Какво значат символите, светещи на таблото?

Какво значат символите, светещи на таблото?

Когато нещо се случи в колата ви, бивате уведомени за това чрез светещите символи на таблото. Тези лампички имат разнообразно значение и понякога са просто информативни, докато в други случаи могат да сигнализират за сериозен проблем.

За да не пропуснете нещо важно и да не се чудите, когато някой от индикаторите светне, какво означава това, е най-добре да се консултирате с техническото ръководство на вашия автомобил. Причината е, че символите на таблото варират от кола до кола. По-долу сме изброили най-често срещаните, но във вашия автомобил може да има и други сигнални символи или да има лека визуална разлика в самата пиктограма.

Температура на охладителната течност

температура на охладителната течност

Представлява вълнички с термометър и наподобява корабче. Когато този символ свети, то е отчетена повишена температура на охладителната течност. Това означава, че двигателят ви прегрява. Една от най-честите причини за повреден двигател е именно прегряването. Ако видите това предупреждение, спрете колата от движение и проверете нивото на охладителната течност, както и дали няма течове. Възможни са обаче и други причини, като недобре затворена капачка на радиатора, спукан такъв или проблем с перката.

Ниво на маслото

ниво на маслото

Пиктограмата за нивото на маслото изглежда като газена лампичка с капка. Включването й означава, че нивото на маслото ви е ниско и трябва да долеете или да направите смяна на маслото. Ако сте на път, спрете, изчакайте автомобилът да се охлади и проверете нивото. Най-бързият (но временен) начин да се справите, е да долеете. Трябва обаче да знаете точно какво масло е използвано при преди, за да може да купите същото. Възможно е също така при нормално ниво да има проблем с налягането в системата. Не са изключени и случаите датчикът да се е повредил.

Повреда в двигателя

повреда в двигателя

Символът изобразява част от двигател, но прилича малко на подводница. Освен това е един от най-опасните и може да индикира редица проблеми – от повреда в компютъра, през запалителната или горивната система, разпределителните валове и пр. Най-добре веднага потърсете сервиз и е желателно колата ви да стигне до него върху репатрак.

Антиблокиращата система на спирачките

антиблокираща система

Представлява кръгче, в което е изписана абревиатурата ABC (Anti-lock Braking System). Когато свети, има проблем с антиблокиращата система – тя не работи, има повреден модул, а може и да е повреден датчик. Отново ще трябва да се обърнете към сервиз за компютърна диагностика.

Акумулатор

акумулатор

Изобразява батерия със символите „плюс“ и „минус“ на него. Означава, че налягането в акумулатора е ниско, че има проблем с алтернатора или ремък (последният може и да се е скъсал, което трябва веднага да проверите). Може да е достатъчно да заредите или смените акумулатора, но може и да е някоя „банална“ причина като проблемна жичка, диоди и пр.

Ниво на бензина

ниво на бензина

Пиктограмата изобразява бензинова колонка (и дори прилича на такава), а причината да свети е очевидна: Горивото ви намалява и трябва да заредите максимално скоро. В някои случаи до колонката има изобразена и стрелка, която показва от коя страна на автомобила ви е капачката на резервоара. Ако се обърквате или карате колата отскоро.

Сигнал за коланите

сигнал за коланите

Изглежда като късокрако човече (защото е седнало), прерязано от две линии. Означава че шофьорът или спътникът му не си е сложил колана. Възможно е ако не го направите, автомобилът да пиука или „пищи“ и да ви напомня и със звуков сигнал.

Въздушните възглавници

въздушна възглавница

Представлява седнало човече с колан, а пред него – гигантска топка, която всъщност илюстрира въздушна възглавница. Ако свети, то най-вероятно има повреда в някой от еърбеците, цялата система или неин отделен модул. Възможно е да е повреден датчик за колана. Ако деактивирате някой от еърбеците – примерно, когато сте сложили детско столче, символът също ще свети. В останалите случаи трябва да потърсите сервиз.

Фарове за мъгла

фарове за мъгла

Изглежда като медуза. Пиктограмата показва, че са ви включени фаровете за мъгла. Ако карате в обстановка на „намалена видимост поради мъгла, снеговалеж, дъжд или други подобни условия“, то всичко е наред. Ако обаче случаят не е такъв, нямате право да използвате фаровете за мъгла. Така пише в закона и могат да ви глобят.

Налягане в гумите

налягане в гумите

Тази, хм, челюст с удивителен знак, е символът за системата за мониторинг на налягането в гумите. Щом свети, значи има проблем с налягането в някоя от гумите. На пръв поглед не толкова сериозен проблем, но реално увеличава значително рисковете от пътно-транспортни произшествия: спирачният път се удължава, колата може да тегли настрани, а ако има рязък спад в налягането при висока скорост, може да доведе и до спукване на гумата.

Лампа за подгряване (дизел)

лампа за подгряване

Тази пружинка се среща само при дизеловите автомобили. За разлика от бензиновите автомобили, двигателят на дизеловите не пали с искра, а чрез въздушна компресия, която повишава температурата и позволява запалването. Светеща пиктограма означава, че има проблем с подгряващите свещи. Ако се случва в момент на запалване, изгасете и пробвайте отново след малко. При постоянно светеща лампа за подгряване автомобилът ви е за сервиз.

 

Гъвкаво финансиране до 100 000 лв.

Научи повече