Назад към всички

Симптомите на боледуващата кола

Симптомите на боледуващата кола

Като всеки сложен организъм и автомобилът понякога „се разболява“. Има твърде много части, които имат различен период на живот, износват се и могат да дадат разнообразни дефекти. Част от тях не са толкова фатални, че да спрат колата от движение. Ремонтирането им навреме може да е скъпо, но още по-скъпо би било отлагането. Особено ако проблемните части натоварват други механизми на автомобила и могат да доведат до по-сериозни повреди.

Как обаче да разберете, че нещо не функционира както трябва, преди съвсем да се е развалило? Автомобилът ни подава издайнически сигнали, само трябва да се вслушвате в тях:

Странни изгорели газове

Така или иначе в никакъв случай не може да говорим за приятен аромат, но това, което излиза от ауспуха (миризма и цвят) може да подскаже различни симптоми на потенциални или съществуващи проблеми. Ако димът е черен, синкав или бял, това съответно може да указва повреда по системата за подаване на горивото, навлизане на масло при бензина, задръстен катализатор или неизправност по гарнитурата на двигателя. А може и съвсем безобидно просто да трябва да се смени филтъра, но винаги е по-добре да проверите причината.

Свирещи спирачки

Свирят накладките, не самите спирачки, и често може да се случи при дъжд и сняг, конденз в студено време - ако са се намокрили. Ако пищенето не спре за ден – два, е възможно накладките да са за смяна, особено ако не се е случвало скоро и особено ако шумът не е точно свирещ, а по-скоро стържещ. Дори и да не са износени (случва се пищенето да не спира и при нови накладки или нов автомобил), леко изпилване може да помогне, но пак е добре да ги погледне специалист.

Свирене под капака

Свирукането под капака, което може да не е постоянно и да се появява при завой, запалване, ускоряване и пр., най-често означава проблем с някой от ремъците. В някои случаи е достатъчно само проблемният ремък да бъде затегнат, а в други е нужна смяна. Не отлагайте прегледа и поправката, защото при скъсване може да ви замине двигателят.

Колата „дърпа“ настрани

Този лесен тест се прави на прав участък и с ниска скорост. Държите волана изправен и пускате за секунда. Ако автомобилът се отклони от траекторията си без видима причина (няма неравности по пътя), то може да имате крива джанта или проблем с окачването.

Внимание на завоите

Някои проблеми се издават при завой – тропане, вибрация на волана и пр. Може да е лагер, каре, казус по ходовата част или редица дребни или по-сериозни дефекти. Не трябва да ви успокоява, че се случва само при навит волан.

Пукнатина в боята

Малката пукнатина в боята на автомобила може да сигнализира за процес на ръждясване на ламарината под нея. Подобен издайнически сигнал са шупли и подувания в боята.

Добрите шофьори обикновено се „сливат“ с автомобила си и се научават да разпознават и най-беглите нередности. В същото време имайте предвид, че всяка кола работи различно и си има специфични „стонове“. Затова ако карате автомобила си отскоро, обърнете внимание как работи всяка от системите и известно време карайте на тихо (без музика), като слушате работата на двигателя. Сетивата ви могат да са добър регистратор на нередности – шумове, миризми, усещане. Но не може само чрез тях да поставите диагноза. Затова не пренебрегвайте сигналите и се обръщайте към сервиз винаги, когато имате съмнения. В края на краищата в най-добрия случай ще се окаже, че няма нищо притеснително. Ако ви трябват средства за профилактика, отстраняване на дребни проблеми (които могат да станат сериозни) или пък по-голям ремонт – автомобилът ви може да „съдейства“ финансово. С обратния лизинг на Maxo може да получите до 30 000 лв. и да изплащате заема, докато продължавате да използвате колата си.

Разбери повече

 

Виж всички полезни съвети

Виж всички полезни съвети
Стартиране на бизнес от нулата - първи стъпки

Стартиране на бизнес от нулата - първи стъпки

Често ти се случва да мечтаеш да имаш собствен бизнес? Подготвили сме няколко стъпки, които да ти служат в началната фаза, точно, когато започваш да градиш плановете си.

Как да планираш перфектната семейна почивка?

Как да планираш перфектната семейна почивка?

Все още нямаш идея как да почиваш със семейството си? Следва списък с въпроси, по който може да се ръководиш, докато планираш семейната си почивка. Да започваме!

Безопасното шофиране: 5 основни съвета

Безопасното шофиране: 5 основни съвета

Когато си зад волана, независимо дали си сам или возиш пътници, безопасното шофиране трябва винаги да бъде основната ти грижа. Ето някои от нашите съвети.

Пътуване по време на пандемия - не тръгвай без тези неща!

Пътуване по време на пандемия - не тръгвай без тези неща!

В тази статия ще си поговорим кои са най-важните предпазни мерки, които да си осигуриш преди да тръгнеш, с цел да минимизираш рисковете за теб и семейството ти.