Най-продаваните автомобили за миналата година

Най-продаваните автомобили за миналата година

Продажбите на автомобили в световен мащаб плавно, но трайно се увеличават с всяка изминала година. През 2018 г. в света са продадени близо 79 милиона коли, подобна е прогнозата и за тази година. Наред с възстановяващата се автомобилна индустрия сред европейските производители – във Великобритания, Германия, Швеция, Полша, очакванията са за повишаване на търсенето в Азия, което вече ясно си личи в страни като Япония и Южна Корея.

През изминалите години продажбите на леки коли в световен мащаб са се удвоили, в страни като Индонезия и Индия ръстът е още по-висок, а в Китай дори четворен спрямо средното за периода 2008 – 2016 г.

Ето и как изглежда класацията за най-продаваните и съответно предпочитани модели през миналата година.

10. Chevrolet Malibu

9. Chevrolet Cruze

8. Ford Fusion

7. Hyundai Elantra

6. Nissan Sentra

5. Nissan Altima

4. Honda Accord

3. Toyota Corolla

2. Honda Civic

1. Toyota Camry

Както се вижда, на картата на света продължават да властват Toyota и Honda, следвани от Nissan.

Ситуацията в Европа

Съвсем естествено картината в Азия например е значително по-различна, тъй като напред излизат местни марки, включително неособено популярните засега в Европа и САЩ китайски коли. Не е учудващо, че на европейския пазар също има доста различия в предпочитаните от потребителите автомобили.

10. Citroen C3

citroen-c3

9. Ford Focus
ford-focus-2018


8. Peugeot 208

 

peugeot-208

7. Skoda Octavia

octavia

6. Nissan Qashqai

Nissan Qashqai

5. Ford Fiesta

ford-fiesta

4. Volkswagen Tiguan

volkswagen-tiguan

3. Renault Clio

renault-clio

2. Volkswagen Polo

vw-polo

1. Volkswagen Golf

volkswagen-golf

Класацията е на аналитичната агенция focus2move и според нея най-популярните в световен мащаб модели на Toyota и Honda, както и други масово продавани японски и корейски автомобили, са доста по-назад, ако се гледат европейските предпочитания. Няма обаче и изненада, че автомобили на Volkswagen може да бъдат видени на три места в челната десетка, нито че Golf продължава да окупира първото място.

Извън класацията по модели данните показват, че най-много продажби на европейския пазар осъществяват именно трите бранда, които виждаме и по-горе: Volkswagen Group, Renault и Ford.

България спрямо света

Класациите по региони обичайно са доминирани от местното производство, това се отнася често и за държавите, в които има активна автомобилна индустрия. В България, съвсем естествено, пазарът е повлиян значително и от фактора цена. Ето как изглежда класацията у нас по данните на КАТ за регистрации на нови коли (по марки):

10. Citroen            

9. Ford                 

8. Kia                    

7. Peugeot          

6. Volkswagen   

5. Toyota              

4. Nissan             

3. Skoda               

2. Renault            

1. Dacia  

Съществува момент, който донякъде изкривява тази статистика, и той е делът на реекспорта, който по неофициални данни е около една десета от новите регистрации, но официална информация не е налична. Това са коли, които се регистрират в България, а веднага след това биват изнесени в чужбина.

С помощта на автомобила си може да направите нещо още по-полезно, отколкото просто да го ползвате с перспективата на по-нататъшен етап и да го продадете. Може да го използвате за да получите обратен лизинг от Maxo – на стойност от 3000 лв. до 30 000 лв. и възможност за изплащане до 48 месеца. През този период колата си остава на ваше разположение и я ползвате както и преди.

 

Гъвкаво финансиране до 100 000 лв.

Научи повече