Ръст при регистрацията на нови автомобили в България

Ръст при регистрацията на нови автомобили в България

Не всеки ден виждаме такъв впечатляващ ръст на един толкова утвърден пазар като автомобилната индустрия. И все пак точно това се случва в България, където регистрациите на нови автомобили растат главоломно.

С всяка изминала година все повече българи тръгват по пътищата с чисто нови автомобили. Но каква е причината за този рязък ръст на регистрациите на нови автомобили в България? Ето и няколко от факторите според Maxo:

  • Икономическият растеж
  • Лесното и бързо финансиране
  • Данъчните облекчения
  • Застаряващият автомобилен парк
  • Отказът от обществения транспорт
  • Модните тенденции и лайфстайлът.

През февруари 2023 г. европейският пазар на леки автомобили продължи да се представя добре, като нарасна с 11,5% до 802 763 единици. Въпреки това е важно да се отбележи ниската база за сравнение поради кризата с дефицита на полупроводници в началото на 2022 г.
Почти всички пазари в ЕС показаха силен ръст, включително и четирите най-големи, като Испания и Италия изживяха най-значителните увеличения (+19,2% и +17,4% съответно).
През първите два месеца на годината европейският пазар достигна почти 1,6 милиона нови регистрирани автомобили, което е увеличение от 11,4% спрямо предходната година благодарение на двуцифрен ръст през януари и февруари.

През февруари имаше увеличение в броя на регистрираните изцяло електрически (BEV) и хибридни (HEV) автомобили, като вече представляват съответно 12,1% и 25,5% от пазара. Въпреки това бензинът остана първият избор за новорегистрираните автомобили в ЕС с пазарен дял от 36,9%.

Регистрациите на BEV автомобили са нараснали с 39.7% до 97 300 единици през последния месец, но в същото време има намаление в PHEV пазара със 7.4% до 57 569 единици, като в Германия има спад от 44.8%. 

През февруари 2023 година има нарастване в регистрациите на нови бензинови автомобили (+11.1%), но за дизеловите автомобили има намаление с 8.4%. 

В България според данните на ACEA има ръст в новите регистрации на автомобили - с 34.1% до 2589 единици за февруари и с 28.8% до 5101 единици от началото на 2023 година.

 

Както става ясно от данните, пазарът на леки автомобили в ЕС започна положително с двуцифрен ръст през първите два месеца на 2023 г. Става видимо, че електрическите автомобили набират популярност, като BEV и HEV отбелязват силен ръст през февруари. Въпреки това бензиновите автомобили все още държат по-голямата част от пазарния дял в ЕС, докато продажбите на дизелови автомобили продължават да намаляват.

Както виждаме, България не изостава от европейските тенденции. Бройката на регистрираните нови автомобили в България се развива с безпрецедентни темпове. За шофьорите, които искат да седнат зад волана на нов автомобил, никога не е имало по-добър момент да проучат възможностите за лизинг и да се възползват от предимствата на този вълнуващ пазар. А когато става въпрос за намиране на идеалния лизинг, няма по-добър избор от Maxo.

Източник: www.acea.auto

Така че защо да чакаш? Избери мечтания от теб автомобил и заяви желаната сума още днес! Получаваш отговор до 15 минути. Без такси за кандидатстване, разглеждане и предсрочно погасяване!
Наслади се на свободата и вълнението от шофирането на твоя перфектен автомобил!

Гъвкаво финансиране до 100 000 лв.

Научи повече