Ползите на споделеното придвижване

Ползите на споделеното придвижване

В какви ситуации и по какви начини може да се придвижваме заедно с други хора и/или споделяйки общи превозни средства. Някои ползи и минуси плюс тук-там няколко опита за шеги.

Самата дума „споделям“ сякаш стана доста популярна в последните години – от споделяне на публикация в социалните мрежи до развитието на различни услуги, свързани с ползване заедно и/или по едно и също време. Всъщност „споделянето“, освен на проблеми и грижи, е имало и на пò не толкова модерни места и времена. Като по селата, например, по-активно в близкото минало: казанът за ракия за общо ползване в малка постройка в края на селото, който поддържат всички, или бика за разплод на кравите, който е на повикване, когато настъпи сезонът за тази дейност. Но по-долу ще обсъдим темата в по-съвременния ѝ вид. Ето няколко приложения на споделеното придвижване – едни вероятно по-познати за вас, други – може би пък не чак толкова:

С автомобил – и колеги – до местоработата

Понякога мотивацията може да е екологична, друг път – лично удобство и спестяване на разходи за гориво, трети път – малко повече време заедно за оплакване от шефа или клюкарене по адрес на отсъстващите колеги. Активност, която е може би доста по-популярна в други държави. В България разстоянията вътре в градовете не са чак толкова големи, като изключим може би само София. Друго условие, което е малко трудно да бъде изпълнено, е с колегите, които също имат автомобил, да сте в една посока или поне сравнително близо, за да си заслужава усилието днес единият от групичката да обиколи и да ви събере за работа, после да ви върне, а утре или другата седмица – следващият, според уговорката. Така вместо три-четири автомобила с почти еднакъв маршрут с по един човек във всеки, само един автомобил се навира в задръстванията, само един (евентуално) замърсява въздуха и разходите за гориво се делят само за едно средство. Стига да не се скарате как точно да ги разделите, ако някой сред вас смята, че не е много честно да е по равно.

Електрически автомобили Spark

Тази услуга може би повече от вас я познават добре или дори сте я ползвали. Електрическите автомобили, които може да вземете под наем за 29 стотинки на минута или 57 лева за цял ден при ползване до 200 км. Виждате чрез апликация къде е най-близката до вас, паркирана и свободна в момента кола на Spark. Ако предишният използвал Spark-a ви, го е оставил омазан с кетчуп по седалката или паркиран накриво, има система за оценяване, макар да не сме сигурни до какво точно води тя – мъмрене или глоба може би?! Може да е неудобство, че трябва да оставите автомобила на някое от валидните Spark паркоместа, когато вече не ви е необходим. Но пък в синя и зелена зона ви е безплатно. Имайте едно наум, че зареждането на автомобила, ако уцелите да е при вас, може да е досадно и в неподходящ момент.

Електрически тротинетки Lime

Принципът е подобен на Spark, но цената също – 30 стотинки на минута. Плюс отключване на тротинетката за 1.50 лв. Общината още се чуди къде точно е мястото на тротинетките по пътя, но по други причини някои тротоари са доста неудобни – по начина, по който са неудобни и за бутане на детска количка. Много по-често май услугата е ползвана като забавно средство за придвижване, а не заради еко мотиви, по-евтин (защото май не е) или по-бърз (освен спрямо ходенето пеша) вариант. Но в определени часове вместо кола в задръстване все пак не е лоша идея, ако си сам и максимум с раница багаж. И не се поддавайте, ако може, на това таксуване на минута – и при Spark, и тук – защото то може да ви доведе до това да бързате повече, а оттам ще дойдат и повече рискове.

Планирано – с автомобил – из страната

Причините може да са различни. Отивате си до родния град за уикенда или си идвате от там и имате много багаж (продукти, храна). Има концерт в друг град, за който имате билет, но искате да спестите от пътя. А може би футболен мач с връщане същия ден и искате да знаете кой друг от вашия град има същите намерения и е с кола, за да се комбинирате. Лятото – уикендите, а и разните му празници през май и септември – е винаги идеален повод за кратко отскачане до морето. При всеки от случаите има много полезни фейсбук групи, в които се обявяват празни места в колата, кога и за къде се пътува. Момичетата може и да се притесняват от пътуване с непознати, но там могат да видят профила на шофьора (лесно се разпознава фалшив), имат ли общи приятели или пък да изберат пътуване само с други момичета. Обикновено трябва да заплатите част от горивото. Но и често – не, защото човекът иска да направи услуга или пък да не му е скучно по пътя. Разбира се, може да попаднете на твърде приказлив, а скучен досадник – и ако сте в ролята на шофьор, и като пътник. Но по-вероятно е споделеното пътуване да се окаже с хора и със споделени интереси – да харесвате една и съща музика, футболен отбор или начин на живот...

Автостоп

Преди години млад човек с вдигнат палец в началото на магистралата или на удобна отбивка по пътя беше доста по-често срещано. На път за морето или някоя от посоките между София и Пловдив беше доста удобно и лесно да те вземат на стоп. До Северозападна България – малко по-трудно, но ако не бързахте да стигнете в същия ден, пак ставаше. Сега не е и толкова безопасно, но в голяма степен роля за „западането“ на автостопа изигра и горепосоченото споделено пътуване след предварителни уговорки. Ако видите стопаджии, то вероятно ще е по-възрастни хора край по-малки и близо разположени населени места. И също на кратки разстояния край морето, доколкото все още има хора, които не са се отказали от българското Черноморие.

Дали ще изберете споделено ползване на автомобил с група колеги, ще возите непознати при празни места в колата ви или не – решавате вие. Ние можем само да ви предложим допълнително решение в затруднена ситуация или при планове, които не търпят отлагане – с финансиране до 30 000 лв. чрез обратен лизинг от Maxo.bg. Изпращате заявление с няколко клика, а отговор получавате по имейл или телефон до 15 минути. Месечните вноски и лихва се определят индивидуално спрямо избраната сума, срок на договора за обратен лизинг, както и в зависимост дали е избран гратисен период. Радвате се на желаното финансиране, без да се разделяте с автомобила си и продължавате да си го ползвате както досега. А договорът за обратен лизинг може да бъде погасен предсрочно по всяко време без допълнителна такса. Звучи доста добре, нали!

Гъвкаво финансиране до 100 000 лв.

Научи повече