Назад към всички

Пътуване по време на пандемия - не тръгвай без тези неща!

Пътуване по време на пандемия - не тръгвай без тези неща!

С идването на пролетта вероятно желанието ти за пътуване се увеличава с всяка изминала минута. Времето става все по-топло, природата по-красива, а мисълта за бърза почивка на море или планина става все по-привлекателна. И докато плануваш коя да бъде следващата ти дестинация, е важно да обърнеш внимание на това как да направиш пътуването си възможно най-безопасно.

Пътуването по време на пандемия изисква по-подробен и предпазлив подход от преди, но въпреки това е постижимо. В тази статия ще си поговорим кои са най-важните предпазни мерки, които да си осигуриш преди да тръгнеш, с цел да минимизираш рисковете за теб и семейството ти.

Преди да планираш каквото и да било, има неща, които трябва задължително да провериш. Поинтересувай се дали пандемията не налага някакви особени ограничения в мястото, на което отиваш. Не пътувай, ако ти или някой от семейството ти е бил болен, имаш някакви симптоми на COVID-19 или си бил около някого с COVID-19 през последните 14 дена. Направи си и PCR тест - на много места той се изисква.

След като всички подробности около пандемията са проверени и условията за пътуване са ясни, е време да подготвиш багажа си. Ето някои от нещата, които просто не трябва да пропускаш да сложиш в него.

 

Не забравяй маските!

Наясно сме, че след повече от година живот в активна пандемия е малко трудно да пропуснеш да вземеш със себе си маска. Но пък не може да не я отбележим - все пак тя все още е задължителна на повечето места. Вие и компанията, с която пътувате, трябва да имате поне по няколко налични. Никога не се знае в каква ситуация може да попаднете, а спешното търсене на нова маска не винаги е успешно или задоволително. Увери се, че моделът, който имаш покрива носа и устата ти, както и че е създадена по препоръчаните здравни стандарти. Не забравяй да я слагаш всеки път, когато си сред хора.

 

Дезинфектантът за ръце е твой приятел.

Независимо от начина, по който се придвижваш, когато пътуваш, винаги се налага да докосваш различни повърхности. Врати, седалки, маси и още много други, носят потенциалната опасност да бъдат носители на бактерии. Ако трябва да докоснеш такава повърхност, веднага използвай дезинфектант за ръце, който е 60 процента алкохол или 70 процента изопропилов алкохол.
Днес живеем във времена, в които дезинфектантът е наличен в изобилие навсякъде около нас. Не разчитай на това, а си вземи свой. Всеки сам е отговорен за личната си хигиена, особено по време на световна пандемия.

 

Препаратът за пране е добра идея.

В случай, че пътешествието ти включва престой в хотел или квартира, е добре да носиш със себе си малко препарат за пране. По този начин ще можеш да накиснеш и изпереш използваните си маски за многократна употреба. На другия ден те ще бъдат дезинфекцирани, сухи и готови за употреба.
Това е най-безопасният начин, по който можеш да съхраняваш и използваш маските си.

 

Торбичките за съхранение могат да бъдат от полза.

За да направиш пътуването по време на пандемия възможно най-безопасно, е важно да можеш да поддържаш всичко в багажа си организирано. В идеалния случай, ръчната ти чанта има много джобове. В тях можеш да държиш неща като храна и допълнителни маски в отделна секция от мръсни предмети.
Най-обикновените найлонови торбички също вършат страхотна работа. Полезни са за безопасно съхраняване на използвани кърпички, маски за еднократна употреба и други замърсени предмети. Дръж ги на сигурно място до теб, докато не намериш кошче за боклук, в което да ги изхвърлиш. По този начин предпазваш от вируса не само себе си, но и хората около теб.

 

Вземи и термометър.

Навярно вече си свикнал температурата ти да бъде мерена почти винаги, когато влизаш в някоя обществена сграда. Това е важно по време на пандемия, тъй като симптомите на COVID-19 включват треска, която се изразява в силно повишена температура.
Носенето на личен термометър в багажа е добра идея тъй като ти дава възможност собственоръчно да следиш здравословното си състояние. Разбира се, повишената температура не може да бъде диагноза. Но със сигурност е индикатор, който ти показва, че нещо не е наред или че трябва да обърнеш внимание на тялото си.

Това са някои от най-важните предмети, които трябва да вземеш със себе си, когато пътуваш по време на пандемия. Ако те са налични и условията го позволяват - грабвай багажа и тръгвай на пътешествие!

 

 

Виж всички полезни съвети

Виж всички полезни съвети
Стартиране на бизнес от нулата - първи стъпки

Стартиране на бизнес от нулата - първи стъпки

Често ти се случва да мечтаеш да имаш собствен бизнес? Подготвили сме няколко стъпки, които да ти служат в началната фаза, точно, когато започваш да градиш плановете си.

Как да планираш перфектната семейна почивка?

Как да планираш перфектната семейна почивка?

Все още нямаш идея как да почиваш със семейството си? Следва списък с въпроси, по който може да се ръководиш, докато планираш семейната си почивка. Да започваме!

Безопасното шофиране: 5 основни съвета

Безопасното шофиране: 5 основни съвета

Когато си зад волана, независимо дали си сам или возиш пътници, безопасното шофиране трябва винаги да бъде основната ти грижа. Ето някои от нашите съвети.

Почивка по време на пандемия - кои са подходящите дестинации?

Почивка по време на пандемия - кои са подходящите дестинации?

Съществуват места, които можеш безопасно да посетиш, дори и в условията на пандемия. Ето някои от нашите предложения за подобни дестинации.