От 0 до 100, за отрицателно време

От 0 до 100, за отрицателно време

Минали са десетилетия от момента, когато Васил Найденов пееше „със сто километра в час, аз летя“, когато развиването на подобна скорост си беше „доста бързо“ и когато повечето коли, които изобщо имаха някое число над 120 на километража. Но пък 100 км/ч все може да ви залепи за седалката и да ви опъне бузите. Когато тази скорост е постигната от нула с ускорение под 3 секунди.

Освен ако не сте състезател, надали първоначалното ускорение е сред критериите, които бихте гледали при избор на автомобил. И все пак то е един от основните показатели за представянето на машините и няма изненада, че най-скоростните са и най-скъпите. Когато говорим за секунди и части от секундата, ускорението дори не може да бъде измерено максимално точно. Много фактори могат да повлияят на тестовете, като пътната обстановка и настилката, надморското равнище, теглото на шофьора, гумите и оборудването. Някои включват т.нар. първоначален rollout в зависимост от което може да има разлики от 0,3 секунди. А има и случаи, в които тестовете са въз основа само на компютърна симулация. Но встрани от тези не особено значителни детайли, ето част от автомобилите с най-бързо ускорение към днешна дата.

Lamborghini Aventador LP750-4 SuperVeloce

Lamborghini Aventador LP750-4 SuperVeloce

SuperVeloce на италиански означава „супер бърз“ и лимитираната серия на Aventador ускорява от 0 до 100 за 2,7 секунди. Автомобилът може да се похвали още с 6,5-литров V12 двигател с мощност от 750 к.с., подобрена аеродинамика и система за задвижване на всички колела. Максималната му скорост е 350 км./час.

Porsche 911 GT2 RS

Porsche 911 GT2 RS

Последната генерация GT2 RS е може би най-мощното Porsche 911, произвеждано някога със 700-те си конски сили, побрани в 3,8-кубиков турбо редови двигател с шест цилиндъра. Цялата тази мощ отива към задните, задвижващи колела. По данни на компанията колата ускорява за 2,7 секунди.

McLaren P1

McLaren P1

McLaren може и да нямат толкова опит в серийното производство на коли за пътя, но това не е непременно недостатък. Дори напротив, според критиците точно този факт е довел до това P1 да е доста по-агресивен избор в сравнение например с Porsche 918 Spyder и Ferrari LaFerrari и да е една от най-бързите коли на пътя. По отношение на ускоряването от 0 до сто обаче McLaren P1 малко „издиша“ в сравнение със споменатите и й трябват 2,6 секунди.

Rimac Concept One

Rimac Concept One

Rimac Concept One е отличното доказателство срещу остарялото схващане, че електромобилите не могат да бъдат безумно бързи. Бутиковият автомобил на хърватската компания Rimac Automobili е с мощност 1088 к.с. и 1600 Нм  въртящ момент. По данни на компанията супер колата ускорява до 100 за 2,5 секунди.

Bugatti Veyron

Bugatti Veyron

Легендарният Bugatti Veyron ускорява от 0 до 100 км/ч за 2,5 секунди и се смята за един от най-бързите продуктови автомобили в света. Основният Veyron развива скорост до 405 км/ч, но модификацията Veyron Super Sport достига 430 км/ч. Зад тези способности стои 8-кубиков W16 с четворно турбо и мощност от 1001 коня.

Ferrari LaFerrari

Ferrari LaFerrari

„Ферарито“ на Ferrari ускорява до 100 за 2,4 секунди, което е чудесно постижение за хибрид. За съжаление производството възлиза на едва 710 бройки, от които 500 купета и 210 кабриолета.

Dodge Challenger SRT Demon

Dodge Challenger SRT Demon

По официални данни Demon-ът ускорява за 2,3 секунди до 100 км., но се предполага, че на независими тестове може да се справи дори по-добре. Автомобилът разполага с 6,2-литров Hemi V8 двигател и мощност от 840 конски сили.

Porsche 918 Spyder

Porsche 918 Spyder

McLaren P1, Ferrari LaFerrari и Porsche 918 Spyder са наричани „светата троица“ на хибридните суперколи. По отношение на ускорението 918 Spyder допринася с 2,2 секунди, което го прави и най-бързото в групата.

Tesla Roadster

Tesla Roadster

Roadster-ът предстои да излезе най-рано след година, но по данни на Tesla ще ускорява за рекордните 1,9 секунди от 0 до 100 км/ч. Това ще я направи най-бързата серийна кола. Не само, но и електрическа такава. Пробегът й с едно зареждане ще бъде 1000 км., а максималната скорост – 400 км/ч.

На ускорението на тези автомобили може да съперничи само скоростта за кандидатстване за обратен лизинг от Maxo! Подавате заявлението онлайн, а според последващата оценка на автомобила ви може да получите от 3000 до 100 000 лв., които да разсрочите на удобни вноски до 60 месеца. За този период продължавате да използвате автомобила си както и преди.

 

Гъвкаво финансиране до 100 000 лв.

Научи повече