Какъв електромобил да изберем, без да е Tesla?

Какъв електромобил да изберем, без да е Tesla?

Преди едно десетилетие може и да не сте си представяли, че ще имате смартфон. Но сега почти със сигурност имате. Сега може и да не си представяте, че ще карате хибрид или електромобил. Но най-вероятно скоро ще се случи именно това.

Не е някаква новост, макар че още много има да се работи по тях. Но към днешна дата съществуват редица модели, които са успели да преодолеят основните недостатъци на електроавтомобили: Зареждане, пробег, бързина.

Като пионер в сферата продължава да се движи Tesla, но изобщо не е задължително да разчитате на все още не толкова познатата у нас марка, ако искате качествена електрическа кола. Заедно с това цените от година на година приближават нормалните нива, а вече може дори да намерите електромобил втора ръка при съвсем прилични условия.

Изборът става все по-голям, вече почти не съществува производител, който да няма на пазара модел с електричество или поне да не планира такъв. А ето и някои от най-продаваните електромобили в световен мащаб, ако се чудите на какво да се спрете.

BAIC EC180 – Базова цена 19 000 евро

BAIC EC180

Това е най-продаваният електромобил в света. Все още се предлага само на вътрешния пазар, но може да го държите под око, защото китайците планират да разширят производството и да започнат да го предлагат и извън рамките на страната. С едно зареждане BAIC EC180 може да измине 156 км., а максималната скорост е 100 км/ч. Хечбекът наскоро получи „вътрешна конкуренция“, тъй като компанията производител BJEV ще пусне подобен и в пъти по-евтин вариант.

Nissan Leaf – Базова цена 35 000 евро

Nissan Leaf

Моделът на прословутия Leaf за 2018 г. е с 40 кВтч батерия, която позволява до 240 км пробег с едно зареждане по EPA стандарта. Това и към момента е предостатъчно за електромобил, но се очаква версията от следващата година да може да изминава до 320 км., благодарение на още по-голямата 60 кВтч батерия.

Renault Zoe – Базова цена 25 890 евро

Renault Zoe

Може да избирате между по-евтиния вариант с батерия 22 кВтч и пробег с едно зареждане от 87 километра, или батерия Z.E.40, с която може да изминете 157 км. Но новите вариации също ще бъдат с удължен пробег от до 300 км.

Chevrolet Bolt EV – Базов цена 30 000 долара

Chevrolet Bolt EV

С пробег от над 320 километра с едно зареждане Chevrolet Bolt EV се смята за официалната конкуренция на Tesla Model S. Автомобилът разполага с 4G интернет с вградена SIМ карта 10,2 инчов екран и комплект от камери с различни гледни точки към колата.

Volkswagen e-Golf – Базова цена 34 900 евро

Volkswagen e-Golf

Знаехте ли, че една от най-продаваните коли в света и в България си има електрическа версия? С пробега си от 300 км. новият e-Golf е идеален вариант и за градска кола, и за пътувания на по-далечни разстояния. Ако пък предпочитате да сте подсигурени от гледна точка на горивото, може да се спрете и на плъгин хибрид варианта Golf GTE.

BMW i3 – Базова цена 34 950 евро

BMW i3

BMW i3 е на пазара от 2013 г. и може вече да ви е добре познат. Идеален е както за градски условия, така и за излети и има пробег до 300 км. В серията има и плъгин хибрид - BMW i8, който може да ползвате пълноценно като основен автомобил.

Hyundai Ioniq – Базова цена 24 885 долара

Hyundai Ioniq

Ако ви е необходимо пространство и обичате широките коли, тази е за вас. Hyundai Ioniq също има хибридни вариации, а чисто електрическата е с пробег от 270 километра. Едно от основните му преимущества е системата за автоматично спиране, която може сама да предотврати сблъсък при скорост на движение от 50 км/ч. Зарежда се за около 12 часа, но на специалните колонки времето за зареждане е едва 30 минути.

За съжаление колонките за зареждане на електромобили още не са достатъчно разпространени, а липсата на инфраструктура е основен минус при решението за купуване на електрическа кола. Но се надяваме с годините това да се промени.

Няма никакво значение какъв автомобил имате, в зависимост от оценката му може да получите от 3000 до 30 000 лв. финансиране под формата на обратен лизинг от Maxo. Срокът на изплащане може да бъде до цели 48 месеца.

 

Гъвкаво финансиране до 100 000 лв.

Научи повече