Речник на лизинга: 10-те най-важни термина

Речник на лизинга: 10-те най-важни термина

Лизингът може да бъде разумно финансово решение за теб или за бизнеса ти, но често включва терминология, която може да изглежда непозната и дори малко объркваща.

За да ти помогнем да се ориентираш по-лесно в света на финансовите решения за автомобили, съставихме списък от 10 често срещани и важни лизингови термини, които трябва да знаеш, когато търсиш най-добрата опция за себе си. Нека ги разгледаме! 
 

Лизингодател и лизингополучател

Лизингодателят е финансовата институция или компания, която притежава или закупува желания от клиента актив и го предоставя на лизинг. Това е страната, която получава лизинговите плащания. От своя страна, лизингополучателят е физическото лице или бизнес, който взема актива. По-просто казано, лизингодателят е лизинговата компания или юридическо лице, а лизингополучателят си ти.

Лизингов актив

Лизинговият актив е артикулът или имуществото, което се отдава на лизинг, като например автомобил, машина или имот. Съответно при Обратен лизинг, активът е автомобила, който гарантира полученото финансиране. Преди да сключиш договор за лизинг, от съществено значение е да се запознаеш подробно с лизинговия актив. Трябва да се увериш, че той отговаря напълно на твоите нужди и очаквания. Така ще можеш да вземаш информирани решения и да се ориентираш по-ефективно в процеса на лизинга.

Вноски

Вноските играят основна роля в договорите за лизинг. Това са редовните плащания, извършвани от лизингополучателя към лизингодателя като част от договора за лизинг. Te са изключително важни, тъй като те представляват финансовия ангажимент, който лизингополучателят поема през целия срок на лизинга.

Гратисен период

Гратисен период е определен период в началото на лизинговия договор, когато лизингополучателят не заплаща главница, а се дължат лизингови вноски, състоящи се само от лихва. Това обикновено се използва за планирано облекчаване на вноските през първите месеци на лизинга, даващо свобода да се покрият други плащания, като Застраховка Автокаско, Гражданско отговорност, първоначална регистрация, профилактични ремонти по автомобила и други

Лихвен процент

Лихвеният процент по лизинга представлява цената на самото финансиране. Този процент се определя индивидуално спрямо избраната сума, срок на договора за Лизинг или Обратен лизинг, както и в зависимост дали е избран гратисен период.

Срок на лизинговия договор

Срокът на лизинговия договор е продължителността на договора. Този срок варира в зависимост от вида на лизинга и политиките на лизингодателя. Краткосрочните лизингови договори обикновено са за няколко месеца до една година и са идеални за тези, които се нуждаят от гъвкавост или очакват чести промени в нуждите си. Обратно, дългосрочните лизингови договори могат да продължават няколко години и са предпочитани от фирми и физически лица, които търсят стабилно, продължително използване на актива и прогнозиране на финансовия ангажимент. По-кратките срокове могат да доведат до по-високи месечни плащания, докато по-дългите срокове могат да предложат по-ниски плащания, но изискват по-дълъг ангажимент.

Опция за покупка

Опцията за покупка позволява на лизингополучателя да закупи лизинговия актив в края на лизинговия срок на предварително определена цена. Това може да бъде ценна опция, ако в крайна сметка искаш да станеш пълноправен собственик на актива, който ползваш, благодарение на лизинга. За щастие лизингът в Maxo.bg е без това ненужно ограничение и допълнителен разход – лизингополучателя получава собствеността върху автомобила в края на договора, без условности.

Остатъчна стойност

Остатъчната стойност е прогнозната стойност на лизинговия актив в края на лизинговия договор. Тя играе роля при изчисляването на месечните лизингови вноски. По-високата остатъчна стойност често води до по-ниски месечни плащания. Отново, тази условност не е част от лизинговата услуга в Maxo.bg. За автомобила не се начислява остатъчна стойност и лизингополучателят няма ангажимент да заплати такава, отново предоставяйки гъвкавост и прогнозируемост на разходите за потребителя.

Такса за предсрочно прекратяване

Таксата за предсрочно прекратяване представлява неустойка, наложена, ако лизингополучателят прекрати лизинга преди договорения срок. Тя може да бъде значителна, затова е важно да я вземеш предвид при подписването на договор. Бидейки клиентски ориентирана компания, Maxo не изисква такса за предсрочно погасяване, както и допълнителни такси за кандидатстване, регистрация, пререгистрация на автомобила.

Лизинг с отворен и със затворен край

Съществуват два типа финансов лизинг - с отворен и затворен край. В първия случай, лизингополучателят има правото да избере дали в крайна сметка да стане притежател на лизинговия актив или да се възползва от възможността да предоговори условията на договора. Обратно, когато лизингът е със затворен край, при неговото изтичане, лизингополучателят придобива собствеността върху актива, в случай, че е погасил всички свои задължения. Maxo прилага именно подхода на лизинг със затворен край, предоставяйки максимално удобство на своите потребители.
 

За всички, които търсят надеждни и ефективни лизингови решения, Maxo.bg остава на Ваше разположение. Не се колебайте да се свържете с нас за професионална консултация и персонализирано лизингово решение: когато имаш нужда от финансиране до 100 000 лв, гарантирано с автомобил, чрез услугата ни – Обратен лизинг, както и при покупка на автомобил, чрез услугата – Финансов лизинг.

Maxo.bg – Лизинг навреме!


 

 

Гъвкаво финансиране до 100 000 лв.

Научи повече