Назад към всички

Ползите на споделеното придвижване

Ползите на споделеното придвижване

В какви ситуации и по какви начини може да се придвижваме заедно с други хора и/или споделяйки общи превозни средства. Някои ползи и минуси плюс тук-там няколко опита за шеги.

Самата дума „споделям“ сякаш стана доста популярна в последните години – от споделяне на публикация в социалните мрежи до развитието на различни услуги, свързани с ползване заедно и/или по едно и също време. Всъщност „споделянето“, освен на проблеми и грижи, е имало и на пò не толкова модерни места и времена. Като по селата, например, по-активно в близкото минало: казанът за ракия за общо ползване в малка постройка в края на селото, който поддържат всички, или бика за разплод на кравите, който е на повикване, когато настъпи сезонът за тази дейност. Но по-долу ще обсъдим темата в по-съвременния ѝ вид. Ето няколко приложения на споделеното придвижване – едни вероятно по-познати за вас, други – може би пък не чак толкова:

С автомобил – и колеги – до местоработата

Понякога мотивацията може да е екологична, друг път – лично удобство и спестяване на разходи за гориво, трети път – малко повече време заедно за оплакване от шефа или клюкарене по адрес на отсъстващите колеги. Активност, която е може би доста по-популярна в други държави. В България разстоянията вътре в градовете не са чак толкова големи, като изключим може би само София. Друго условие, което е малко трудно да бъде изпълнено, е с колегите, които също имат автомобил, да сте в една посока или поне сравнително близо, за да си заслужава усилието днес единият от групичката да обиколи и да ви събере за работа, после да ви върне, а утре или другата седмица – следващият, според уговорката. Така вместо три-четири автомобила с почти еднакъв маршрут с по един човек във всеки, само един автомобил се навира в задръстванията, само един (евентуално) замърсява въздуха и разходите за гориво се делят само за едно средство. Стига да не се скарате как точно да ги разделите, ако някой сред вас смята, че не е много честно да е по равно.

Електрически автомобили Spark

Тази услуга може би повече от вас я познават добре или дори сте я ползвали. Електрическите автомобили, които може да вземете под наем за 29 стотинки на минута или 57 лева за цял ден при ползване до 200 км. Виждате чрез апликация къде е най-близката до вас, паркирана и свободна в момента кола на Spark. Ако предишният използвал Spark-a ви, го е оставил омазан с кетчуп по седалката или паркиран накриво, има система за оценяване, макар да не сме сигурни до какво точно води тя – мъмрене или глоба може би?! Може да е неудобство, че трябва да оставите автомобила на някое от валидните Spark паркоместа, когато вече не ви е необходим. Но пък в синя и зелена зона ви е безплатно. Имайте едно наум, че зареждането на автомобила, ако уцелите да е при вас, може да е досадно и в неподходящ момент.

Електрически тротинетки Lime

Принципът е подобен на Spark, но цената също – 30 стотинки на минута. Плюс отключване на тротинетката за 1.50 лв. Общината още се чуди къде точно е мястото на тротинетките по пътя, но по други причини някои тротоари са доста неудобни – по начина, по който са неудобни и за бутане на детска количка. Много по-често май услугата е ползвана като забавно средство за придвижване, а не заради еко мотиви, по-евтин (защото май не е) или по-бърз (освен спрямо ходенето пеша) вариант. Но в определени часове вместо кола в задръстване все пак не е лоша идея, ако си сам и максимум с раница багаж. И не се поддавайте, ако може, на това таксуване на минута – и при Spark, и тук – защото то може да ви доведе до това да бързате повече, а оттам ще дойдат и повече рискове.

Планирано – с автомобил – из страната

Причините може да са различни. Отивате си до родния град за уикенда или си идвате от там и имате много багаж (продукти, храна). Има концерт в друг град, за който имате билет, но искате да спестите от пътя. А може би футболен мач с връщане същия ден и искате да знаете кой друг от вашия град има същите намерения и е с кола, за да се комбинирате. Лятото – уикендите, а и разните му празници през май и септември – е винаги идеален повод за кратко отскачане до морето. При всеки от случаите има много полезни фейсбук групи, в които се обявяват празни места в колата, кога и за къде се пътува. Момичетата може и да се притесняват от пътуване с непознати, но там могат да видят профила на шофьора (лесно се разпознава фалшив), имат ли общи приятели или пък да изберат пътуване само с други момичета. Обикновено трябва да заплатите част от горивото. Но и често – не, защото човекът иска да направи услуга или пък да не му е скучно по пътя. Разбира се, може да попаднете на твърде приказлив, а скучен досадник – и ако сте в ролята на шофьор, и като пътник. Но по-вероятно е споделеното пътуване да се окаже с хора и със споделени интереси – да харесвате една и съща музика, футболен отбор или начин на живот...

Автостоп

Преди години млад човек с вдигнат палец в началото на магистралата или на удобна отбивка по пътя беше доста по-често срещано. На път за морето или някоя от посоките между София и Пловдив беше доста удобно и лесно да те вземат на стоп. До Северозападна България – малко по-трудно, но ако не бързахте да стигнете в същия ден, пак ставаше. Сега не е и толкова безопасно, но в голяма степен роля за „западането“ на автостопа изигра и горепосоченото споделено пътуване след предварителни уговорки. Ако видите стопаджии, то вероятно ще е по-възрастни хора край по-малки и близо разположени населени места. И също на кратки разстояния край морето, доколкото все още има хора, които не са се отказали от българското Черноморие.

Дали ще изберете споделено ползване на автомобил с група колеги, ще возите непознати при празни места в колата ви или не – решавате вие. Ние можем само да ви предложим допълнително решение в затруднена ситуация или при планове, които не търпят отлагане – с финансиране до 30 000 лв. чрез обратен лизинг от Maxo.bg. Изпращате заявление с няколко клика, а отговор получавате по имейл или телефон до 15 минути. Месечните вноски и лихва се определят индивидуално спрямо избраната сума, срок на договора за обратен лизинг, както и в зависимост дали е избран гратисен период. Радвате се на желаното финансиране, без да се разделяте с автомобила си и продължавате да си го ползвате както досега. А договорът за обратен лизинг може да бъде погасен предсрочно по всяко време без допълнителна такса. Звучи доста добре, нали!

Виж всички полезни съвети

Виж всички полезни съвети
Ръст при регистрацията на нови автомобили в България

Ръст при регистрацията на нови автомобили в България

С всяка изминала година все повече българи тръгват по пътищата с чисто нови автомобили.

Автомобилен Хороскоп

Автомобилен Хороскоп

Търсиш нова кола, но не си сигурен какво точно търсиш в нея? Може би отговорът е в звездите!

Фишинг: за какво трябва да внимаваме

Фишинг: за какво трябва да внимаваме

Фишингът е измама, при която неволно предоставяш лична информация на неоторизиран източник

Обединяване на кредити - кои са ползите?

Обединяване на кредити - кои са ползите?

Обединяване на кредити е процес, при който няколко малки кредита се консолидират в един.