Назад към всички

Любимата автомобилна марка на всяка държава

Любимата автомобилна марка на всяка държава

Всеки си има любими марки продукти. Любима марка кафе, любима марка дрехи, любима марка телефони и компютри. И разбира се, предпочитания към марката на автомобила. Те варират не само от човек до човек, но и по региони, и държави.

Съществуват различни класации за любимата автомобилна марка в различните страни – някои се базират на данните от продажби, други на проявения интерес, а трети компилират различни фактори, върху които изграждат методология за оценка.

Какво се купува?

Класацията на британската компания Indigo е съставена по продажбите в различните държави. Няма изненада, че Toyota преобладава в Югоизточна Азия (с изключение на Китай и Индия), нито че Ford е предпочитан в САЩ и Канада. Китайците предпочитат местни производители като Wuling и Maruti, макар че няма да ги видите по други места на картата. Любопитно е може би, че Chevrolet е най-купуваната кола в Бразилия, Еквадор, Чили и Египет.

В Европа картата е доста шарена и не е учудващо, че в някои държави преобладават местни марки – Fiat в Италия, Renault във Франция, Skoda в Полша, Словакия и Чехия, Volkswagen в Германия и Австрия. За България най-продавана е Dacia, което също не е изненадващо в последните години (виж „10-те най-купувани нови коли за 2017 г. в България“).

На картата може да видите и кои конкретни модели са най-популярни към момента в различните части на света.

Най-популярните модели в света

Кои са най-добрите брандове?

Всяка година Interbrand прави класация на най-значимите брандове в света, която не е сегментирана по сектор. През 2018 г. 15 автомобилни марки влизат в топ 100, като само две са и в челната десетка. Това са Toyota и Mercedes-Benz, респективно на 7-о и 8-о място. Останалите участници са BMW (13), Honda (20), Ford (35), Hyundai (36), Nissan (40), Volkswagen (41), Audi (42), Porsche (52), Kia (71), Land Rover (78), Ferrari (80), Mini (90).

Подреждането е базирано на данните за пазарно присъствие, бранд, конкуренти и финансово представяне. Тази класация е прелюдия към следващата, защото хората често влияят търсенето и предпочитанията си именно от факта колко е установена като популярност една марка.

Какво се търси?

Застрахователната компания Veygo събира и обобщава данните от търсенията на хората в Google. И тук картата придобива различно оцветяване. Сред най-търсените марки са Toyota (7,8 милиона месечни търсения), Honda (7 милиона) и Ford (6,4 милиона).

Виждат се и разликите спрямо продажбите на коли в същите държави. Например в САЩ и Канада Ford може и да е най-купуваната марка, но най-търсена е Toyota. Тя печели и по територия, и по търсене в най-голям брой държави – 57. След нея се нарежда BMW, която е най-търсената марка в 25 страни. Интересът към Mercedes-Benz преобладава в 23 държави. В Китай и Индия преобладава любопитството към Tesla, макар и марката да е далеч от челните места по продажби.

И тук се вижда тенденцията хората да търсят автомобили, които се произвеждат във или близо до тяхната държава. На този фон изглежда странна модата на Hyundai в Русия, или на BMW в Япония.

Тенденции при търсенето на автомобили в световен мащаб

Вие автомобил от любимата си марка ли карате или сте направили компромис? За Maxo това е без значение, ако решите да кандидатствате за обратен лизинг. С помощта на автомобила си и спрямо неговата оценка може да получите от 3000 до 30 000 лв. и възможност за изплащане до 48 месеца. Средствата използвате за каквото ви е необходимо, а през това време продължавате да ползвате и колата си.

Разбери повече

 

Виж всички полезни съвети

Виж всички полезни съвети
Каква кола би си купил Дядо Коледа?

Каква кола би си купил Дядо Коледа?

Любопитни предположения на какъв „коледомобил“ би се спрял белобрадият старец днес, за да разнесе всички подаръци в празничната нощ.

Отопление на дома

Отопление на дома

Винаги трябва да вземате предвид плюсовете и минусите на видовете отопление за дома преди да решите кой е най-подходящия за вас.

Ползите на споделеното придвижване

Ползите на споделеното придвижване

С колеги, приятели или дори с непознати, съвместното пътуване може да е не само забавно приключение, а и начин да оптимизираш транспортните си разходи.

Градски транспорт или личен автомобил?

Градски транспорт или личен автомобил?

Често водена дискусия, с разнообразие от аргументи „зa” и „против“, която може да продължи безкрайно. А ето и нейното начало.