Правилно изговаряне на автомобилните марки

Правилно изговаряне на автомобилните марки

Чували ли сте за изключително популярните автомарки Мацъда и Хенде? Чували сте, но не знаете, защото в България и по света ги наричат Мазда и Хюндай според начина им на изписване на латиница.

И това далеч не са единствените автомобилни имена, които масово се произнасят грешно. Емблематичен е спорът за Ламборджини и Ламборгини, както и за ПоршЕ и ПОрше (с различно ударение).

Проблемите идват от особеностите на всеки един език и начина на пренасянето им на родна почва – чрез транслитерация или чрез фонетична транскрипция. При първия случай латинските букви се заменят с приблизителните им еквиваленти и по този начин се получава например Вашингтон. При втория американската столица би трябвало да си е Уошингтън.

Подобен е случаят с автомобилните марки, така че не приемайте следващите редове за абсолютно задължителни. Все пак вносителите на Мазда и Хюндай в България използват именно това изписване и начин произнасяне. Ако искате да сте коректни обаче, ето как се наричат най-популярните коли с истинските им имена.

Chevrolet

Т-то в края на американската марка не се произнася. Така че макар и масово да наричаме колата Шевролет, правилното произношение е Шевролей. Тази кола си има и галено име – Шеви.

Buick

Много често е наричан Буик. В действителност обаче се произнася с „ю“, а именно Бюик.

Plymouth

Чете се Плимут, макар че може лесно да се подведете, че е Плаймут заради по-специфичния начин на изписване. Впрочем дори самите американци го бъркат.

Mitsubishi

Произнася се Митцубиси, така ще звучите повече като японец, но ако държите да сте максимално изрядни, ще трябва да овладеете звука между „ш“ и „с“.

Mazda

Произнася се Мацъда или Мацда със запъване на „ц“, така че да се получи кратко „ъ“. Много е вероятно обаче, ако използвате това произношение в България, да ви гледат странно и неразбиращо.

Huyndai

Вече разбрахте, че се казва Хенде. Никой няма да ви разбере, ако го използвате но поне ще може да покажете компетентност или да се пошегувате с някого.

Daihatsu

Тук японското произношение звучи така: Дайхатсъ. Може да видите още в следното видео, за да придобиете по-ясна представа как звучат азиатските марки.

Lamborghini

Правилното произношение е Ламборгини. С „дж“ може да ви звучи по-италианско, но по правилата за писане на Ботуша съчетанието „gh“ се чете „г“.

Lancia

Отново опираме до италианския език. Това е Ланча, кратко и ясно. Не е Ланчия, нито е Лансия.

Audi

Ауди си е Ауди, ще се запитате какво му е сложното. Само че съществуват хора, които казват на колата Оуди или дори Ооди.

BMW

Ако го чуете като Би Ем Дабюл Ю, да знаете, че не е правилно така. Бе Ем Ве си се чете така, защото това е немската азбука.

Porsche

Правилното ударение е на О-то, а е на крайното Е. Може да чуете хора, подведени от грешния вариант за англоезично произношение, да го наричат само Порш. Но това е името на основателя на компанията, а той се е наричал Фердинант ПОрше.

Mercedes Benz

Кой знае защо е разпространено схващането, че колата се нарича Мърсейдис Бенс. На английски – може би. На немски е просто Мерцедес Бенц. Ако искате да чуете произношението на още германски автомарки, а и да се посмеете, сме ви подбрали това видео.

И сега: Няма никакво значение каква марка карате, още по-малко как я произнасяте, ако искате да получите обратен лизинг от Maxo. Заемът може да е на стойност между 3000 и 30 000 лв. според оценката на колата ви, а срокът на изплащане е до 48 месеца, през които продължавате да използвате и шофирате автомобила си.

 

Гъвкаво финансиране до 100 000 лв.

Научи повече