Назад към всички

Кои производители предлагат електромобили?

Кои производители предлагат електромобили?

Ако ви е останала и частица съмнение, нека я разсеем: електромобилите са бъдещето на автомобилостроенето. Нееднократно сме разказвали за тенденциите и плановете на отделни производители. И също така е факт, че все още се намираме в зората на личния електрически транспорт. Повечето компании имат поне един е-модел в портфолиото си, други са заложили много на новата технология. Хибридите до голяма степен са се наложили като преходен вариант, но кои са компаниите, които и към момента предлагат изцяло електрически и използваеми коли? И какво може да очакваме в близко бъдеще?

На първо място е добре да направим разграничението между електроавтомобилите и плъгин хибридите. И двете може да се зареждат и да се придвижват на електричество, но плъгин хибридите, макар често да влизат в различни статистики заедно с електромобилите, имат опцията да функционират и на конвенционално гориво. Причината да съществуват е най-вече недоразвитата мрежа за ел. зареждане и доскорошния малък пробег на електричество, който предлагаха автомобилите изцяло на ток. В последните години обаче технологията позволи драстично увеличаване на пробега, паралелно зареждането става все по-бързо и много държави инвестират в инфраструктура, която да го улесни и направи по-достъпно. Ето и основните производители на електромобили:  

Tesla

Компанията на Илън Мъск е сред пионерите в сектора и предимството й е, че е съсредоточена само и единствено върху производството на автомобили на ток. Феновете на Tesla биха определили колите на компанията като висококачествени, иновативни и с пълноценно изживяване. Към момента най-популярни са Model S и Model X. Първото е луксозен седан, а X е SUV, като и двата модела са с над 400 км. пробег с едно зареждане.

BMW

Германският производител на автомобили във високия клас нахлу в сектора на електромобилите с BMW i3. Елегантен петместен SUV, предназначен предимно за градско шофиране или пътуване на къси разстояния.

Nissan

Японският производител е сред водещите по продажби на електромобили в световен мащаб. Nissan Leaf е сред най-популярните, достъпни като цена, издръжливи и качествени електрически автомобили.

Chevrolet

Chevrolet може и да не се нарежда в никоя друга класация по продажби и популярност, но Chevrolet Bolt е сред отличните предложения на компанията. Автомобилът има 350 км. пробег с едно зареждане, като качество трудно отстъпва на Tesla, но за сметка на това е на значително по-приемлива цена.

Ford

Ford реши да навлезе в сегмента с модификация на популярния си модел Focus, сега с добавката Electric. Focus Electric има пробег от едва 160 км. с едно зареждане, но феновете на марката и модела могат комбинират предпочитанията си с възможността да са в крак с тенденциите.

Volkswagen

Германският производител наскоро пусна e-Golf – електрическа версия на най-продавания автомобил за всички времена. За съжаление пробегът му е едва 130 км. с едно зареждане, но компанията планира в следващите години буквално да завладее пазара на електромобили.

Kia

Най-продаваният електромобил на южнокорейската компания е Soul EV и също като случая с Ford си има конвенционален вдъхновител, а именно Kia Soul. Пробегът на електрическия вариант е 160 километра.

Електроавтомобилите са все още далеч по продажби в сравнение с конвенционалните. Но това не пречи всички компании в бранша да хвърлят усилия и ресурси в разработването на такива. Догодина се очаква Porsche Taycan с 600 коня и пробег от 480 км.

Porsche Taycan

Jaguar I-Pace е вече на пазара.

Jaguar I-Pace

Audi e-tron би трябвало да е достъпно в началото на 2019 г.

Audi e-tron

Mercedes-Benz EQC и EQA ще променят концепцията за ускорение.

Mercedes-Benz EQC

Tesla Roadster вече беше представена и се очаква да влезе в продажби през 2020 г.

Tesla Roadster

А Nissan IDS е като изваден от фантастичен филм.

Nisan IDS

Скоро изброяването на електромобили ще е по-трудно от изброяването на разнообразието от вафли на пазара. Но пък изборът на Maxo за обратен лизинг е лесен, защото това е единствената компания, която предлага онлайн кандидатстване и скоростна преценка. Може да получиш от 3000 до 30 000 лв. според оценката на автомобила си, който продължаваш да ползваш в периода на изплащане до 48 месеца.

Разбери повече

 

Виж всички полезни съвети

Виж всички полезни съвети
Стартиране на бизнес от нулата - първи стъпки

Стартиране на бизнес от нулата - първи стъпки

Често ти се случва да мечтаеш да имаш собствен бизнес? Подготвили сме няколко стъпки, които да ти служат в началната фаза, точно, когато започваш да градиш плановете си.

Как да планираш перфектната семейна почивка?

Как да планираш перфектната семейна почивка?

Все още нямаш идея как да почиваш със семейството си? Следва списък с въпроси, по който може да се ръководиш, докато планираш семейната си почивка. Да започваме!

Безопасното шофиране: 5 основни съвета

Безопасното шофиране: 5 основни съвета

Когато си зад волана, независимо дали си сам или возиш пътници, безопасното шофиране трябва винаги да бъде основната ти грижа. Ето някои от нашите съвети.

Пътуване по време на пандемия - не тръгвай без тези неща!

Пътуване по време на пандемия - не тръгвай без тези неща!

В тази статия ще си поговорим кои са най-важните предпазни мерки, които да си осигуриш преди да тръгнеш, с цел да минимизираш рисковете за теб и семейството ти.