Назад към всички

Най-грозните коли за 2017 г.

Най-грозните коли за 2017 г.

Автомобилните производители променят продуктите си всяка година. Дори е по-правилно да се каже, че това се случва ежеминутно, тъй като дизайнерите в концерните се трудят неуморно над следващия модел. И често ставаме свидетели на страхотно красиви резултати. Както във всяка друга сфера обаче, няма как всяко нещо което излезе от ръцете ни, в случая от завода, да бъде достатъчно добро. В стремежа си да заситят потребителския глад към все по-футуристични и атрактивни дизайни, понякога резултатите са меко казано смешни. Това, разбира се, трябва да ви вълнува, само ако силно държите на външния вид. Защото автомобилът може да е със спорни екстериорни качества, но да е изключително мощен, или пък икономичен, или пък идеален за много деца, или пък перфектен за скоростно каране…

С ясното съзнание, че красотата е в окото на гледащия, подбрахме най-доброто от най-добрите класации на най-грозни автомобили за 2017 г. Някои от тях са подбрани от автомобилни експерти, които си имат свой поглед върху нещата. Други са избрани след допитване до потребители и на база на тяхното мнение.

 

Toyota Mirai

toyota mirai

Основният естетически проблем на Toyota Mirai е предната броня. „Тази гигантска предна решетка вероятно може да „вдиша“ средно голямо куче“, коментира потребител в автомобилните форуми. Mirai изглежда странно и отзад, тъй като купето е леко повдигнато. Ако си спомняте онези Москвичи с необяснимо защо високо повдигната задница…

И все пак много потребители биха пренебрегнали подобни детайли, за да притежават първия автомобил с водороден двигател на японския производител. Пробегът й е около 480 км. с едно зареждане, двигателят е със 153 конски сили, а цената е 57,7 хил. долара. Основната примамка е фактът, че в тази цена е включен безплатен водород за три години.

FIAT 500L

fiat 500l

Или на галено „малката жабка“. Още от пускането й през 2012 г. тече спор, дали колата е редно да бъде наречена „грозна“, „странна“ или просто „глуповата“. Новата вариация накара потребителите да се шегуват, че „грозното патенце се е превърнало в грозно лебедче“. Очевиден е опитът да се копира дизайнът на Mini, но може би производителят трябва да си намери по-добър специалист по репликите. А и не им е за първи път – моделът Multipla, който сте виждали и по нашите ширини, е сравняван с „риба на колела“.

Разбира се, автомобилът си има предимства. Основното е, че отвътре е доста по-широк, отколкото изглежда. The Guardian пише, че „сякаш си зад волана на малък, готин автобус – има достатъчно полезно пространство, възможност за местене на седалките по хоризонтала и вертикала, шофьорската се превръща в удобно почти-легло, а може да се поставят и две допълнителни“.

Jeep Cherokee

jeep cherokee

Още един автомобил, за който се спори, дали е станал по-грозен или малко по-малко грозен тази година. А проблемът винаги е един и същ – фаровете. Защо от производителя Fiat Chrysler отказват да ги сменят, не е ясно. Има заявка, обаче, през 2019 г. предницата да бъде променена към по-консервативна.

Ясно е едно - това остава един от най-купуваните и карани автомобили за класа си.

Nissan Juke

nissan juke

Заигравката тук е, че моделът Juke трябва да бъде преименуван на Joke (шега, майтап). Нищо тук не си е на мястото. Ако се вгледате, ще откриете, че предните светлини и фарове са поне шест, разхвърляни по предницата. В нощно време Nissan Juke изглежда като страховито чудовище. Коментарът на производителя? Ето го:

„Отличният дизайн често е поляризиращ. Juke е забавна кола, която позволява на притежателите си по-настойчиво себеизразяване – а много купувачи искат именно това“.

В интерес на истината продажбите потвърждават това твърдение.

 

BMW i3

bmw i3

Хм. Прилича на онази игра, в която няколко души рисуват различна част от обект (без да гледат какво е направил другия) и после ги съединяват в една картина. i3 има честта и да притежава не по-малко спорен интериор, пълен със странни решения. Заедно с това е електромобил, а те имат няколко недостатъка – сложно зареждане и малък пробег. От BMW се опитаха да решат проблема с интересно предложение, което предизвика смях в автомобилните среди: Собствениците на BMW i3 ще могат безплатно резервират друг модел автомобил от производителя за семейните си почивки.

Infiniti QX80

Infiniti QX80

Infiniti е подразделението за луксозни автомобили на Nissan. При QX80 обаче луксът, поне на външен вид, не личи особено. Освен може би по прекомерното количество хромирани части и някои „луксозни“ елементи, чиято функция не е ясна. От към функционалност положението обаче е на 180 градуса. Ако все пак сте хвърлили поглед на модела, изчакайте. Истината е, че по него се работи от 2014 и всеки нов вариант е по-добър.

Redspace

redspace

За финал: Този китайски прототип за градска кола все още не е видял бял свят, но има сериозни шансове. Трудно е да го наричаш автомобил, защото прилича на вагонче от туристическо влакче. Обяснението на дизайнера е, че разработката по проекта е започнала отвътре – навън. Или: „Разработихме пространство, което реши да се превърне в автомобил“.

Така или иначе концепциите за красота се променят постоянно. Трудно е да се каже, дали след няколко години или десетилетия на тези „грозници“ няма да се гледа като на красиви останки от миналото.

Разбери повече

 

Виж всички полезни съвети

Виж всички полезни съвети
Ръст при регистрацията на нови автомобили в България

Ръст при регистрацията на нови автомобили в България

С всяка изминала година все повече българи тръгват по пътищата с чисто нови автомобили.

Автомобилен Хороскоп

Автомобилен Хороскоп

Търсиш нова кола, но не си сигурен какво точно търсиш в нея? Може би отговорът е в звездите!

Фишинг: за какво трябва да внимаваме

Фишинг: за какво трябва да внимаваме

Фишингът е измама, при която неволно предоставяш лична информация на неоторизиран източник

Обединяване на кредити - кои са ползите?

Обединяване на кредити - кои са ползите?

Обединяване на кредити е процес, при който няколко малки кредита се консолидират в един.