Стартиране на бизнес от нулата - първи стъпки

Стартиране на бизнес от нулата - първи стъпки

Често ти се случва да мечтаеш да имаш собствен бизнес? Свободата е по-голяма, нямаш шеф, когото да следваш безусловно, а и евентуалният ти доход би бил по-висок. Всичко това звучи страхотно, но за съжаление може да се окаже трудно постижимо. Ако имаш желание да стартираш собствен бизнес от нулата, но нямаш необходимия опит, напълно естествено е да не знаеш от къде да започнеш. 
Затова сме тук! В нашата статия сме ти подготвили няколко стъпки, които да ти служат като пътеводна светлина в началната фаза на бизнеса, точно, когато започваш да градиш плановете си. Ето кои са те:


Изчисти идеята си

Ясно е, че ако искаш да стартираш бизнес, вече имаш някаква идея в главата си. Въпросът е - доколко изчистена е тя в съзнанието ти? 
Направи бързо проучване на съществуващите компании в избраната индустрия. Смяташ ли, че твоят бизнес може да предложи нещо, което липсва при конкуренцията? Ако подобни подобрения не ти идват наум, може би е по-добре просто да потърсиш развитие в друга сфера.


Състави си бизнес план

След като идеята вече е ясна, е време да си отговориш на няколко важни въпроса. Каква е целта бизнесът ти? Коя е таргет аудиторията ти? Какви са крайните ти цели?
Техните отговори ще те насочат в посоката, в която ще се движи цялата компания в началната й фаза, затова е важно да им отделиш достатъчно време. Това включва задълбочени пазарни проучвания, както и провеждане на фокус групи за определяне на демографските данни и нуждите на потенциалната клиентела.
Не е лошо да помислиш и за стратегия за излизане от бизнеса като част от плана. Много често се наблюдава как млади предприемачи, които, ентусиазирани от евентуалния си успех, забравят да помислят какво ще се случи, ако нещата не потръгнат както трябва и скоро се оказват в доста неблагоприятна ситуация. Съставянето на план за напускане на бизнеса ще ти даде възможност наистина да помислиш за бъдещето и да претеглиш всички възможни изходи.


Планирай финансите си

За да стартираш нов бизнес, преди всичко, ще са ти необходими пари за първоначалната инвестиция. Ще ти трябва и добра сума, с която да покриваш текущите си разходи, преди да започнеш да реализираш реална печалба. 
Важно е да бъдеш наясно с тези суми, защото те предопределят следващите ти стъпки. Имаш ли в наличност необходимите средства или ще се наложи  да вземеш известна сума на заем? Какво оборудване ще ти е необходимо да закупиш и ще можеш ли да си го позволиш? Имаш ли готовност да посрещнеш непредвидени разходи?
Ограничи се до покупките, които са важни за функционирането на бизнеса и избягвай прекомерните разходи за неща, които не са толкова нужни.
Проучи и от какви други източници на финансиране може да се възползваш. Не забравяй, че ако не ти достига малко до реализацията на мечтания ти собствен бизнес, Maxo винаги е насреща и можеш да се възползваш от финансиране до 50 000 лв, гарантирани с автомобила ти.


Обърни внимание на легалния аспект и работното място

За да бъде всичко напълно изрядно, трябва внимателно да се занимаеш с легалния аспект на нещата. Какво ще бъде името ти, каква ще е бизнес структурата, какви лицензи и разрешения ще са ти необходими, за да го практикуваш? 
Трябва да помислиш и за това къде ще бъде разположен бизнесът ти и как ще осигуриш работно място, което е удобно и отговаря на стандартите. Независимо дали то е офис, домашен офис, склад или дори онлайн магазин, трябва да имаш сигурността, че всички, които пребивават там, се чувстват добре.


Избери си екип

Ако смяташ да наемаш служители, изборът на екип е много важна стъпка. Отдели си време да помислиш какви позиции ще са необходими, какви ще са съответните им отговорности и каква част от финансите могат да отидат към техните заплати. Опитай се да наемаш хора, които са със сходни ценности като твоите и тези на компаниятата - така работата ще върви много по-гладко и успешно.

След като преминеш през тези начални бизнес стъпки, ще имаш нещо много важно - поставена база, на която да изграждаш всичко останало. От тук следва много работа, смелост и вяра в успеха. Maxo.bg ти стиска палци и остава на разположение при всяка стъпка, в случай, че имаш нужда от малко подкрепа.
 

 


 

 

Гъвкаво финансиране до 100 000 лв.

Научи повече