Около пешеходците...

Около пешеходците...

Когато ходиш пеша, шофьорите ти се струват много нахални, опасни и неспазващи никакви правила.

Когато се качиш в колата, пешеходците ти лазят по нервите с хаотичното си придвижване, невнимателност и (особено) бавното ходене.

Всеки, който има шофьорска книжка и поне малко стаж, се е чувствал и от двете страни. Желателно е обаче, независимо от коя страна се намираме по принцип или в момента, да бъдем толерантни към всички участници в движението.

Разбира се, пешеходците би следвало също да се съобразяват с движението, а не да очакват, че винаги и навсякъде имат предимство (освен пред трамваите, впрочем). Автомобилите обаче имат преимуществото на стоманата и скоростта. Затова е редно шофьорите да бъдат по-внимателни към пешеходците, които са много по-многобройни и крехки. Правилата са всеизвестни, но нека си ги припомним:

  • Задължително намалявайте скоростта преди пешеходна пътека, независимо дали има пресичащи. Човекът може да ви изскочи изневиделица. Особено ако сте в лявата лента и видимостта ви е ограничена или препречена от автомобилите в дясната.
  • Не отнемайте предимството на пресичащ, дори и да е в нарушение! Опитът да му покажете, че пресича неправилно може да завърши минимум с контузии и не е от полза за никого.
  • Спазвайте ограниченията в населените места. Измежду паркиралите коли или други обекти също неочаквано може да изскочи човек.
  • Поддържайте топ концентрация и не се разсейвайте със странични дейности в колата. Винаги си носете и ползвайте хендсфри за телефона.
  • През нощта вниманието ви трябва да е десетократно по-съсредоточено. Много често ПТП-ата с участие на пешеходци стават именно в тъмните часове на денонощието.

Не е само сигурността

Спорно е, кое е по-дразнещо за пешеходците – неразумно шофиращите или тези, които пречат на придвижването им. Паркирането по тротоари, пешеходни или велоалеи на места е забранено, а на други ограничено. Дори във втория вариант трябва да се съобразявате, дали има достатъчно място за минаване. Ако паркирате така, че тротоарът или алеята да станат неизползваеми, принуждавате пешеходците да ви заобикалят през пътното платно – излишен риск, който може да ви тежи на съвестта после. Така че, да се съобразявате с обстановката не е просто въпрос добри маниери и толерантност.

Повишено внимание при деца наоколо!

Децата са особено рискови заради непредвидимото си поведение. Те нямат опита и реакциите на възрастните, затова трябва да сте двойно по-внимателни при наличието им.

  • Задължително намалете скоростта, ако покрай платното и в близост до него има деца. По-пъргави са в изскачането на пътя от възрастните…
  • Не очаквайте от дете реакциите на възрастен – ако се колебае, дали да пресече, не означава, че ви е видяло и ще изчака, а по-скоро се чуди дали да не пребяга и да ви изпревари…
  • Ако има няколко деца от едната страна на пътя и едното пресече, то не се успокоявайте – следващо може внезапно да реши да го последва в последния момент…
  • Когато видите дете, изчакващо да пресече на пешеходна пътека, пропуснете го като спрете и му дадете ясен знак с ръка. Може да се страхува от преценката си и да чака дълго време.
  • Нерядко може да засечете и групи деца, вървящи по банкета в извъннаселено място. Задължително забавете ход, защото може да не са забелязали или чули приближаващата кола, особено ако са в гръб.
  • Внимавайте също с местата, където играят деца – специализирани площадки и градинки, училищни дворове и игрища, почивни зони. Там вниманието им е в играта и лесно някое може да изхвърчи на пътя, гонейки топка или друго.
  • Възприемайте децата на колела като пешеходци, те нямат разбирането да са точно участници в движението.

Малко съвети и за пешеходците

Все още не живеем в някое утопично бъдеще, където хората се придвижват само с превозни средства и не ходят пеша. Така че със сигурност поне понякога и вие сте пешеходци. Спазвайте правилата за движение и не поставяйте себе си и околните в рискови ситуации. Сигнализирайте, когато пресичате, дори да е на пешеходна пътека. Не се разхождайте по платното.

Мислете за собствената си сигурност като човешко същество и пешеходец и всичко ще си дойде на мястото!

Пеша или с кола, всички имаме нужда от пари, а понякога от повече пари. Ако ти трябва по-голяма сума, лесно може да получиш обратен лизинг от Maxo до 100 000 лв. и със срок на изплащане до 60 месеца. Трябва само да имаш кола, срещу която да получиш заема, а през периода на изплащане тя си е при теб и продължаваш да я ползваш.

 

Гъвкаво финансиране до 100 000 лв.

Научи повече