Назад към всички

Шофиране на дълги разстояния - как да се подготвиш?

Шофиране на дълги разстояния - как да се подготвиш?

Дългите пътешествия с кола могат да бъдат изключително забавни, но за съжаление са изморителни и често омръзват бързо. Отгоре на това може да се сблъскаш и с редица непредвидени ситуации, които доста да разместят предварително подготвения график. За щастие, има няколко стъпки, които могат да ти помогнат за твоето пътешествие. В тази статия ще си поговорим за някои от тях.
 

Планиране 

Когато ти се налага да пътуваш на дълги разстояния, първото и задължително нещо, което трябва да направиш, е да си изготвиш подробен план. Един добър план винаги започва поне ден преди началото на пътешествието. Защо ли? Защото е повече от необходимо шофьорът  да бъде отпочинал по време на път, с поне 8 часа качествен сън.
Следващата стъпка в плана е да определиш важните неща като маршрута и нощувките и бюджетът. Защо е необходим бюджет, когато се движиш със собствена кола и по собствена програма? Отговорът е лесен - той ще гарантира, че харчиш само това, което трябва, докато се наслаждаваш на невероятното си приключение.
След като финансовата страна е планирана, е време да помислиш как да си прекараш най-добре по време на пътешествието. Ключът тук е да съчетаеш полезното с приятното. Например: всяко едно пътуване се нуждае от няколко спирки за пълноценна почивка. Защо тогава не ги планираш на места, които си заслужават? Няма значение дали спираш за 5 минути или за цяла нощ - винаги е по-добре да го направиш на място, което си заслужава да се види.
 

Подготовка на колата

Багажът е стегнат.  Маршрутът е определен. Но доколко е готова колата ти за дългото пътуване?
Преди тръгване е важно да направиш обстойна проверка на автомобила си. Провери гумите, те са един от най-важните компоненти, свързани с безопасността на движение. Увери се, че спирачките са изправни - ако е необходимо посети и сервиз, който да провери цялата ти спирачна система. Климатикът, чистачките, нивото на антифриза, маслото - всеки един от тези елементи играят важна роля за общото състояние на един автомобил. Прегледай всичко обстойно и не прави компромиси с безопасността си.
 

Храни и напитки

На всички е ясно, че ще се налагат непредвидени спирки по бензиностанции. Но това не бива да те спира да вземеш със себе си храна и напитки. Нещо повече - можеш да избереш храна, която да ти помогне да запазиш бодростта и концентрацията си докато шофираш. Заложи на различни ядки - орехи, бадеми, фъстъци; или нещо здравословно като моркови или ябълки. Така не само ще избегнеш глада, когато преминаваш през дълги и безлюдни маршрути, но и ще си набавяш така необходимите ти витамини. 
 

Забавления

Колкото и дълго чакано да бъде едно пътешествие, винаги се стига до момента, в който всеки в колата просто си мечтае да спре и да се разходи. Дългите периоди от време прекарани в тясно пространство и без много разнообразие могат да бъдат изтощителни. За щастие, има как да се спасиш от скуката по безопасен и забавен начин.
Вариантите са много - слушане на музика, слушане на аудио книги, пеене заедно с радиото. Игрите, които могат да се играят по време на път също не са малко - асоциации, I spy, 20 въпроса и какво ли още не. Всичко може да бъде креативно и забавно, но не забравяй - безопасността е на първо място, а шофьорът в никакъв случай не трябва да бъде разсейван.

Предстои ли ти дълго пътешествие? Няма проблем - вече знаеш точно как да се подготвиш за него. А ако имаш нужда от малко финансова подкрепа, с която да посетиш най-мечтаните дестинации, Maxo.bg винаги е насреща. 


 

 

Виж всички полезни съвети

Виж всички полезни съвети
Стартиране на бизнес от нулата - първи стъпки

Стартиране на бизнес от нулата - първи стъпки

Често ти се случва да мечтаеш да имаш собствен бизнес? Подготвили сме няколко стъпки, които да ти служат в началната фаза, точно, когато започваш да градиш плановете си.

Как да планираш перфектната семейна почивка?

Как да планираш перфектната семейна почивка?

Все още нямаш идея как да почиваш със семейството си? Следва списък с въпроси, по който може да се ръководиш, докато планираш семейната си почивка. Да започваме!

Безопасното шофиране: 5 основни съвета

Безопасното шофиране: 5 основни съвета

Когато си зад волана, независимо дали си сам или возиш пътници, безопасното шофиране трябва винаги да бъде основната ти грижа. Ето някои от нашите съвети.

Пътуване по време на пандемия - не тръгвай без тези неща!

Пътуване по време на пандемия - не тръгвай без тези неща!

В тази статия ще си поговорим кои са най-важните предпазни мерки, които да си осигуриш преди да тръгнеш, с цел да минимизираш рисковете за теб и семейството ти.