Паркиране като на игра - с какво ни помагат асистентите за паркиране?

Паркиране като на игра - с какво ни помагат асистентите за паркиране?

Новите автомобили стават все по-бързи, все по-икономични, все по-екологични и все повече внимават за сигурността. Както на пътуващите в купето, така и на пешеходците извън него и останалите коли в движението. Обикновено това изисква по-големи по размер автомобили, които да бъдат по-здрави при евентуален сблъсък. Това от своя страна води до по-ограничена видимост, така че дори „малките“ съвременни коли вече не са толкова малки и стават по-трудни за паркиране.

За щастие, паралелно с тези промени, от години в технологията на автомобилите се наместиха т.нар. асистенти за паркиране. Те се осъвременяват с всяка изминала година и улесняват значително задачата по паркирането, която за някои шофьори и без това винаги е била сложна.

Ето някои от най-разпространените системи за паркиране, както и такива, които предстоят да навлязат в масова употреба в близкото бъдеще.

Сензори за паркиране

Сензорите за паркиране отдавна са познати на шофьорите. Това е и най-разпространената система. Сензорите са монтирани на броните на колата и засичат дистанцията спрямо обекти в обсега им. Може да са монтирани само отпред и отзад на автомобила, но немалко имат и странични сензори. Когато колата се приближи твърде много до обект, той влиза в обсега на сензорите и предупреждават водача чрез звуков сигнал.

Понякога системите са придружени и от графика на таблото, която показва от коя страна се намира обектът, така че да може да бъде извършена по-прецизна маневра. Такива сензори могат да бъдат допълнително сложени дори в по-стари автомобили.

Камера за задно виждане

Някои от тези системи вече разполагат и с камера за задно виждане. Благодарение на нея видимостта при движение на заден ход е много по-добра, отколкото ако се разчита само на огледалата за задно виждане. Този тип камери имат широкоъгълна леща, която обхваща голямо поле от пространството зад автомобила. Обикновено образът се вижда на екран на таблото на колата и често е придружен от графични линии, които показват ъгъла на колата и очертават пространството, в което трябва да се вмести или е безопасно. Такава камера също може да бъде закупена и добавена допълнително.

360-градусова камера

В по-високия сегмент на ценовата листа са 360-градусовите камери. Всъщност това са множество обективи, разположени от всички страни на колата и произвеждат единен образ. Някои такива системи позволяват шофьорът да превключва между отделните камери и да вижда само образа, който му е необходим. Така например може да превключите само на камерите, които имат видимост към бордюра на тротоара (на който не искате да се качите по погрешка за пореден път).

Асистент за паркиране

Паркинг асистентът е интелигентна система, която комбинира сензори и камери и въз основа на получените от тях данни може да информира шофьора, дали избраното място е достатъчно широко за колата и почти автономно да се паркира в него. Водачът единствено трябва да контролира скоростта. Няма значение дали ще паркирате до тротоар или паркинга на препълнен мол – повечето асистенти се справят и с успоредно, и с перпендикулярно паркиране.

Автономното паркиране и бъдещето

Редица автопроизводители вече разработват и тестват системи за изцяло автономно паркиране. С други думи водачът може и изобщо да не се намира в колата – просто слиза до паркомястото и автомобилът сам маневрира и влиза в него. Особено удобно е за тесни места или гаражи, където вратите трудно могат да се отворят.

 

Гъвкаво финансиране до 100 000 лв.

Научи повече