Кои са най-продаваните SUV-та в Европа?

Кои са най-продаваните SUV-та в Европа?

Преди три години SUV автомобилите превзеха челното място по продажби в Европа и продължават да стават все по-любим и предпочитан избор. През първото полугодие регистрациите в европейските държави възлизат на 2 млн. 920 хил., което е ръст от 24% на годишна база.

Производителите се надпреварват да предлагат нови модели и инвестират значително в SUV сегмента, като се открояват няколко тенденции.

  • Най-голяма печалба от „джипове“ отбелязва групата на Volkswagen. Tiguan отдавна държи челни позиции, но с представянето и скоростния успех на T-Roc компанията утвърждава мястото си като лидер.
  • Макар и доста назад в класацията засега (Cherokee e след първата 20-ка) Jeep също са поели на поход по завладяване на позиции на Стария Континент. Новият Compass явно е повече по вкуса на европейците от предшествениците си и благодарение на него за първите 6 месеца на 2018 общите регистрации на Jeep възлизат на 89 400, което е ръст от 67%.
  • Seat също постигна успех с Ateca, който през 2017 г. нахлу с гръм и трясък в челната десетка по продажби в ЕС и към момента е абсолютен бестселър в родната си Испания.
  • Dacia, Skoda и Kia също продължават да се справят добре в SUV сегмента и скоро може да ни изненадат.

Очакванията на експертите в бранша са, че секторът не просто ще продължи да се развива и расте, но и SUV автомобилите ще се видоизменят още, за да отговарят на всякакви вкусове и предпочитания. А ето и най-продаваните през първата половина на годината (*междинната класация на компанията за анализи на автопазара Jatto не прави разлика между различните типове SUV – компактен, среден, висок клас, както и някои от автомобилите може да имат характеристики на кросоувър).

Volkswagen T-Roc – 71 000 регистрации

Volkswagen T-Roc

Представен за пръв път на пазара едва през миналата година, T-Roc вече е на челните места по продажби сред SUV автомобилите и на 32-ро място в общата европейска класация. Очите на всички са вперени в сравнително евтиния, но с чудесно представяне на пътя, нов модел и се очаква в следващите години той дори да измести Tiguan от твърдото му участие в челната тройка.

Ford Kuga – 86 794 регистрации

Ford Kuga

Противно на всякакви очаквания и прогнози Kuga се представя изключително добре. Дори Ford наскоро го обявиха за „малко остарял“ модел (първото му представяне беше преди 5 години, а през 2016 г. се сдоби с лек редизайн). Потребителите явно не са на същото мнение, защото Kuga отбелязва значителните 27% ръст в продажбите за първите шест месеца на годината.

Dacia Duster – 97 286 регистрации

Dacia Duster

Регистрациите на Duster бележат повишение с 31%, а цялостните продажби на Dacia са се покачили с 16%. Очакванията са през второто полугодие Duster да покаже дори по-добри резултати най-вече заради чудесната си достъпна цена.

Peugeot 3008 – 111 990 регистрации

Peugeot 3008

През 2017 г. Peugeot 3008 изостави старомодната си премяна (клоняща повече към вида на най-обикновен ван) и се превърна в привлекателен и интересен SUV, с което си спечели наградата за Европейска кола на годината. Успешният ход се отразява и на продажбите – през първите 6 месеца на годината те са с 43 процента повече, което е и най-големия скок в класацията.

Volkswagen Tiguan – 129 237 регистрации

Volkswagen Tiguan

Tiguan сякаш се е сраснал с второто си място в последните години, но това може и да се промени скоро с нарастващата популярност на T-Roc. Единствено има спорни залози дали първо Tiguan няма да успее да измести от първото място Nissan Qashqai, на когото диша във врата от доста време. През 2019-а обаче се очаква излизането на пазара на новия Tiguan (на снимката), така че нищо не е изключено.

Nissan Qashqai  - 134 547 регистрации

Nissan Qashqai

Nissan Qashqai може и да държи челната позиция в Европа, обаче регистрациите започват да спадат – засега само с 1% за първите шест месеца. Смята се, че проблемът не е в самия Qashqai, а по-скоро в разширяващата се конкурентна палитра.

С течение на времето SUV автомобилите ще стават все по-достъпни. А кредитите на Maxo и сега са ултра лесно достъпни и кандидатстването става за минути онлайн. Трябва само да притежавате собствен автомобил и според оценката му може да получите от 3000 до 30 000 лв., които да изплащате на удобни вноски до 48 месеца. Автомобилът си остава на ваше разположение през това време.

 

Гъвкаво финансиране до 100 000 лв.

Научи повече