Назад към всички

Стоп на ръждата!

Стоп на ръждата!

Ръждата се получава при взаимодействие на метала с вода. Процесът на корозия може буквално да „разяде“ автомобила, ако не се погрижите за него. Каросерията на колата по принцип е защитена от външните условия благодарение на боята. Но с времето неизбежно се получават малки драскотини, например от малки камъчета по пътя, които се превръщат в уязвимо и благоприятно място за развитие на ръжда.

Обща поддръжка

Най-добрият подход винаги ще си остане превенцията. Общата поддръжка е по-важна, отколкото може би предполагате и не е свързана само с външния вид на колата, но и с предпазването от нарушения по повърхностите.

 • Мийте колата веднъж на всеки две седмици, а през зимата, когато шофирате в кал и луга, веднъж седмично. Важно е след измиване колата да бъде добре подсушена.
 • Полагайте вакса веднъж на всеки четири месеца.
 • Поддържайте чисти и сухи и вътрешните повърхности, особено ако сте разливали нещо по пода, за да не провокирате наченки на ръжда от вътрешната страна.
 • Редовно смазвайте пантите и другите движещи се части.
 • Пода на автомобила е хубаво добре да се почисти и да се нанесе корозионна защита тип шагре.
 • От вътрешната страна на вратите често се събира влага заради конденза по стъклата в хладно време. Добра идея е тях също да напръскате с предпазен спрей.

Особено внимание при наличие на сол и луга

Разтворите, с които се обработват улиците и пътищата през зимата, са особено вредни за металните части по автомобила.

 • За да ограничите вредното въздействие на солта и лугата, мийте колата дори по-често през зимния сезон.
 • Почиствайте автомобила и отдолу, около калниците и калобраните, гумите и джантите, където се натрупват кал и лед.
 • Спазвайте дистанция от автомобилите пред вас на пътя, които в движение хвърлят сняг и кал.
 • Може да ограничите щетите и като напръскате с предпазващ спрей.

Не забравяйте да проверявате

 • Проверявайте автомобила си редовно за наченки на ръжда. Ако видите „балончета“ по боята, това е сигнал, че отдолу е тръгнала ръжда.
 • Трите основни пространства, които трябва да оглеждате редовно са: двигателя и резервоара, долните части – прагове, шаси, както и външните боядисани части.

При вече съществуваща ръжда

И все пак в много случаи ръждата е неизбежна, особено при по-стари автомобили. Когато забележите такава е добре да предприемете бързи мерки, за да предотвратите разрастването на проблема.

 • Първо ръждата от засегнатите участъци се премахва с помощта на телена четка или на шкурка. После участъците могат да бъдат обработени с преобразователи на ръжда, които спират нейното действие. Някои от тях се нанасят с четка, а други са под формата на спрей за по-трудно достъпните участъци. Процедурата трябва да включи всички засегнати места по колата, защото ако пропуснете, ръждата ще продължи с корозивното си действие. Отгоре се нанася допълнително покритие (боя, лак), което да предпази метала от повторна поява.
 • Добре поддържаната кола ще ви се отплати с дълъг и безпроблемен живот, а и така задържате стойността на автомобила по-висока. При нужда от средства може да използвате колата си, за да получите обратен лизинг от Maxo. Той е на стойност от 3000 до 30 000 лв. и възможност за разсрочване до 48 месеца, през които продължавате да ползвате автомобила си както и досега.

 

Виж всички полезни съвети

Виж всички полезни съвети
Стартиране на бизнес от нулата - първи стъпки

Стартиране на бизнес от нулата - първи стъпки

Често ти се случва да мечтаеш да имаш собствен бизнес? Подготвили сме няколко стъпки, които да ти служат в началната фаза, точно, когато започваш да градиш плановете си.

Как да планираш перфектната семейна почивка?

Как да планираш перфектната семейна почивка?

Все още нямаш идея как да почиваш със семейството си? Следва списък с въпроси, по който може да се ръководиш, докато планираш семейната си почивка. Да започваме!

Безопасното шофиране: 5 основни съвета

Безопасното шофиране: 5 основни съвета

Когато си зад волана, независимо дали си сам или возиш пътници, безопасното шофиране трябва винаги да бъде основната ти грижа. Ето някои от нашите съвети.

Пътуване по време на пандемия - не тръгвай без тези неща!

Пътуване по време на пандемия - не тръгвай без тези неща!

В тази статия ще си поговорим кои са най-важните предпазни мерки, които да си осигуриш преди да тръгнеш, с цел да минимизираш рисковете за теб и семейството ти.