Спести, докато шофираш

Спести, докато шофираш

Обикновено сме свикнали под „автомобилно състезание“ да разбираме рали, Формула 1, гонките или други надпреварвания, в които водеща е скоростта, а ценното – да стигнеш пръв. Знаете ли обаче, че има състезания по икономично шофиране? Така, само че са за камиони.

Много от водачите карат така, сякаш трябва да стигнат първи там, за където са тръгнали. Сякаш няколко спестени минути или дори час, може да бъдат толкова важни (освен в някои изключения). А после винят автомобила, че харчи много.

И докато разходът в немалка степен зависи от техническите спецификации на самата кола, това не означа, че не може да се спести от шофиране. Както от гориво, така и от други консумативи и дори от ремонти – чрез превантивна поддръжка.

Стилът на каране, който води до икономия на бензин/дизел, може да се определи най-вече с една дума: Спокоен. Неподходяща, твърде висока скорост, резки маневри, ускоряване и намаляване, водят до по-висок разход. Ето и съвети, с които може да спестите от пълненето на резервоара, при това – ако сега сте от „по-нервните“ и импулсивни шофьори, дори до 40 - 50% (или поне така твърдят специалистите). Но може и сами да си направите експеримент, като промените стила и засечете разхода.

  • Оборотите. Оборотомерът най-ясния и важен показател за това, колко харчите и дали е оптималното за автомобила ви. Добре е да ги поддържате в порядъка на 1500 - 2000 при дизелите и 2000 - 2500 при бензиновите. Това е усреднено и при всеки автомобил е различно, но при всички положения обороти над 3 хиляди увеличават разхода. Не ги поддържайте и по-ниски, защото тогава разходът също се вдига.
  • Отопление и/или климатик. Не е необходимо през зимата да си правите сауна и да карате по тениска, нито през лятото да прекалявате с изстудяването.
  • Отворените прозорци. Обратното, обаче, да пестите от климатик и да се движите с отворени прозорци на извънградски път, също не е препоръчително. Така се намалява аеродинамиката, вятърът забавя скоростта, а вие се опитвате да компенсирате с подаване на повече газ.
  • Плавно каране. Когато наближавате червен светофар, намирате с в задръстване или в колона автомобили, няма нужда да бързате за… 10-20 метра, да потегляте и спирате рязко. Няма къде да избягате в случая и е по-добре да отпуснете колата по инерция на свободна предавка. Ако се очертава по-дълго стоене на място, гасете изобщо двигателя.
  • Проверка на гумите. Редовно проверявайте и поддържайте налягането в гумите спрямо препоръчителното за автомобила ви. Спадналите гуми увеличават разхода, а заедно с това носят рискове за сигурността. Да не говорим, че се износват по-бързо и или ще сте отново в риск, или просто ще трябва да ги сменяте по-често.
  • Багажникът. При товар в автомобила над определени килограми се увеличава и разходът. Достатъчно е, че в него има пътници. Не дръжте излишни и особено тежки неща в багажника, освен задължителните, разбира се. Но със сигурност няма нужда през лятото да държите там зимните вериги и ски екипировката, просто защото ви е домързяло да ги извадите.
  • Загряването през зимата. Работата на автомобила на място също харчи бензин, затова избягвайте да го държите продължително. В първите минути след потеглянето карайте по-бавно и плавно, докато двигателят загрее.
  • Зареждането. Подбирайте местата, където зареждате, и избягвайте тези със съмнително качество на бензина. Честото зареждане по няколко литра също не е препоръчително, както и опитите за „препълване“ на резервоара, които могат да доведат до „фалшиви“ литри, върнати в колонката, или напомпване на въздух.
  • Добрата работа на двигателя. Използвайте само подходящо за вашия автомобил масло, сменяйте редовно филтри, минавайте контролни прегледи. Освен по-добра работа на машината, така ще си спестите и по-тежки повреди, които – особено когато са по-двигателя и съпътстващите системи, са скъпи.

И ако трябва да обобщим в няколко думи – наложете си дзен стил на шофиране, без излишно форсиране, и поддържайте автомобила изправен. Така може доста да спестите. Ако в момента няма време за спестяване и ви трябват средства, може да получите кредит за автомобила си. С обратния лизинг на Maxo получавате от 3 000 до 100 000 лв. за срок до 60 месеца. През това време продължавате да използвате и шофирате автомобила си. Икономично или не – вие преценявате.

 

Гъвкаво финансиране до 100 000 лв.

Научи повече