Назад към всички

Коя серия на BMW е за теб?

Коя серия на BMW е за теб?

Байерише Моторен Верке. Не само пълното име на един от трите германски автомобилни гиганта е сложно. Понякога ориентирането в моделите може да прилича на задачи по висша математика. Поредици от числа и букви, вместо добре познатите при други марки лесно запомнящи се имена на модели.

Зад тази необичайна система за наименуване стои небезизвестната германска прецизност. 1,2,3 и прочее не е просто поредност на пускане на пазара и невинаги по-голямата цифра означава по-нов модел. В някои случаи номенклатурата на BMW включва цифрите от 1 до 8, следвани от букви като „i“, „d“ или „x“ за някои от моделите, а друг път може да видите и главни букви като „M“, „X“ или „Z“, също последвани от цифри. Ето какво се крие зад „шифъра“ на сериите на BMW.

Бърз курс по декодиране

Нечетните цифри (3, 5 и 7) са запазени за седаните с 4 врати, докато четните (2, 4, 6 и 8) са за купетата с две врати или подобни модели. Серия 1 пък са най-малките и евтини автомобили на BMW – обикновено хечбек, малък седан или кабриолет с 3 или 5 врати. Серия 8 от своя страна е за големите и луксозни модели.

При всъдеходите (SUV) пък положението е следното: М е за MotorSports сегмента. Х серията е с няколко разновидности от 1 до 6. Х1 и Х3 са компактните SUV и кросоувъри, Х4 е компактен Entry Level, Х5 е за средно-големите луксозни SUV, докато Х6 е Luxury Sports Activity Vehicle, който има и вариация в купе. Z е за роудстърите.

И накрая малките букви: „i“ означава, че става въпрос за електрическа или хибридна кола. i3 например е малък градски електромобил, докато i8 е голям плъгин хибрид. Но, внимание, когато „i“ e накрая, индикира, че става дума за инжекцион. Буквата „х“ е за All-Wheel Drive или автомобилите със задвижване на всички колела. А пък „s“ е за моделите със спортни подобрения.

Серия 1: хечбек с три или 5 врати

Серия 2: купе с две врати или Active Tourer с пет врати

Серия 3: седан с 4 врати или Touring вариант с 5 врати, или Gran Turismo вариант – SUV с 5 врати или седан

Серия 4: купе с две врати или Gran Coupe – с 4 врати

Серия 5: седан с 4 врати или Touring варианта – комби с 5 вратир или Gran Turismo с опция да е SUV или седан

Серия 6: купе с две врати или Gran Coupe с 4 врати

Серия 7: седан лукс с четири врати

Z4: кабрио с две врати

X1: компактен кросоувър с пет врати

X3: кросоувър с пет врати

X5: SUV с пет врати

X6: SUV с пет врати и дизайн на купе

i3: градски електромобил с пет врати

i8: спортен хибрид с две врати

Ето примерни конфигурации и тяхното разчитане:

330xi

Това е автомобил от Серия 3, 30 означава, че е 3.0 кубика, а xi – инжекцион със задвижване на всички колела.

760Li

Тук имаме автомобил от Серия 7, 6.0 кубика, L е за LWB или Дълга колесна база, а i означава инжекцион.

524td

Серия 5, 2.4 кубика, турбо дизел.

316g

Серия 3, 1.6 кубика, газ.

318is

Отново Серия 3, 1.8 кубика, инжекцион и спортни функции.

645Ci

Серия 6, 4.5 кубика, С е за кабрио, в случая инжекцион.

В номенклатурата на BMW обаче има и някои изключения. Например 328i е автомобил от Серия 3, но 28 не означава 2.8 кубика, а 2.0 кубика и осмицата индикира 8 скоростна трансмисия.

Запазете си това подробно разяснение, ако решите да купувате BMW и се чудите как да разгадаете моделите. Или пък ако вече имате такова и не сте сигурни какво означават цифрите и буквите. Впрочем, независимо дали притежавате BMW или сте фен на друга марка, е добре да знаете, че може да получите кредит срещу автомобила си. С обратния лизинг на Maxo може да получите до 30 000 лв. и да продължите да ползвате колата си, докато ги изплащате на удобни вноски за период до 48 месеца.

Разбери повече

 

Виж всички полезни съвети

Виж всички полезни съвети
Каква кола би си купил Дядо Коледа?

Каква кола би си купил Дядо Коледа?

Любопитни предположения на какъв „коледомобил“ би се спрял белобрадият старец днес, за да разнесе всички подаръци в празничната нощ.

Отопление на дома

Отопление на дома

Винаги трябва да вземате предвид плюсовете и минусите на видовете отопление за дома преди да решите кой е най-подходящия за вас.

Ползите на споделеното придвижване

Ползите на споделеното придвижване

С колеги, приятели или дори с непознати, съвместното пътуване може да е не само забавно приключение, а и начин да оптимизираш транспортните си разходи.

Градски транспорт или личен автомобил?

Градски транспорт или личен автомобил?

Често водена дискусия, с разнообразие от аргументи „зa” и „против“, която може да продължи безкрайно. А ето и нейното начало.