Рали шоуменът от САЩ

Рали шоуменът от САЩ

Ако сте фенове на екстремните и необичайни автомобилни спортове, то името Кен Блок вероятно е неразривно свързано с тях в съзнанието ви. 51-годишният Блок е състезател, бизнесмен, шоумен и икона в рали и дрифт карането. Създател е на един от най-популярните брандове за специализирани обувки и дрехи за спорт DC Shoes, и превръща дисциплината „Джимхана“ (Gymkhana) в мега популярно онлайн шоу с милиони зрители в интернет. Наскоро пусна и телевизионно предаване за видеата си – “The Gymkhana Files” съвместно с Amazon Prime.

Спортът и бизнесът, бизнесът и спортът

Кенет (Кен) Блок основава DC Shoes със свой приятел като компания за производство на обувки за каране на скейтборд. Десет години по-късно стартиралата в гараж фирма е популярен бранд за обувки за редица спортове, включително ски и сноуборд. През 2004 г. Блок продава DC Shoes на Quiksilver за 84 млн. долара и по същото време започва и рали кариерата си. Изглежда като необичаен завой, но всъщност не е.

„Винаги съм бил автофен, откакто се помня. Любимият ми тип състезания, които обичах да гледам по телевизията, бях ралитата. И то още от малък. А после през 80-те дори си купих VW GTI, която форсирах и пързалях в снега, когато имах такава възможност. Тогава още нямах представа какво по дяволите правя, но беше забавно“, разказва в свое интервю Блок.

През 2004 г. DC Shoes стават спонсори на мотокрос състезателя Травис Пастрана и Кен Блок работи тясно с тях по проекта. В този момент той съзира и шанса си да осъществи отдавнашната си мечта. Обажда се на компанията – мениджър на Пастрана, и успява да си уреди участие със Subaru в първото си рали. Изискванията и мерките за безопасност обаче са твърде строги.

„Получих подробни инструкции за безопасно шофиране и ми дадоха кола, която беше „детунинговна“ – с изключено турбо, което се отрази в загуба на 100 коня от мощността. За щастие участието ми беше в Sno*Drift и трасето представляваше 126 мили, покрити със сняг. Така че загубата на мощност не беше толкова фатална, защото движението по сняг изисква по-скоро умело каране, отколкото скорост. Завърших седми в общото класиране и пети в групата, което не е зле за първото ми рали. Мисля, че дори шокирах някои хора с класирането си, особено с такава осакатена кола“.

Така започва кариерата на Кен Блок в професионалните рали състезания.

Щипка лудост и щипка маркетинг

Истинският фурор обаче започва, когато Блок започва да снима и публикува клиповете си в YouTube през 2008 – 2009 г. От тогава „Джимхана“ се свързва основно с неговото име, а изпълненията на Блок често изглеждат на ръба на възприятията за човешки възможности. Кен Блок използва познанията си по бизнес и маркетинг, за да превърне изпълненията си в шоу, гледано от десетки милиони потребители. Трудно е да се определи най-невероятното му изпълнение и трябва да си отделите часове, за да изгледате всичко в YouTube, но ето една компилация с най-интригуващите моменти:

През годините използва различни автомобили, докато не участва в разработката на собствен Ford Mustang, наречен Hoonicorn V2. Модифицираният автомобил има 6,7-кубиков Roush Yates V8, с добавени две турбота, благодарение на което мощността му е 1400 к.с.

hoonigan

Междувременно основава и компанията за облекло за автомобилни фенове Hoonigan Industries, която се разраства главоломно и успешно. Както в спортовете, така и в бизнеса Кен Блок е любител на риска и преминаването на граници. И в живота си следва три основни принципа: Работи здраво; Давай най-доброто от себе си във всичко, което правиш; Уважението се печели, не се получава наготово. Единствено споделя, че има проблем с отлагането на задачи. Вие обаче не отлагайте, ако имате нужда от пари. С помощта на автомобила си може да вземете от 3000 до 100 000 лв. под формата на обратен лизинг от Maxo. Срокът за изплащане е до 60 месеца, а през този период продължавате да ползвате автомобила си без никаква разлика с преди.

 

Гъвкаво финансиране до 100 000 лв.

Научи повече