Назад към всички

Какво значат символите, светещи на таблото?

Какво значат символите, светещи на таблото?

Когато нещо се случи в колата ви, бивате уведомени за това чрез светещите символи на таблото. Тези лампички имат разнообразно значение и понякога са просто информативни, докато в други случаи могат да сигнализират за сериозен проблем.

За да не пропуснете нещо важно и да не се чудите, когато някой от индикаторите светне, какво означава това, е най-добре да се консултирате с техническото ръководство на вашия автомобил. Причината е, че символите на таблото варират от кола до кола. По-долу сме изброили най-често срещаните, но във вашия автомобил може да има и други сигнални символи или да има лека визуална разлика в самата пиктограма.

Температура на охладителната течност

температура на охладителната течност

Представлява вълнички с термометър и наподобява корабче. Когато този символ свети, то е отчетена повишена температура на охладителната течност. Това означава, че двигателят ви прегрява. Една от най-честите причини за повреден двигател е именно прегряването. Ако видите това предупреждение, спрете колата от движение и проверете нивото на охладителната течност, както и дали няма течове. Възможни са обаче и други причини, като недобре затворена капачка на радиатора, спукан такъв или проблем с перката.

Ниво на маслото

ниво на маслото

Пиктограмата за нивото на маслото изглежда като газена лампичка с капка. Включването й означава, че нивото на маслото ви е ниско и трябва да долеете или да направите смяна на маслото. Ако сте на път, спрете, изчакайте автомобилът да се охлади и проверете нивото. Най-бързият (но временен) начин да се справите, е да долеете. Трябва обаче да знаете точно какво масло е използвано при преди, за да може да купите същото. Възможно е също така при нормално ниво да има проблем с налягането в системата. Не са изключени и случаите датчикът да се е повредил.

Повреда в двигателя

повреда в двигателя

Символът изобразява част от двигател, но прилича малко на подводница. Освен това е един от най-опасните и може да индикира редица проблеми – от повреда в компютъра, през запалителната или горивната система, разпределителните валове и пр. Най-добре веднага потърсете сервиз и е желателно колата ви да стигне до него върху репатрак.

Антиблокиращата система на спирачките

антиблокираща система

Представлява кръгче, в което е изписана абревиатурата ABC (Anti-lock Braking System). Когато свети, има проблем с антиблокиращата система – тя не работи, има повреден модул, а може и да е повреден датчик. Отново ще трябва да се обърнете към сервиз за компютърна диагностика.

Акумулатор

акумулатор

Изобразява батерия със символите „плюс“ и „минус“ на него. Означава, че налягането в акумулатора е ниско, че има проблем с алтернатора или ремък (последният може и да се е скъсал, което трябва веднага да проверите). Може да е достатъчно да заредите или смените акумулатора, но може и да е някоя „банална“ причина като проблемна жичка, диоди и пр.

Ниво на бензина

ниво на бензина

Пиктограмата изобразява бензинова колонка (и дори прилича на такава), а причината да свети е очевидна: Горивото ви намалява и трябва да заредите максимално скоро. В някои случаи до колонката има изобразена и стрелка, която показва от коя страна на автомобила ви е капачката на резервоара. Ако се обърквате или карате колата отскоро.

Сигнал за коланите

сигнал за коланите

Изглежда като късокрако човече (защото е седнало), прерязано от две линии. Означава че шофьорът или спътникът му не си е сложил колана. Възможно е ако не го направите, автомобилът да пиука или „пищи“ и да ви напомня и със звуков сигнал.

Въздушните възглавници

въздушна възглавница

Представлява седнало човече с колан, а пред него – гигантска топка, която всъщност илюстрира въздушна възглавница. Ако свети, то най-вероятно има повреда в някой от еърбеците, цялата система или неин отделен модул. Възможно е да е повреден датчик за колана. Ако деактивирате някой от еърбеците – примерно, когато сте сложили детско столче, символът също ще свети. В останалите случаи трябва да потърсите сервиз.

Фарове за мъгла

фарове за мъгла

Изглежда като медуза. Пиктограмата показва, че са ви включени фаровете за мъгла. Ако карате в обстановка на „намалена видимост поради мъгла, снеговалеж, дъжд или други подобни условия“, то всичко е наред. Ако обаче случаят не е такъв, нямате право да използвате фаровете за мъгла. Така пише в закона и могат да ви глобят.

Налягане в гумите

налягане в гумите

Тази, хм, челюст с удивителен знак, е символът за системата за мониторинг на налягането в гумите. Щом свети, значи има проблем с налягането в някоя от гумите. На пръв поглед не толкова сериозен проблем, но реално увеличава значително рисковете от пътно-транспортни произшествия: спирачният път се удължава, колата може да тегли настрани, а ако има рязък спад в налягането при висока скорост, може да доведе и до спукване на гумата.

Лампа за подгряване (дизел)

лампа за подгряване

Тази пружинка се среща само при дизеловите автомобили. За разлика от бензиновите автомобили, двигателят на дизеловите не пали с искра, а чрез въздушна компресия, която повишава температурата и позволява запалването. Светеща пиктограма означава, че има проблем с подгряващите свещи. Ако се случва в момент на запалване, изгасете и пробвайте отново след малко. При постоянно светеща лампа за подгряване автомобилът ви е за сервиз.

Разбери повече

 

Виж всички полезни съвети

Виж всички полезни съвети
Стартиране на бизнес от нулата - първи стъпки

Стартиране на бизнес от нулата - първи стъпки

Често ти се случва да мечтаеш да имаш собствен бизнес? Подготвили сме няколко стъпки, които да ти служат в началната фаза, точно, когато започваш да градиш плановете си.

Как да планираш перфектната семейна почивка?

Как да планираш перфектната семейна почивка?

Все още нямаш идея как да почиваш със семейството си? Следва списък с въпроси, по който може да се ръководиш, докато планираш семейната си почивка. Да започваме!

Безопасното шофиране: 5 основни съвета

Безопасното шофиране: 5 основни съвета

Когато си зад волана, независимо дали си сам или возиш пътници, безопасното шофиране трябва винаги да бъде основната ти грижа. Ето някои от нашите съвети.

Пътуване по време на пандемия - не тръгвай без тези неща!

Пътуване по време на пандемия - не тръгвай без тези неща!

В тази статия ще си поговорим кои са най-важните предпазни мерки, които да си осигуриш преди да тръгнеш, с цел да минимизираш рисковете за теб и семейството ти.