Отопление на дома

Отопление на дома

Топло, по-топло, горещо! Близо ли сте до най-подходящия вид отопление за дома ви? Естествено, всяко нещо си има плюсовете и минусите, важното е да откриете най-удачното за вашия конкретен случай. Сравнете и ни допълнете с вашия опит и виждания за съответния вариант:

 

Климатик

Плюсът: Същият уред ще ви разхлажда през лятото.

Минусът: Външното тяло е навън (логично е, някак). И повредите на тази част от отоплителната ви система никак не са редки.

Едното наум: Загрижени хора ще ви разкриват за едни статии из интернет, в които пише как климатиците тровят и разболяват, като причиняват например климатична пневмония, астма, алергии, главоболие... А, знаем ли, може и така да е...

 

Парно от „Топлофикация“

Плюсът: Ако сте в квартал на „Топлофикация“, вече сте свързани и топлото (и отоплението, и топлата вода) „потича“, без да се налага да правите каквото и да е.

Минусът: И да искате, и да не искате, щом имате парно от „Топлофикация“, няма отказване. Може да махнете радиаторите, но не и тръбите. Ще плащате и за тръби, и за дялово разпределение, и кой знае още за какво, защото още не се е родил човекът, който ще разкодира сметките на „Топлофикация“ просто така, с обща култура, логика и питане.

Едното наум: Няма как да знаете кога „Топлофикация“ може да реши да ви пусне парното (както тези дни при температури около 17-20 градуса денем, от дружеството решиха да се погрижат да не настинем някак си въпреки това), нито кога ще го спре, нито кога ще има ремонти, профилактики и други „топли“ изненади.

 

Камина

Плюсът: Романтика. От всякакъв вид. Каквото и да си говорим, да се изтегнете на пода пред камината, си е уютно, красиво и мечтателно. Истинският огън, който грее в нея, не може да се сравни с нито един реотан, ребро на радиатор или горещ повей от климатик. А ако сте от мъжки пол, може да показвате на дамата си уменията си да палите огън, които са изключително мъжествени още от тъмните времена на човешката еволюция.

Минусът: Мъкненето на дърва може да се преглътне. Но не може да разчитате само на камината за пълноценно отопление на цял дом.

Едното наум: Ако имате дете, трябва да сте нащрек за още една поредна опасност у дома, ох, ох!

 

Котле

Плюсът: Идеален вариант за къща!

Минусът: Има доста неща, които трябва да научите за поддръжката на котлето и за регулирането на температурата на отоплението за най-оптимални разходи (за ток или за пелетите).

Едното наум: Добре преценете фирмата, на която да се доверите в случая, в който котлето не е било вече там, а трябва да се постави. За да си спестите сериозни разправии и разходи от ремонти в бъдеще.

 

Печка тип „Циганска любов“

Плюсът: Това нещо топли! Може би най-добре топлещото, не само като температура – усеща се като „пълнозърнесто“ отопление.

Минусът: Няма кой да стане сутрин и да я запали преди вас. Та събуждането ви може би няма да е от алармата, нито от петела, а просто от студ.

Едното наум: Не е никак екологична – замърсява сериозно въздуха (и нямаме предвид в помещението).

 

Подово отопление

Плюсът: Нямате нужда от вълнени чорапи, пантофи, терлици, нито от топли бани и сгряващи масажи за краката, докато сте си у дома.

Минусът: Докато долу, на ниското, ви е топличко на краката, на по-високо може да ви се вижда дъхът и да ви мръзнат ушите. Зависи как е направено подовото – може да се наложи повече да лежите на пода, отколкото да сте изправени над 15-ия сантиметър над него.

Едното наум: Трудно се регулира температурата. Което освен до временен дискомфорт, може да се окаже и по-траен, неприятелски настроен удар по портфейла.

 

Други уреди на ток: духалка, конвекторна, маслен радиатор, лира, класически калорифер и т.н.

Плюсът: Местиш си уреда из стаите/стаята (ако не е стенен), за да те топли най-добре и приятно.

Минусът: Шумът на духалката.

Едното наум: С един обикновен таймер може да си я настроите така, че да започне да топли 20 минути, преди да се приберете. А ето ви и причина да се прибирате сравнително навреме!

 

Отопление със соларни панели

Плюсът: Внуците ще са ви благодарни. Един ден за тях това ще си е безплатно отопление. И не само отопление. А изобщо енергия.

Минусът: Голяма първоначална инвестиция. А ако сте с апартамент, преди това ще ви трябва и къща, заради покрива.

Едното наум: Може да се наложи да научите няколко молитви за слънце.

 

Отопление с газ

Плюсът: От газта може да спестите сериозно. Особено ако я използвате и за готвене. И особено ако сравнявате със сметките от „Топлофикация“.

Минусът: Може да не се предлага във вашия квартал в момента. А момента, в който ще се предлага, може и да не настъпи.

Едното наум: Ако сте човек, който лесно се тревожи, по-добре недейте да разчитате на газта. Гледали сте по филмите защо.

За разлика от дома, съвсем ясно е с какво се отоплявате в личния си автомобил. А ако тепърва ще инвестирате в отопление за дома или пък трябва да заредите с пелети/дърва, Maxo.bg е насреща с предложение за финансиране до 100 000 лв. чрез обратен лизинг. Сумата получавате в рамките на няколко часа, без утежнени процедури и изисквания. И най-хубавото - без изобщо да се разделяте с автомобила си!

 

 

Гъвкаво финансиране до 100 000 лв.

Научи повече