Коя серия на BMW е за теб?

Коя серия на BMW е за теб?

Байерише Моторен Верке. Не само пълното име на един от трите германски автомобилни гиганта е сложно. Понякога ориентирането в моделите може да прилича на задачи по висша математика. Поредици от числа и букви, вместо добре познатите при други марки лесно запомнящи се имена на модели.

Зад тази необичайна система за наименуване стои небезизвестната германска прецизност. 1,2,3 и прочее не е просто поредност на пускане на пазара и невинаги по-голямата цифра означава по-нов модел. В някои случаи номенклатурата на BMW включва цифрите от 1 до 8, следвани от букви като „i“, „d“ или „x“ за някои от моделите, а друг път може да видите и главни букви като „M“, „X“ или „Z“, също последвани от цифри. Ето какво се крие зад „шифъра“ на сериите на BMW.

Бърз курс по декодиране

Нечетните цифри (3, 5 и 7) са запазени за седаните с 4 врати, докато четните (2, 4, 6 и 8) са за купетата с две врати или подобни модели. Серия 1 пък са най-малките и евтини автомобили на BMW – обикновено хечбек, малък седан или кабриолет с 3 или 5 врати. Серия 8 от своя страна е за големите и луксозни модели.

При всъдеходите (SUV) пък положението е следното: М е за MotorSports сегмента. Х серията е с няколко разновидности от 1 до 6. Х1 и Х3 са компактните SUV и кросоувъри, Х4 е компактен Entry Level, Х5 е за средно-големите луксозни SUV, докато Х6 е Luxury Sports Activity Vehicle, който има и вариация в купе. Z е за роудстърите.

И накрая малките букви: „i“ означава, че става въпрос за електрическа или хибридна кола. i3 например е малък градски електромобил, докато i8 е голям плъгин хибрид. Но, внимание, когато „i“ e накрая, индикира, че става дума за инжекцион. Буквата „х“ е за All-Wheel Drive или автомобилите със задвижване на всички колела. А пък „s“ е за моделите със спортни подобрения.

Серия 1: хечбек с три или 5 врати

Серия 2: купе с две врати или Active Tourer с пет врати

Серия 3: седан с 4 врати или Touring вариант с 5 врати, или Gran Turismo вариант – SUV с 5 врати или седан

Серия 4: купе с две врати или Gran Coupe – с 4 врати

Серия 5: седан с 4 врати или Touring варианта – комби с 5 вратир или Gran Turismo с опция да е SUV или седан

Серия 6: купе с две врати или Gran Coupe с 4 врати

Серия 7: седан лукс с четири врати

Z4: кабрио с две врати

X1: компактен кросоувър с пет врати

X3: кросоувър с пет врати

X5: SUV с пет врати

X6: SUV с пет врати и дизайн на купе

i3: градски електромобил с пет врати

i8: спортен хибрид с две врати

Ето примерни конфигурации и тяхното разчитане:

330xi

Това е автомобил от Серия 3, 30 означава, че е 3.0 кубика, а xi – инжекцион със задвижване на всички колела.

760Li

Тук имаме автомобил от Серия 7, 6.0 кубика, L е за LWB или Дълга колесна база, а i означава инжекцион.

524td

Серия 5, 2.4 кубика, турбо дизел.

316g

Серия 3, 1.6 кубика, газ.

318is

Отново Серия 3, 1.8 кубика, инжекцион и спортни функции.

645Ci

Серия 6, 4.5 кубика, С е за кабрио, в случая инжекцион.

В номенклатурата на BMW обаче има и някои изключения. Например 328i е автомобил от Серия 3, но 28 не означава 2.8 кубика, а 2.0 кубика и осмицата индикира 8 скоростна трансмисия.

Запазете си това подробно разяснение, ако решите да купувате BMW и се чудите как да разгадаете моделите. Или пък ако вече имате такова и не сте сигурни какво означават цифрите и буквите. Впрочем, независимо дали притежавате BMW или сте фен на друга марка, е добре да знаете, че може да получите кредит срещу автомобила си. С обратния лизинг на Maxo може да получите до 100 000 лв. и да продължите да ползвате колата си, докато ги изплащате на удобни вноски за период до 60 месеца.

 

Гъвкаво финансиране до 100 000 лв.

Научи повече