Назад към всички

Поглед в света на NASCAR

Поглед в света на NASCAR

През 20-те години на миналия век американците страдат от невъзможност за свободна консумация на алкохол заради въведения в САЩ Сух режим. И както с всяка подобна забрана, тя просто дава възможност за изобретателност и неочаквани завои в историята. Със сигурност знаете, че това е златен период за развитието на мафията. Но може би не знаете, че се смята и за причината за създаването на NASCAR.

По време на Сухия режим алкохолът се произвежда и пренася нелегално. Хората, които се занимават с тази дейност, трябва да имат достатъчно бързи коли, с които да могат да бягат от полицията. Така започва преработването и тунинговането на автомобили. Скоро пък дилърите започнали да се събират и да си правят нелегални състезания, за да се види кой е трансформирал по-добре колата си.

От гонките до NASCAR

Десетилетие по-късно Сухият режим е премахнат, но пък нелегалните гонки остават. Докато през 40-те години автомеханик на име Уилям „Бил“ Франс не се мести в Дейтона Бийч, Флорида и като любител на скоростите не започва да участва в състезанията. Скоро обаче Франс стига до извода, че е необходима организация. Дотогава всяко състезание се провежда по собствени правила, които често се променят, а спонсорите често се отмятат от обещаните награди. Заедно други състезатели Франс провежда събрание, на което е създадена и организацията NASCAR.

И така се провежда първото състезание на пистата в Северна Каролина. Скоро е пусната и тази в Южна Каролина, а в края на 50-те е открита и пистата в Дейтона.

Към момента съществуват три основни състезания. Това са Националните серии, Купа Спринт и Световните серии за пикапи. Разбира се, автомобилите отдавна не са просто леко подобрени серийни автомобили, а значително модифицирани такива.

NASCAR като мания

През изминалите десетилетия състезанията от сериите на NASCAR се превръщат в мания, която трае десетина месеца, включва 36 състезания и десетки участници. Зрителите на пистите стигат до стотици хиляди, а пред екраните – милиони.

Ето и някои бързи факти:

 • Сериите от NASCAR се провеждат на над 100 писти, а състезанията са над 1500.
 • Средната скорост на автомобилите е 280 – 290 км/ч, но някои развиват и до над 300 км/ч. На пистата в Дейтона са поставени ограничители на скоростта заради многото катастрофи.
 • Шофьорите имат специални колани, които придържат главата и врата. От въвеждането им през 2001 г. на пистите няма смъртен случай. Повечето трасета са оборудвани със специални мантинели от стомана и пяна.
 • Именно през 2001 г. при инцидент на пистата загива Дейл Ернхард – шампион по победи на трасето в Дейтона. Същата година той катастрофира при последната обиколка там и не оцелява.
 • По време на завоите шофьорите са подложени на ускорение от две до три G, а температурата в колата доближава 40 градуса по Целзий. Състезателите отделят между 2 и 4 литра пот!
 • И понеже няма време за тоалетни, шофьорите пишкат в панталоните. За да прикрият факта, преди слизането от колата се поливат с вода.
 • NASCAR е най-масовото авто състезание. В САЩ феновете са над 75 млн., а състезанията се излъчват в над 150 държави.
 • Стадионите също са гигантски, най-големият е в Индианополис и побира 257 325 зрители. Всъщност, пет от пистите имат по-голям капацитет от капацитета на най-големия футболен стадион в света!
 • Най-голямата легенда в историята на NASCAR е Ричард Пети, който печели 200 състезания в кариерата си.
 • Общото тегло на автомобил в NASCAR е 1560 кг. Това включва 90 кг. шофьор с каска. Ако някой шофьор тежи общо по-малко от 90 кг., той е оборудван с допълнителни тежести.
 • Всички състезатели минават психически тестове, проверка за алкохол и допинг. Но притежаването на шофьорска книжка не е задължително.
 • Състезателните автомобили имат тройно по-голям разход от стандартните им пътнически събратя.

В момента сме в разгара на сезон 2018 г., който ще продължи до средата на ноември, и ако сте се запалили и сте фен на високите скорости, имате време да се включите като зрител. За съжаление пистите са през един океан разстояние и посещението им може да е трудно. За всякакви други пътувания и екскурзии обаче може да използвате финансиране от Maxo. С помощта на собствения си автомобил може да вземете заем от 3000 до 100 000 лв., а през периода на изплащане (до 60 месеца) ще продължите да карате колата си както преди.

Разбери повече

 

Виж всички полезни съвети

Виж всички полезни съвети
Ръст при регистрацията на нови автомобили в България

Ръст при регистрацията на нови автомобили в България

С всяка изминала година все повече българи тръгват по пътищата с чисто нови автомобили.

Автомобилен Хороскоп

Автомобилен Хороскоп

Търсиш нова кола, но не си сигурен какво точно търсиш в нея? Може би отговорът е в звездите!

Фишинг: за какво трябва да внимаваме

Фишинг: за какво трябва да внимаваме

Фишингът е измама, при която неволно предоставяш лична информация на неоторизиран източник

Обединяване на кредити - кои са ползите?

Обединяване на кредити - кои са ползите?

Обединяване на кредити е процес, при който няколко малки кредита се консолидират в един.