Какво знаеш за автомобилите? 10 любопитни факта!

Какво знаеш за автомобилите? 10 любопитни факта!

Всички ние всекидневно виждаме по улиците огромно количество коли. Затова сме склонни да ги приемаме за даденост и често забравяме колко невероятни са тези машини и каква богата история имат. Приготвили сме ви някои факти и статистики за автомобилите, които ще ви напомнят колко интересни са те всъщност. Следват 10 странни и впечатляващи факти за автомобилите, за които (вероятно) не знаете.

 

 

1. В света има над 1,4 милиарда коли

Точно така, статистически погледнато, всеки седми човек притежава автомобил. С нарастването на финансовите възможностите на хората (особено в държави като Китай и Индия), количеството произведени коли нараства. В момента то се равнява на близо 100 милиона автомобили на година. През 2010 година, когато за първи път е направена приблизителна оценка на тяхното количество, броят на автомобилите е бил около 1 млрд. Днес, той се е увеличил с поне 400 милиона и ще продължи да расте нагоре с всеки изминал ден.

 

 

2. Държавата с най-много автомобили е Китай

С нейната необятна площ и огромно население, не е особено изненадващо, че Китай е държавата, в която можем да открием най-голямо количество коли. Всъщност, впечатляващ е техният брой -  по улиците й могат да се видят цели 372 милиона моторни превозни средства, 281 милиона, от които са автомобили. 

 

 

3. Най-продаваната кола в света е Toyota Corolla

Тази изчистена и не особено впечатляваща кола е най-добре продаваната в света? Защо не. Corolla-та е надежден автомобил с достъпна цена - под $ 20 000 за много от моделите й. Произвежда се още от далечната 1966-та година, a продадените бройки по света са над 40 милиона - много над бройките, продадени от конкурентите й. За сравнение, на второ място по продажби се нарежда Volkswagen Beetle с 21,5 милиона, а на трето място е Ford Model T с 16,5 милиона.

 

 

4. Toyota произвежда най-много коли за година

В този ред на мисли, гигантът Toyota, e водещ и в количеството автомобили, произведени за една година. Само за един отчетен период, брандът пуска на пазара цели 10,466,051 коли (спрямо данни от 2017 година). Следван е от Volkswagen Group с 10,382,334 и Hyundai / Kia с 7,218,391.

 

 

5. Най-качественият автомобил

Статистически погледнато, най-качественият модел автомобили е Rolls-Royce. Данните сочат, че огромно количество от всички негови модели, произвеждани някога, са все още здрави и годни за употреба. Rolls-Royce винаги се е фокусирал върху разработването на трайни и издръжливи превозни средства. Превъзходното качество на изработката означава, че поне 65% от всички автомобили на Rolls-Royce, които някога са излизали от производствената линия, все още са в експлоатация и по пътищата днес.

 

 

6. Белият цвят е любимец на мнозинството

Загледай се, когато минаваш покрай някоя автокъща и ще ти направи впечатление едно нещо - цветът на колите. Всъщност през последните две десетилетия бялото, сребърното, черното и сивото са най-популярните цветове на автомобилите и 8 на всеки 10 автомобила е решен в един от тях. А от изброените - бялото е безспорно най-популярното - цели 22% от всички коли и това продължава да бъде факт за последните 8 години. 

 

 

7. Първата глоба за превишена скорост е била съставена преди 125 години

На 28-ми януари през 1896 г. мотористът Уолтър Арнолд бива хванат да препуска по улиците на Падок Ууд в Кент с цели 8 мили в час и така става първият шофьор в света, получил глоба за превишена скорост. Допустимата скорост по това време е била 2 мили в час, като пред шофьорът задължително е трябвало да има човек, който да размахва червен флаг, за да предупреди минувачите. След кратко преследване от полицията, Уолтър бива хванат и глобен един шилинг.

 

 

8. Най-голямата глоба за превишена скорост е 290,000 долара

Най-голямата глоба за превишена скорост е на стойност 290,000 щатски долара, и е отреден на анонимен швейцарски шофьор, който е заловен да кара 137 км / ч (85 mph) в зона от 80 km / h (50 mph) в село близо до Санкт Гален Швейцария, през януари 2010 г.

Въпросният мъж е шофирал червено Ferrari Testarossa, а глобата му е изчислена въз основа на неговото финансово състояние, което съдът е оценил на 22,7 милиона долара. Глобата е допълнително увеличена, тъй като е шофьорът е бил хващан в нарушение и преди.

 

 

9. Концепцията за електрически коли не е толкова иновативна

Всъщност, първият модел на Porsche е бил електрически - и той е бил създаден през далечната 1898 година. Автомобилът, по дизайн на Фердинанд Порше, се нарича Egger-Lohner, с прякор P1. Той могъл да достига до 21 мили в час и имал обхват от 49 мили след едно зареждане.

За съжаление 22-годишният инженер имал интерес към много други проекти и тази кола останала позабравена и  недокосната, съхранявана под един навес в Австрия чак до 2014 г.

 

 

10. Най-високото число на километража

Световният рекорд на Гинес за най-голям пробег се държи от Volvo - цели 3,04 милиона мили (около 4,8 млн. км). Това красиво и удобно превозно средство  - Volvo  P1800  бива използвано от собственикът с една единствена цел: шофиране на дълги разстояния в САЩ. Той постига поразителния си пробег през 2014 г.,когато заявява, че неговата тайна за дълголетие на автомобила е редовната смяна на маслото, стриктното следване на указанията за поддръжка на производителя и поддържането на колата чиста.

 

Това са само няколко интересни факта за автомобилите - надяваме се успяха да те впечатлят. Не забравяй, че твоята собствена кола винаги може да ти бъде от помощ - вече до 100 000 лв., които получаваш в рамките само на 1 работен ден! Виж как можеш бързо и удобно да заявиш обратен лизинг от Maxo.bg!

 

 

 

Гъвкаво финансиране до 100 000 лв.

Научи повече