Пътуване по време на пандемия - не тръгвай без тези неща!

Пътуване по време на пандемия - не тръгвай без тези неща!

С идването на пролетта вероятно желанието ти за пътуване се увеличава с всяка изминала минута. Времето става все по-топло, природата по-красива, а мисълта за бърза почивка на море или планина става все по-привлекателна. И докато плануваш коя да бъде следващата ти дестинация, е важно да обърнеш внимание на това как да направиш пътуването си възможно най-безопасно.

Пътуването по време на пандемия изисква по-подробен и предпазлив подход от преди, но въпреки това е постижимо. В тази статия ще си поговорим кои са най-важните предпазни мерки, които да си осигуриш преди да тръгнеш, с цел да минимизираш рисковете за теб и семейството ти.

Преди да планираш каквото и да било, има неща, които трябва задължително да провериш. Поинтересувай се дали пандемията не налага някакви особени ограничения в мястото, на което отиваш. Не пътувай, ако ти или някой от семейството ти е бил болен, имаш някакви симптоми на COVID-19 или си бил около някого с COVID-19 през последните 14 дена. Направи си и PCR тест - на много места той се изисква.

След като всички подробности около пандемията са проверени и условията за пътуване са ясни, е време да подготвиш багажа си. Ето някои от нещата, които просто не трябва да пропускаш да сложиш в него.

 

Не забравяй маските!

Наясно сме, че след повече от година живот в активна пандемия е малко трудно да пропуснеш да вземеш със себе си маска. Но пък не може да не я отбележим - все пак тя все още е задължителна на повечето места. Вие и компанията, с която пътувате, трябва да имате поне по няколко налични. Никога не се знае в каква ситуация може да попаднете, а спешното търсене на нова маска не винаги е успешно или задоволително. Увери се, че моделът, който имаш покрива носа и устата ти, както и че е създадена по препоръчаните здравни стандарти. Не забравяй да я слагаш всеки път, когато си сред хора.

 

Дезинфектантът за ръце е твой приятел.

Независимо от начина, по който се придвижваш, когато пътуваш, винаги се налага да докосваш различни повърхности. Врати, седалки, маси и още много други, носят потенциалната опасност да бъдат носители на бактерии. Ако трябва да докоснеш такава повърхност, веднага използвай дезинфектант за ръце, който е 60 процента алкохол или 70 процента изопропилов алкохол.
Днес живеем във времена, в които дезинфектантът е наличен в изобилие навсякъде около нас. Не разчитай на това, а си вземи свой. Всеки сам е отговорен за личната си хигиена, особено по време на световна пандемия.

 

Препаратът за пране е добра идея.

В случай, че пътешествието ти включва престой в хотел или квартира, е добре да носиш със себе си малко препарат за пране. По този начин ще можеш да накиснеш и изпереш използваните си маски за многократна употреба. На другия ден те ще бъдат дезинфекцирани, сухи и готови за употреба.
Това е най-безопасният начин, по който можеш да съхраняваш и използваш маските си.

 

Торбичките за съхранение могат да бъдат от полза.

За да направиш пътуването по време на пандемия възможно най-безопасно, е важно да можеш да поддържаш всичко в багажа си организирано. В идеалния случай, ръчната ти чанта има много джобове. В тях можеш да държиш неща като храна и допълнителни маски в отделна секция от мръсни предмети.
Най-обикновените найлонови торбички също вършат страхотна работа. Полезни са за безопасно съхраняване на използвани кърпички, маски за еднократна употреба и други замърсени предмети. Дръж ги на сигурно място до теб, докато не намериш кошче за боклук, в което да ги изхвърлиш. По този начин предпазваш от вируса не само себе си, но и хората около теб.

 

Вземи и термометър.

Навярно вече си свикнал температурата ти да бъде мерена почти винаги, когато влизаш в някоя обществена сграда. Това е важно по време на пандемия, тъй като симптомите на COVID-19 включват треска, която се изразява в силно повишена температура.
Носенето на личен термометър в багажа е добра идея тъй като ти дава възможност собственоръчно да следиш здравословното си състояние. Разбира се, повишената температура не може да бъде диагноза. Но със сигурност е индикатор, който ти показва, че нещо не е наред или че трябва да обърнеш внимание на тялото си.

Това са някои от най-важните предмети, които трябва да вземеш със себе си, когато пътуваш по време на пандемия. Ако те са налични и условията го позволяват - грабвай багажа и тръгвай на пътешествие!

 

 

Гъвкаво финансиране до 100 000 лв.

Научи повече