Кои автомобилни брандове са под шапката на Volkswagen?

Кои автомобилни брандове са под шапката на Volkswagen?

Много може да се говори за Volkswagen. Толкова много, че няма да спрем скоро. Разказвахме ви вицове за едни от най-продаваните коли в света - Golf-овете, за болезненото, но успешно преодоляване на „Дизелгейт“, за поддържането на иновативния подход в моделите на Touareg. Разказахме ви и как за малко компанията не изчезва след попадането й в британски ръце след Втората световна война покрай историята на легендарния Beetle. Но най-вече потребителите говорят с фактите: VW са на първо място в класациите на най-купувани автомобили втора ръка и в челната десетка на пазара на новите коли в България!

Но макар да има много да се говори около самия Volkswagen, не за всеки е известно, че консорциумът реално не произвежда само тази марка. VW притежава редица други компании за превозни средства – от нисък до висок клас и от автомобили, през мотоциклети, та до камиони, ТИР-ове и дори кораби.

Volkswagen е създадена през 1937 г. и скоро след това се превръща в един от най-успешните автомобилни производители в света. Към момента всъщност е най-големият и се нарежда на 7-о място в списъка Fortune 500 на най-големите компании в света изобщо. Гигантът има две основни подразделения – автомобилно и за финансови услуги. Притежава 12 бранда и над 300 подразделения на компанията в 150 държави по света. А ето и 12 автомобилни марки на VW.

Skoda

Чешката компания Skoda е създадена през далечната 1895 година и е една от най-старите марки в света. VW я купува през 1991 г. Произвеждат се 26 модела, чийто пазари са най-вече Индия, Китай и Източна Европа (да, тук влиза и България). В последните години делът на Skoda в групата е около 4% с продажбата на близо милион автомобили на стойност близо 1,2 млрд. евро (по данни от 2017 г.).

Audi

Едва ли има нужда от представяне, но ще се учудите колко отдавна Audi не е независима компания. VW я придобива през 1964 г. от Daimler-Benz. В момента под тази марка се произвеждат 61 модела автомобили. Произведени са близо 2 милиона леки автомобила, а оборота на компанията възлиза на 60, 128 милиарда евро (по данни от годишен рипорт за 2017) , със приблизителна средна пеоизводствена цена на лек автомобил от около 30 хиляди евро.

Bentley

Bentley е базирана в Англия и произвежда автомобили по поръчка с начална цена от над 162 хил. евро. Собственост е на Volkswagen от 1998 година. Скромните 11 хил. автомобила годишно носят на групата около 2 млрд. евро печалба и представляват дял от 5,5%.

Bugatti

Легендарната спортна марка е купена от групата на Volkswagen през същата година като Bentley – 1998 г. Флагманът Chiron е най-бързата луксозна спортна кола, достатъчно е само да споменем мощността от 1500 к.с. Производството се ограничава до едва няколко бройки годишно, но пък какви…

Lamborghini

Тук става малко по-сложно, Lamborghini по принцип е собственост на Audi от 1998 г. и заедно с това минава под шапката на VW. Скромното производство от 3000 автомобила годишно вкарва печалбата в дела на Audi, така че няма как да кажем колко допринася в групата на Volkswagen. Но средната цена за едно Lamborghini е около 170 хил. евро.

Porsche

Porsche е добре познат бранд и е сред най-успешните производители на спортни автомобили. Беше придобит от VW през 2012 година. През 2016-а Porsche е продала 237 000 автомобила от 26 модела по целия свят. Приходите от това възлизат на 22,3 млрд. евро или 17% в рамките на групата.

SEAT

SEAT е 60-годишен испански автопроизводител, а Volkswagen го купува още в далечната 1986 г. Компанията продава над 400 000 автомобила годишно, предимно в Европа. Приходите от 2016 г. възлизат на 8,8 млрд. долара или под 2% от годишните приходи на групата на VW.

MAN

Базираната в Мюнхен компания MAN е създадена още през 1758 г. Минава под шапката на Volkswagen през 2011 г. и към момента произвежда 19 модела камиони, търговски ванове и круизни кораби. През 2016 г. компанията е продала 102 000 превозни средства, приходите от което възлизат на малко над 5% от тези на групата.

Scania

Scania е 125-годишна компания, базирана в Швеция, която обаче има производствени мощности в 14 държави. Придобита е от Volkswagen през 2008 г. Произвежда индустриални и пътнически автомобили и се смята за лидер в нишата. През 2016-а доставя 81 000 превозни средства на клиенти в 100 държави и постига 9,5% от приходите на групата.

Neoplan

Neoplan са автобуси, произвеждани под шапката на MAN. Три четвърти от производството е предназначено за Европа, но се изнася още за Северна и Южна Америка и в по-малка степен за Азия. Приходите влизат в отчетите на MAN.

Volkswagen Commercial Vehicles

Преди 60 години заводът на VW в Хановер започва разработването и производството на търговски модели под марката Volkswagen. Към днешна дата това са малки камиони, ванове и кемпери, включително популярния модел Caddy. През 2016 г. са продадени 487 хил. превозни средства, приходите са към 11 млрд. евро или около 4% от тези на Volkswagen Group

Ducati

Италианските мотоциклети Ducati са изцяло собственост на Lamborghini и стават част от групата на Volkswagen през 2012 г. Производството възлиза на 57 000 мотора годишно.

Официалните резултати за финансовата 2017 г. на Volkswagen все още не са излезли, но последните очаквания на компанията за ръст на приходите от 5%. Заедно с това германският консорциум в последните години инвестира значителни средства в разработването на електрически автомобили. Бъдеща нова линия и още едно подразделение? Предстои да видим.

А вие може да използвате обратния лизинг от Maxo за каквото предпочитате, включително и за постигане на бизнес цели. В зависимост от оценката на автомобила си може да получите до 30 000 лв. с период на изплащане до 48 месеца. През това време не се лишавате от колата си, а продължавате да я карате както преди.

 

Гъвкаво финансиране до 100 000 лв.

Научи повече