Шофиране на дълги разстояния - как да се подготвиш?

Шофиране на дълги разстояния - как да се подготвиш?

Дългите пътешествия с кола могат да бъдат изключително забавни, но за съжаление са изморителни и често омръзват бързо. Отгоре на това може да се сблъскаш и с редица непредвидени ситуации, които доста да разместят предварително подготвения график. За щастие, има няколко стъпки, които могат да ти помогнат за твоето пътешествие. В тази статия ще си поговорим за някои от тях.
 

Планиране 

Когато ти се налага да пътуваш на дълги разстояния, първото и задължително нещо, което трябва да направиш, е да си изготвиш подробен план. Един добър план винаги започва поне ден преди началото на пътешествието. Защо ли? Защото е повече от необходимо шофьорът  да бъде отпочинал по време на път, с поне 8 часа качествен сън.
Следващата стъпка в плана е да определиш важните неща като маршрута и нощувките и бюджетът. Защо е необходим бюджет, когато се движиш със собствена кола и по собствена програма? Отговорът е лесен - той ще гарантира, че харчиш само това, което трябва, докато се наслаждаваш на невероятното си приключение.
След като финансовата страна е планирана, е време да помислиш как да си прекараш най-добре по време на пътешествието. Ключът тук е да съчетаеш полезното с приятното. Например: всяко едно пътуване се нуждае от няколко спирки за пълноценна почивка. Защо тогава не ги планираш на места, които си заслужават? Няма значение дали спираш за 5 минути или за цяла нощ - винаги е по-добре да го направиш на място, което си заслужава да се види.
 

Подготовка на колата

Багажът е стегнат.  Маршрутът е определен. Но доколко е готова колата ти за дългото пътуване?
Преди тръгване е важно да направиш обстойна проверка на автомобила си. Провери гумите, те са един от най-важните компоненти, свързани с безопасността на движение. Увери се, че спирачките са изправни - ако е необходимо посети и сервиз, който да провери цялата ти спирачна система. Климатикът, чистачките, нивото на антифриза, маслото - всеки един от тези елементи играят важна роля за общото състояние на един автомобил. Прегледай всичко обстойно и не прави компромиси с безопасността си.
 

Храни и напитки

На всички е ясно, че ще се налагат непредвидени спирки по бензиностанции. Но това не бива да те спира да вземеш със себе си храна и напитки. Нещо повече - можеш да избереш храна, която да ти помогне да запазиш бодростта и концентрацията си докато шофираш. Заложи на различни ядки - орехи, бадеми, фъстъци; или нещо здравословно като моркови или ябълки. Така не само ще избегнеш глада, когато преминаваш през дълги и безлюдни маршрути, но и ще си набавяш така необходимите ти витамини. 
 

Забавления

Колкото и дълго чакано да бъде едно пътешествие, винаги се стига до момента, в който всеки в колата просто си мечтае да спре и да се разходи. Дългите периоди от време прекарани в тясно пространство и без много разнообразие могат да бъдат изтощителни. За щастие, има как да се спасиш от скуката по безопасен и забавен начин.
Вариантите са много - слушане на музика, слушане на аудио книги, пеене заедно с радиото. Игрите, които могат да се играят по време на път също не са малко - асоциации, I spy, 20 въпроса и какво ли още не. Всичко може да бъде креативно и забавно, но не забравяй - безопасността е на първо място, а шофьорът в никакъв случай не трябва да бъде разсейван.

Предстои ли ти дълго пътешествие? Няма проблем - вече знаеш точно как да се подготвиш за него. А ако имаш нужда от малко финансова подкрепа, с която да посетиш най-мечтаните дестинации, Maxo.bg винаги е насреща. 


 

 

Гъвкаво финансиране до 100 000 лв.

Научи повече