Кои производители предлагат електромобили?

Кои производители предлагат електромобили?

Ако ви е останала и частица съмнение, нека я разсеем: електромобилите са бъдещето на автомобилостроенето. Нееднократно сме разказвали за тенденциите и плановете на отделни производители. И също така е факт, че все още се намираме в зората на личния електрически транспорт. Повечето компании имат поне един е-модел в портфолиото си, други са заложили много на новата технология. Хибридите до голяма степен са се наложили като преходен вариант, но кои са компаниите, които и към момента предлагат изцяло електрически и използваеми коли? И какво може да очакваме в близко бъдеще?

На първо място е добре да направим разграничението между електроавтомобилите и плъгин хибридите. И двете може да се зареждат и да се придвижват на електричество, но плъгин хибридите, макар често да влизат в различни статистики заедно с електромобилите, имат опцията да функционират и на конвенционално гориво. Причината да съществуват е най-вече недоразвитата мрежа за ел. зареждане и доскорошния малък пробег на електричество, който предлагаха автомобилите изцяло на ток. В последните години обаче технологията позволи драстично увеличаване на пробега, паралелно зареждането става все по-бързо и много държави инвестират в инфраструктура, която да го улесни и направи по-достъпно. Ето и основните производители на електромобили:  

Tesla

Компанията на Илън Мъск е сред пионерите в сектора и предимството й е, че е съсредоточена само и единствено върху производството на автомобили на ток. Феновете на Tesla биха определили колите на компанията като висококачествени, иновативни и с пълноценно изживяване. Към момента най-популярни са Model S и Model X. Първото е луксозен седан, а X е SUV, като и двата модела са с над 400 км. пробег с едно зареждане.

BMW

Германският производител на автомобили във високия клас нахлу в сектора на електромобилите с BMW i3. Елегантен петместен SUV, предназначен предимно за градско шофиране или пътуване на къси разстояния.

Nissan

Японският производител е сред водещите по продажби на електромобили в световен мащаб. Nissan Leaf е сред най-популярните, достъпни като цена, издръжливи и качествени електрически автомобили.

Chevrolet

Chevrolet може и да не се нарежда в никоя друга класация по продажби и популярност, но Chevrolet Bolt е сред отличните предложения на компанията. Автомобилът има 350 км. пробег с едно зареждане, като качество трудно отстъпва на Tesla, но за сметка на това е на значително по-приемлива цена.

Ford

Ford реши да навлезе в сегмента с модификация на популярния си модел Focus, сега с добавката Electric. Focus Electric има пробег от едва 160 км. с едно зареждане, но феновете на марката и модела могат комбинират предпочитанията си с възможността да са в крак с тенденциите.

Volkswagen

Германският производител наскоро пусна e-Golf – електрическа версия на най-продавания автомобил за всички времена. За съжаление пробегът му е едва 130 км. с едно зареждане, но компанията планира в следващите години буквално да завладее пазара на електромобили.

Kia

Най-продаваният електромобил на южнокорейската компания е Soul EV и също като случая с Ford си има конвенционален вдъхновител, а именно Kia Soul. Пробегът на електрическия вариант е 160 километра.

Електроавтомобилите са все още далеч по продажби в сравнение с конвенционалните. Но това не пречи всички компании в бранша да хвърлят усилия и ресурси в разработването на такива. Догодина се очаква Porsche Taycan с 600 коня и пробег от 480 км.

Porsche Taycan

Jaguar I-Pace е вече на пазара.

Jaguar I-Pace

Audi e-tron би трябвало да е достъпно в началото на 2019 г.

Audi e-tron

Mercedes-Benz EQC и EQA ще променят концепцията за ускорение.

Mercedes-Benz EQC

Tesla Roadster вече беше представена и се очаква да влезе в продажби през 2020 г.

Tesla Roadster

А Nissan IDS е като изваден от фантастичен филм.

Nisan IDS

Скоро изброяването на електромобили ще е по-трудно от изброяването на разнообразието от вафли на пазара. Но пък изборът на Maxo за обратен лизинг е лесен, защото това е единствената компания, която предлага онлайн кандидатстване и скоростна преценка. Може да получиш от 3000 до 30 000 лв. според оценката на автомобила си, който продължаваш да ползваш в периода на изплащане до 48 месеца.

 

Гъвкаво финансиране до 100 000 лв.

Научи повече