Назад към всички

Мощта на серия "М"

Мощта на серия

Лесно е да разбере какво стои зад “М” в едноименната серия на BMW. Това са автомобилите, разработени от подразделението на компанията BMW Motorsport (моторни спортове), което преди няколко години беше преименувано на по-краткото BMW M. Ако си мислите, че това е просто спортната линия на „баварците“, жестоко се лъжете.  Защото трудно може да бъде сравнена със спортните линии на останалите производители.

Симбиозата на мощ и пъргавина

Ако в обичайния случай спортните модификации са по-мощни, то за BMW ключовата дума е по-скоро „пъргавина“. А най-точно би било да кажем – комбинацията между двете. Неслучайно М линията е легендарна с шофьорското си изживяване. Защото автомобилите не са само яростни и бързи, но и изключително маневрени и подвижни.

Компанията постига това от една страна със завишаване на параметрите на двигателя и от друга с намаляване на теглото на колите от серия М и подобряване на тяхната динамика. През тази година BMW М автомобилите отпразнуваха 40 г. от първото си представяне през 1978 г. на Парижкото автомобилно изложение (самата компания е основана 6 г. по-рано).

От пистата до пътя

Първоначално Motorsport версията на BMW-тата е предназначена само за състезателните писти и трасета, и постига редица успехи през 60-те и 70-те. Германската компания обаче решава да представи такива модели и на широката публика, така че през 72-а създава едноименната си дъщерна компания и започва разработката на модели за пътя. И ето, че няколко години по-късно е представен M1 – „германска машина с италиански дизайн“ (разработен е съвместно с Lamborghini).

BMW M1

M1 разполага с 3,5-кубиков шестцилиндров двигател и мощност от 273 конски сили. Моделът е произведен в 456 бройки, 20 от които са предназначени за състезания. Най-забележителната от тях обаче е тази, върху която „подписа си“ оставя лично Анди Уорхол. И според историята е казал: „Обичам тази кола! По-добра е от произведение на изкуството“.

Думите на Анди Уорхол.

Да внесем малко объркване

Ако сте чели статията „Коя серия на BMW е за теб“, то вероятно сте наясно, че ориентацията в моделите на марката е по-трудно и от ориентацията в джунгла. Затова е важно да уточним, че не всички модели с “M”-двигатели са от едноименната серия. „Истинските“ съдържат в името на модела буквата  “M”, последвана от номера на серията, върху която са надграждани. Но BMW предлага и доста подобрени версии на моделите си, които са маркирани като “M-Sport” или “M-Tech” и имат различни подобрения  - от спойлери, през спортни седалки, до промени по двигателя. Но те не са Motorsport.

След M1 компанията разработва следващите модели върху базата на съществуващите. Например следващият, произвеждан в края на 70-те и началото на 80-те е M5 35i.

Ето и някои от М автомобилите на BMW, актуални към днешна дата:

От Серия 1: E82 1M

Произвежданото само през 2011 – 2012 г. купе е с двойно турбо, 3-кубиков редови двигател с 6 цилиндъра и 340 к.с.

BMW E82

От Серия 2: F87 M2

Модификация от 2016 г., която се произвежда и досега. F87 M2 е с 3-кубиков редови турбодвигател с 6 цилиндъра и 365 к.с.

BMW F87

От Серия 3: F80 M3

Произвежда се от 2015 г. досега и отново е с двойно турбо, 6-цилиндров редови двигател с обем 3 кубика и 424 к.с.

BMW F80

От Серия: F82/F83 M4

Производство от 2015 г. досега. Има двойно турбо, 6-цилиндров редови двигател с обем 3 кубика и 424 к.с.

BMW F82

От Серия 6: F12/F13/F06 M6

От 2012 г. досега. Двойно турбо, V8 двигател с обем 4.4 литра и 560 к.с.

BMW M6

От Серия 8: E31 M8

Този автомобил остава в историята само като прототип, създаден като потенциален конкурент на Ferrari. Според теорията не е стигнал до производство заради рецесията през 90-те години и липсата на пазар. От BMW обаче години наред твърдят, че колата е само проект и за пръв път показват реално създадения прототип през 2010 г. в музея на компанията в Мюнхен, където се намира и до днес.

BMW E31

От сериите X5 и X6: F86 X6M

За пръв път М вариант на SUV на BMW се появява през 2009 г. На снимката е моделът F86 X6M от 2015 г. (досега), който разполага с V8 4.4-кубиков двигател с двойно турбо и мощност от 575 к.с.

BMW X5

Предстоящи: X3 М и X4 М

В средата на септември компанията представи и М-версиите на X3 и X4 на пистата в Нюрнберг. Компанията все още не разкрива подробни спецификации, освен че двигателят ще бъде 6-цилиндров редови и ще има двойно турбо. Както се вижда на снимката автомобилите дори са целенасочено „маскирани“, защото това е предварително представяне, очаква се официалното да се състои до края на годината, а през 2019 г. да бъдат вече на пазара.

BMW X3 M и X4 M

Цените на предлаганите в момента автомобили от М версиите на BMW са между 130 хил. и 230 хил. лв. за нов, което очевидно не е по джоба на всеки. Но със сигурност може да добавите малко мощност и спортен дух към своя личен автомобил, с помощта на който може и да финансирате начинанието. Обратният лизинг от Maxo е на стойност от 3000 до 100 000 лева и имате възможността да го изплащате до 60 месеца. През това време автомобилът ви си остава на ваше разположение.

Разбери повече

 

Виж всички полезни съвети

Виж всички полезни съвети
Ръст при регистрацията на нови автомобили в България

Ръст при регистрацията на нови автомобили в България

С всяка изминала година все повече българи тръгват по пътищата с чисто нови автомобили.

Автомобилен Хороскоп

Автомобилен Хороскоп

Търсиш нова кола, но не си сигурен какво точно търсиш в нея? Може би отговорът е в звездите!

Фишинг: за какво трябва да внимаваме

Фишинг: за какво трябва да внимаваме

Фишингът е измама, при която неволно предоставяш лична информация на неоторизиран източник

Обединяване на кредити - кои са ползите?

Обединяване на кредити - кои са ползите?

Обединяване на кредити е процес, при който няколко малки кредита се консолидират в един.