Най-странните навици на шофьорите

Най-странните навици на шофьорите

Всеки човек си носи странностите. Това се отнася и с пълна сила и за шофьорите. Като започнем от стигащи до маниакалност поддръжки на чистотата, задължителните икона или кръстче на таблото (често срещани в такситата), зареждане само и единствено на някоя конкретна бензиностанция, та до силно опасни приумици като тази, че никой няма право да те изпреварва (и непременно трябва обратно да го изпревариш и ти, с риск за сигурността на всички).

Ето и някои от най-странните навици на шофьорите. Част от тях са просто досадни, други обаче може да бъдат опасни, така че ако се разпознаете, по-добре помислете за промяна.

  • Да си държите ръката винаги на скоростния лост. Често това е неосъзнат навик, но е по-добре ръцете ви да са на волана, когато няма нужда да превключвате (при дълъг път примерно).
  • Кракът винаги е на съединителя. Още един навик, вероятно следствие от градското „спри-тръгни“ каране, който е добре да избягвате. Отпускането на крака върху съединителя, дори без наистина да го натискате, пак води до допир на притискателния диск и може да го износите.
  • Форсирането на двигателя с цел по-бързо загряване. Не води до такова, но вероятно „ръмженето“ предизвиква приятно у водача.
  • Хранене в автомобила. Може и да спестявате някоя минута време, като хапвате по време на шофиране, но това носи рискове за сигурността. А и е цапащо.
  • Всякакви странични действия – от гримиране, през писане на съобщения та до… четене на книга на светофара или в задръстване. На всички е ясно, че това не са добри идеи, а ако сте страстен читател, пробвайте с аудио книги.
  • Твърде силна музика. Музиката е отличен начин за стимулиране на доброто настроение и това е безспорен факт. Ако прекалите с децибелите обаче намалявате досега си с външната среда и това е опасно. Ако не чувате линейката в дясното си ухо, може би е добре да намалите малко колоните.
  • Паркиране в стил „едно към гьоторе“. Понякога заради бързане, понякога просто защото е по-трудно да паркираш като хората. Така обаче пречите на движението или на излизането на други паркирали автомобили. А и може да си навлечете гнева на някой друг шофьор, включително под формата на неприятна драскотина с ключ…
  • Завои без мигач или пуснат в последния момент. Ако искате да завивате или да се престроявате, покажете го достатъчно рано на останалите водачи. Дори да няма никой наоколо, пак не пропускайте мигача, защото ще развиете и затвърдите допълнително този вреден навик.
  • „Тези крака за какво са ти?“ Няма нужда да отскачате до съседната пряка за хляб с кола. Някои хора толкова отвикват да ходят, че мисълта за придвижване без автомобил им се струва почти абсурдна.
  • Задържане в бързата лента. Лявата лента на шосетата и магистралите е за изпреварване. Да държите все нея означава, че неминуемо в някой момент започвате да пречите.
  • Лепването за бронята. Това е много изнервящ навик за останалите водачи и по-точно за потърпевшите. Спазвайте нужната дистанция, може да ви спести някое и друго ПТП.
  • Шофиране с високи токчета или на бос крак. Това дори не се нуждае от коментар. И в двата случая е рисково, затова е по-добре дамите да си носят (или държат в автомобила) подходящи обувки за шофиране, а през лятото да не се изкушавате да се разхладите, като карате боси. Джапанките, впрочем, също не са подходящи.

Разпознахте ли се някъде? Ако е така, замислете се за промяна. А междувременно съвсем не е странно да вземеш обратен лизинг за автомобила си. С предложенията на Maxo може да получите до 100 000 лв. със срок на изплащане до 60 месеца, през които продължавате да карате автомобила си. За какво може да ги използвате? За каквото пожелаете – от ремонт, през екскурзия, та до покупки.

 

Гъвкаво финансиране до 100 000 лв.

Научи повече