двете, но не винаги финансите го позволяват или поне не едновременно.

Ето няколко вдъхновяващи идеи за промени по автомобила, които ще го направят специален.

Матова боя

Сигурно вече сте засичали такива коли, защото в момента боядисаните в матова боя автомобили са хит!

матова боя

Татуирай ме

Лесно може да се сдобиете с татуировка за кола под формата на лепенка, която да залепите на капака или вратите. Но ръчно нарисуваните не могат да се сравняват.

татуирана кола

Собствен дух

Може и да не си падате по изрисуваните автомобили, но надали бихте отрекли, че за това нюансиране може да се използва изразът „произведение на изкуството“.

ВИП интериор

Понякога не е нужно твърде много, достатъчно е да смените обичайните калъфи за гарнитура с нещо подобно.

вип интериор

Уникални елементи

Уникален елемент

Доста евтин, но изключително ефектен вариант да превърнете колата си в уникат с помощта на макетно ножче и самозалепващо се фолио.

Вътрешно осветление

За да превърнете интериора на автомобила в уникално преживяване може да добавите и LED осветление.

вътрешно осветление

Голям или малък спойлер?

Спойлерите са един от най-разпространените варианти за външен тунинг. Не прекалявайте обаче, надали искате автомобилът ви да прилича на багер.

спойлери

За меломаните

Инвестирането в добра аудио система може да направи прекарването в задръствания или на дълъг път в страхотно преживяване.

меломанска кола

Когато тунингът ти донесе „нов“ автомобил

Маниаците по темата могат да отидат по-далеч, отколкото си представяте. Промените по автомобила могат да бъдат толкова многобройни и мащабни, че практически да се получи изцяло нова кола. Може да бъдат заменяни стъклата, такавана, капаци, презаваряване на купето. Може да бъдат променяни и модифицирани карантиите, така че мощността да се увеличи няколко пъти.

Промени по двигателя

Възможни са модификации по самия двигател, които да повишат мощността. Има известен спор, кога това е удачно и добре да се прави. Лесният начин е с готови турбо комплекти, които могат да включват турбонагнетители, интерколери и водна инжекция, допълнителна инжекция за гориво, карбуратори и пр.

Чип тунинг

Когато автомобилът е „по-нов“ модел, тоест има електроника по него, е възможно да му направите т.нар. чип – тунинг. Всъщност е малко вероятно да можете сами, ако нямате специализиран опит, така че ще трябва да се обърнете към сервиз. С по-прости думи това е препрограмиране на автомобила, с което се променят параметри по работата на системите – подаване на горивото, момент на запалване, управление на налягането в турбината и пр.

Имайте обаче предвид, че при недобре направен тунинг по вътрешностите може да си създадете главоболия с двигателя, включително и да го развалите. Заедно с това задължително трябва да преминете на висококачествени масла и бензин с високо октаново число. Често вътрешният тунинг е свързан и с увеличаване на разхода на гориво.

Разбери повече

 

Виж всички полезни съвети

Виж всички полезни съвети
Стартиране на бизнес от нулата - първи стъпки

Стартиране на бизнес от нулата - първи стъпки

Често ти се случва да мечтаеш да имаш собствен бизнес? Подготвили сме няколко стъпки, които да ти служат в началната фаза, точно, когато започваш да градиш плановете си.

Как да планираш перфектната семейна почивка?

Как да планираш перфектната семейна почивка?

Все още нямаш идея как да почиваш със семейството си? Следва списък с въпроси, по който може да се ръководиш, докато планираш семейната си почивка. Да започваме!

Безопасното шофиране: 5 основни съвета

Безопасното шофиране: 5 основни съвета

Когато си зад волана, независимо дали си сам или возиш пътници, безопасното шофиране трябва винаги да бъде основната ти грижа. Ето някои от нашите съвети.

Пътуване по време на пандемия - не тръгвай без тези неща!

Пътуване по време на пандемия - не тръгвай без тези неща!

В тази статия ще си поговорим кои са най-важните предпазни мерки, които да си осигуриш преди да тръгнеш, с цел да минимизираш рисковете за теб и семейството ти.