Назад към всички

Отопление на дома

Отопление на дома

Топло, по-топло, горещо! Близо ли сте до най-подходящия вид отопление за дома ви? Естествено, всяко нещо си има плюсовете и минусите, важното е да откриете най-удачното за вашия конкретен случай. Сравнете и ни допълнете с вашия опит и виждания за съответния вариант:

 

Климатик

Плюсът: Същият уред ще ви разхлажда през лятото.

Минусът: Външното тяло е навън (логично е, някак). И повредите на тази част от отоплителната ви система никак не са редки.

Едното наум: Загрижени хора ще ви разкриват за едни статии из интернет, в които пише как климатиците тровят и разболяват, като причиняват например климатична пневмония, астма, алергии, главоболие... А, знаем ли, може и така да е...

 

Парно от „Топлофикация“

Плюсът: Ако сте в квартал на „Топлофикация“, вече сте свързани и топлото (и отоплението, и топлата вода) „потича“, без да се налага да правите каквото и да е.

Минусът: И да искате, и да не искате, щом имате парно от „Топлофикация“, няма отказване. Може да махнете радиаторите, но не и тръбите. Ще плащате и за тръби, и за дялово разпределение, и кой знае още за какво, защото още не се е родил човекът, който ще разкодира сметките на „Топлофикация“ просто така, с обща култура, логика и питане.

Едното наум: Няма как да знаете кога „Топлофикация“ може да реши да ви пусне парното (както тези дни при температури около 17-20 градуса денем, от дружеството решиха да се погрижат да не настинем някак си въпреки това), нито кога ще го спре, нито кога ще има ремонти, профилактики и други „топли“ изненади.

 

Камина

Плюсът: Романтика. От всякакъв вид. Каквото и да си говорим, да се изтегнете на пода пред камината, си е уютно, красиво и мечтателно. Истинският огън, който грее в нея, не може да се сравни с нито един реотан, ребро на радиатор или горещ повей от климатик. А ако сте от мъжки пол, може да показвате на дамата си уменията си да палите огън, които са изключително мъжествени още от тъмните времена на човешката еволюция.

Минусът: Мъкненето на дърва може да се преглътне. Но не може да разчитате само на камината за пълноценно отопление на цял дом.

Едното наум: Ако имате дете, трябва да сте нащрек за още една поредна опасност у дома, ох, ох!

 

Котле

Плюсът: Идеален вариант за къща!

Минусът: Има доста неща, които трябва да научите за поддръжката на котлето и за регулирането на температурата на отоплението за най-оптимални разходи (за ток или за пелетите).

Едното наум: Добре преценете фирмата, на която да се доверите в случая, в който котлето не е било вече там, а трябва да се постави. За да си спестите сериозни разправии и разходи от ремонти в бъдеще.

 

Печка тип „Циганска любов“

Плюсът: Това нещо топли! Може би най-добре топлещото, не само като температура – усеща се като „пълнозърнесто“ отопление.

Минусът: Няма кой да стане сутрин и да я запали преди вас. Та събуждането ви може би няма да е от алармата, нито от петела, а просто от студ.

Едното наум: Не е никак екологична – замърсява сериозно въздуха (и нямаме предвид в помещението).

 

Подово отопление

Плюсът: Нямате нужда от вълнени чорапи, пантофи, терлици, нито от топли бани и сгряващи масажи за краката, докато сте си у дома.

Минусът: Докато долу, на ниското, ви е топличко на краката, на по-високо може да ви се вижда дъхът и да ви мръзнат ушите. Зависи как е направено подовото – може да се наложи повече да лежите на пода, отколкото да сте изправени над 15-ия сантиметър над него.

Едното наум: Трудно се регулира температурата. Което освен до временен дискомфорт, може да се окаже и по-траен, неприятелски настроен удар по портфейла.

 

Други уреди на ток: духалка, конвекторна, маслен радиатор, лира, класически калорифер и т.н.

Плюсът: Местиш си уреда из стаите/стаята (ако не е стенен), за да те топли най-добре и приятно.

Минусът: Шумът на духалката.

Едното наум: С един обикновен таймер може да си я настроите така, че да започне да топли 20 минути, преди да се приберете. А ето ви и причина да се прибирате сравнително навреме!

 

Отопление със соларни панели

Плюсът: Внуците ще са ви благодарни. Един ден за тях това ще си е безплатно отопление. И не само отопление. А изобщо енергия.

Минусът: Голяма първоначална инвестиция. А ако сте с апартамент, преди това ще ви трябва и къща, заради покрива.

Едното наум: Може да се наложи да научите няколко молитви за слънце.

 

Отопление с газ

Плюсът: От газта може да спестите сериозно. Особено ако я използвате и за готвене. И особено ако сравнявате със сметките от „Топлофикация“.

Минусът: Може да не се предлага във вашия квартал в момента. А момента, в който ще се предлага, може и да не настъпи.

Едното наум: Ако сте човек, който лесно се тревожи, по-добре недейте да разчитате на газта. Гледали сте по филмите защо.

За разлика от дома, съвсем ясно е с какво се отоплявате в личния си автомобил. А ако тепърва ще инвестирате в отопление за дома или пък трябва да заредите с пелети/дърва, Maxo.bg е насреща с предложение за финансиране до 30 000 лв. чрез обратен лизинг. Сумата получавате в рамките на няколко часа, без утежнени процедури и изисквания. И най-хубавото - без изобщо да се разделяте с автомобила си!

 

 

Виж всички полезни съвети

Виж всички полезни съвети
Стартиране на бизнес от нулата - първи стъпки

Стартиране на бизнес от нулата - първи стъпки

Често ти се случва да мечтаеш да имаш собствен бизнес? Подготвили сме няколко стъпки, които да ти служат в началната фаза, точно, когато започваш да градиш плановете си.

Как да планираш перфектната семейна почивка?

Как да планираш перфектната семейна почивка?

Все още нямаш идея как да почиваш със семейството си? Следва списък с въпроси, по който може да се ръководиш, докато планираш семейната си почивка. Да започваме!

Безопасното шофиране: 5 основни съвета

Безопасното шофиране: 5 основни съвета

Когато си зад волана, независимо дали си сам или возиш пътници, безопасното шофиране трябва винаги да бъде основната ти грижа. Ето някои от нашите съвети.

Пътуване по време на пандемия - не тръгвай без тези неща!

Пътуване по време на пандемия - не тръгвай без тези неща!

В тази статия ще си поговорим кои са най-важните предпазни мерки, които да си осигуриш преди да тръгнеш, с цел да минимизираш рисковете за теб и семейството ти.