Най-грозните коли за 2017 г.

Най-грозните коли за 2017 г.

Автомобилните производители променят продуктите си всяка година. Дори е по-правилно да се каже, че това се случва ежеминутно, тъй като дизайнерите в концерните се трудят неуморно над следващия модел. И често ставаме свидетели на страхотно красиви резултати. Както във всяка друга сфера обаче, няма как всяко нещо което излезе от ръцете ни, в случая от завода, да бъде достатъчно добро. В стремежа си да заситят потребителския глад към все по-футуристични и атрактивни дизайни, понякога резултатите са меко казано смешни. Това, разбира се, трябва да ви вълнува, само ако силно държите на външния вид. Защото автомобилът може да е със спорни екстериорни качества, но да е изключително мощен, или пък икономичен, или пък идеален за много деца, или пък перфектен за скоростно каране…

С ясното съзнание, че красотата е в окото на гледащия, подбрахме най-доброто от най-добрите класации на най-грозни автомобили за 2017 г. Някои от тях са подбрани от автомобилни експерти, които си имат свой поглед върху нещата. Други са избрани след допитване до потребители и на база на тяхното мнение.

 

Toyota Mirai

toyota mirai

Основният естетически проблем на Toyota Mirai е предната броня. „Тази гигантска предна решетка вероятно може да „вдиша“ средно голямо куче“, коментира потребител в автомобилните форуми. Mirai изглежда странно и отзад, тъй като купето е леко повдигнато. Ако си спомняте онези Москвичи с необяснимо защо високо повдигната задница…

И все пак много потребители биха пренебрегнали подобни детайли, за да притежават първия автомобил с водороден двигател на японския производител. Пробегът й е около 480 км. с едно зареждане, двигателят е със 153 конски сили, а цената е 57,7 хил. долара. Основната примамка е фактът, че в тази цена е включен безплатен водород за три години.

FIAT 500L

fiat 500l

Или на галено „малката жабка“. Още от пускането й през 2012 г. тече спор, дали колата е редно да бъде наречена „грозна“, „странна“ или просто „глуповата“. Новата вариация накара потребителите да се шегуват, че „грозното патенце се е превърнало в грозно лебедче“. Очевиден е опитът да се копира дизайнът на Mini, но може би производителят трябва да си намери по-добър специалист по репликите. А и не им е за първи път – моделът Multipla, който сте виждали и по нашите ширини, е сравняван с „риба на колела“.

Разбира се, автомобилът си има предимства. Основното е, че отвътре е доста по-широк, отколкото изглежда. The Guardian пише, че „сякаш си зад волана на малък, готин автобус – има достатъчно полезно пространство, възможност за местене на седалките по хоризонтала и вертикала, шофьорската се превръща в удобно почти-легло, а може да се поставят и две допълнителни“.

Jeep Cherokee

jeep cherokee

Още един автомобил, за който се спори, дали е станал по-грозен или малко по-малко грозен тази година. А проблемът винаги е един и същ – фаровете. Защо от производителя Fiat Chrysler отказват да ги сменят, не е ясно. Има заявка, обаче, през 2019 г. предницата да бъде променена към по-консервативна.

Ясно е едно - това остава един от най-купуваните и карани автомобили за класа си.

Nissan Juke

nissan juke

Заигравката тук е, че моделът Juke трябва да бъде преименуван на Joke (шега, майтап). Нищо тук не си е на мястото. Ако се вгледате, ще откриете, че предните светлини и фарове са поне шест, разхвърляни по предницата. В нощно време Nissan Juke изглежда като страховито чудовище. Коментарът на производителя? Ето го:

„Отличният дизайн често е поляризиращ. Juke е забавна кола, която позволява на притежателите си по-настойчиво себеизразяване – а много купувачи искат именно това“.

В интерес на истината продажбите потвърждават това твърдение.

 

BMW i3

bmw i3

Хм. Прилича на онази игра, в която няколко души рисуват различна част от обект (без да гледат какво е направил другия) и после ги съединяват в една картина. i3 има честта и да притежава не по-малко спорен интериор, пълен със странни решения. Заедно с това е електромобил, а те имат няколко недостатъка – сложно зареждане и малък пробег. От BMW се опитаха да решат проблема с интересно предложение, което предизвика смях в автомобилните среди: Собствениците на BMW i3 ще могат безплатно резервират друг модел автомобил от производителя за семейните си почивки.

Infiniti QX80

Infiniti QX80

Infiniti е подразделението за луксозни автомобили на Nissan. При QX80 обаче луксът, поне на външен вид, не личи особено. Освен може би по прекомерното количество хромирани части и някои „луксозни“ елементи, чиято функция не е ясна. От към функционалност положението обаче е на 180 градуса. Ако все пак сте хвърлили поглед на модела, изчакайте. Истината е, че по него се работи от 2014 и всеки нов вариант е по-добър.

Redspace

redspace

За финал: Този китайски прототип за градска кола все още не е видял бял свят, но има сериозни шансове. Трудно е да го наричаш автомобил, защото прилича на вагонче от туристическо влакче. Обяснението на дизайнера е, че разработката по проекта е започнала отвътре – навън. Или: „Разработихме пространство, което реши да се превърне в автомобил“.

Така или иначе концепциите за красота се променят постоянно. Трудно е да се каже, дали след няколко години или десетилетия на тези „грозници“ няма да се гледа като на красиви останки от миналото.

 

Гъвкаво финансиране до 100 000 лв.

Научи повече