Къде са най-емблематичните автомобили от света на киното?

Къде са най-емблематичните автомобили от света на киното?

Филмите имат невероятната способност да ни пренасят във фантастични светове. Понякога не само героите и сюжетите оставят трайно впечатление у нас, но и превозните средства, които са неизменна част от тях. От елегантни спортни автомобили до непобедими офроудъри, емблематичните автомобили от филми са истинско културно явление, които много често стават част от частни колекции. Нека заедно да си припомним някои от тях и да разберем къде са те след края на снимачните дни.

 

  • Батмобилът (1966 г.)

​Батмобилът е едно от най-емблематичните превозни средства в историята на поп културата. Дизайнът му еволюира значително през годините, отразявайки променящите се времена и творческата визия на различни художници, дизайнери и режисьори. Ала сред всички негови версии се откроява една - тази от 1966 г. Какво се случва именно с тази популярна кола след като напуска снимачната площадка?
През годините тя сменя собственика си няколко пъти чрез търгове и частни продажби, като стойността й продължава да расте поради културното й значение. През януари 2013 г. бива предложена на търг и се продава за удивителните 4,62 милиона долара, правейки я една от най-скъпите филмови и телевизионни коли в света.


 

 

  • 1964 Aston Martin DB5  (Джеймс Бонд)

Нито един списък с емблематични филмови автомобили не би бил пълен, без да се споменат елегантните и изтънчени коли на Джеймс Бонд. Aston Martin DB5 от 1964 г. се появява за първи път в "Goldfinger" и бързо става символ на емблематичния шпионин. През годините тази кола се е появявала в множество филми за Бонд, което я прави едно от най-разпознаваемите превозни средства в историята на киното.
По време на снимките на филма са използвани няколко DB5, всеки от които предизвиква интересът на много колекционери. През 2019 г. един от оригиналните автомобили, заснети във филма, бива продаден на търг за удивителните 6,4 милиона долара.

 

  • 1968 Ford Mustang GT 390 (“Булит”)

​​В "Булит" (1968 г.) се разиграва една от най-значимите автомобилни гонки в историята на киното. Актьорът Стив Маккуин изиграва ролята на Франк Булит, който лети по улиците на Сан Франциско във впечатляващия 1968 Ford Mustang GT 390, в преследване на престъпник в Dodge Charger. Тази епична автомобилна гонка остава в сърцата на любителите на колите, и завинаги променя киното със своите скоростни маневри и драматични сцени. През 2020 г. оригиналният Mustang от “Булит” бе продаден на търг за впечатляващата сума от 3,74 милиона долара. Предишният собственик притежавал колата в продължение на 45 години, като първоначално я закупил от обява в списание за скромната сума от 3,500 долара.

 

  • Ecto - 1 (Ловци на духове)

​​Cadillac Miller-Meteor от 1959 г. е моделът автомобил, който бива модифициран в превозното средство на изследователите на паранормални явления в любимия на поколения филм „Ловци на духове“. Колата получава името Ectomobile или Ecto-1, появява се на големия екран и мигновено се превръща в синоним на франчайза и свръхестествените приключения.
За снимките на поредицата са използвани три идентични коли. Оригиналният Ecto-1 от първия филм остава в притежанието на Sony Pictures и в момента е реставриран и се намира пред една от сградите на студиото.
Ecto-1 има много реплики, създадени от фенове, които също се ползват с огромен успех. Една от тях дори бива продадена на търг през 2010 г. за цели 80,000 долара.

 

 

  • Ford Falcon XB GT Coupe (Mad Max)

В апокалиптичния свят на „Лудия Макс“ се ражда една звезда - автомобилът Ford Falcon XB GT Coupe, известен още като Pursuit Special или Interceptor. В продължение на времето, той става също толкова важен герой в поредицата, колкото и самият Макс.
Множество версии на Interceptor са използвани по време на снимките и само някои са оцелели. След края на снимачните дни на “Лудия Макс 2” съдбата на колата е решена: тя бива изпратена на унищожение в автоморга. За щастие, там тя бива открита и спасена от Боб Фърсенко, който успешно я реставрира.
Колата започва редовно да посещава изложби в Австралия и става част от музея “Cars of the Stars” в Англия до 2011 година. Тогава бива преместена в Dezer Car Museum във Флорида, където се намира и до днес. През 2020 г. автомобилът бива обявен за продажба.

 

  • Chevrolet Camaro (Трансформърс)

Чудиш се какво се е случило с култовите автомобили от поредицата “Трансформърс”? Сега ще ти разкажем. Оказва се, че голяма част от тях са останали в притежанието на Майкъл Бей, режисьорът на филмите. И ето тук идва добрата новина за феновете. Четири от най-разпознаваемите ретро автомобили от поредицата са предоставени за закупуване. Обявата включва автентичния Chevrolet Camaro от 2010 г., известен като „Bumblebee“, Ford Mustang от 2016 г., наречен „Barricade“, Mercedes-Benz SLS AMG от 2010 г. и Lamborghini Aventador от 2014 г.
Уловката? За да станеш притежател на тези четири коли в пакет, ще трябва да се разделиш с цели 2 милиона долара.

 


 

  • DeLorean DMC-12 (Завръщане в бъдещето)

DeLorean DMC-12, със своите нестандартни врати и запомняща се форма на корпуса, придоби вечна слава като машината за пътуване във времето в трилогията "Завръщане в бъдещето". Управляван от ексцентричния Док Браун и незабравимия Марти Макфлай, DeLorean се превърна в истински символ на поп културата от 80-те години. По време на снимките на филма са използвани 6 коли както и една допълнителна, изработена от фибростъкло. От тях до днес продължават да съществуват само три: две са в притежанието на Universal Studios, а една е изложена в автомобилния музей Petersen в Лос Анджелис.

 

Филмовите автомобили заемат специално място в сърцата ни, напомняйки ни за незабравими моменти от любимите ни филми. Докато някои от тях са намерили своя постоянен дом в музеи и изложби, други са закупени от предани фенове. Независимо къде се намират в момента, тези емблематични автомобили продължават да ни впечатляват и да ни напомнят за магията на киното.

Гъвкаво финансиране до 100 000 лв.

Научи повече