Как да си спестим непредвидените разходи за автомобилa?

Как да си спестим непредвидените разходи за автомобилa?

Ремонтите на автомобила са неприятни за почти всеки. Почти, защото все още ги има онези чичковци, които с наслада се излежават под колата да си ръчкат там нещо. Докато непланираните разходи по автомобила тровят нервите на абсолютно всеки. Обобщил съм някои изводи от личен опит как да си спестим поне малко главоболия и излишни разходи по колата. Ако не сте млади шофьори и смятате, че съветите по-долу си ги знаете, поне може би ще се позабавлявате с описаните случки.

Проверѝ си сам

Когато бях млад шофьор, макар и не толкова млад човек, се доверих на един майстор, че колата ми си има достатъчно антифриз. Или аз не го бях разбрал добре. Но резултатът беше изгоряла гарнитура на главата, над 300 лв. ремонт (на „онези“ пари) плюс разходи по таксѝта , доста нерви и загубено време. Сега ми звучи като елементарна грешка, но тогава не бях наясно.

Така че – помага, ако редовно си следите водата, маслото, момента за смяна на филтри, налягането на гумите. Оглеждайте гумите за състоянието им, за някоя резка по тях – може да не сте разбрали през какво сте минали и така да си спестите не просто разходи, но и много по-сериозни проблеми, пу, пу! Погрижете се за по-качествени чистачки и течност за тях – не е толкова скъпо, а е от значение. Чеквайте фаровете, мигачите, стоповете. И обръщайте внимание – другите шофьори в трафика винаги сигнализират, ако някое от тези не ви работи. На почти всяка бензиностанция има сръчни момчета, които срещу малък бакшиш много учтиво биха сменили изгорялата крушка.

Роди ме, мамо, с гараж!

Ако имате гараж, по-добре го използвайте. И паркирайте вътре, не пред него. Ако нямате, но можете да си позволите да купите, гаражът е добра инвестиция. Дори и да останете без кола, ще може да го давате под наем. Или да го продадете поне на цената, на която сте го придобили.

Ако пък не можете да си позволите собствен гараж, може да потърсите такъв под наем. Или да паркирате на място, на което да е лесно да наглеждате колата (от балкона например, въпреки риска да заприличате на някоя от бабите тип „охранителна камера“). Или поне сред други коли, а не някъде самотна. Защото сещате ли се за подпалвачите на коли в „Младост“, „Дружба“ и „Хаджи Димитър“ преди 7-8 години? Или за тези от по-миналата година – в Горна баня и Бургас? Много безумно, нали, като някакви последователи на Жокера – но се случи. На мен пък преди време ми срязаха зимните гуми на хондичката, явно „акция“ в квартала – защото през нощта същото беше сполетяло и няколко съседи. Друг път открих един доста голям камък в купето – хвърлен през страничното стъкло, което разбира се, не беше останало цяло. И всеки път бях оставял колата на различно място от обичайното пред блока. Разбира се, то е и до късмет. Но иди разчитай само на него...

Малко акъл, но навреме

Проследяването на сроковете на гражданската застраховка, каското, техническия преглед, данъците и винетката не изглежда сложна задача, но зависи. Дори да ползвате услугата „Подсещане с есемес“, съобщенията се губят сред битовите задачи и битовите мисли. Мога да се обзаложа, че следното не ми се е случвало само на мен: „След седмица изтича гражданската, да мина да я подновя,... след три дни изтича гражданската, да я подновя,... утре изтича гражданската, ...ааа, гражданската е изтекла преди един месец!“.

Според каквото би проработило при вас – запишете си го, сложете си аларма или си вържете конец на пръста. Така де, добре е да си спестим актовете.

Зони, паяци, автомобили

Който не е паркирал в платена зона, той няма истории със скоби. Моята най-мистериозна такава беше, когато веднъж закъснявах за работна среща. След като паркирах, притичвах към срещата с телефон в ръка – пишех в движение есемес към 1312, за да не се бавя. Точно тогава телефонът изпипка, че на автомобила ми е поставена скоба! Не знам как са се справили само за около 20 секунди тези хора, освен ако не са се возили на задните седалки в колата ми с приготвената за поставяне скоба.

Случвало ми се е, и май не съм единствен, да пусна прилежно три поредни есемеса за зелена зона, след което да забавя четвъртия с някоя минутка и да си заслужа 30 лв. глоба плюс 30-40 минути чакане да махнат скобата. Но трябва да призная, че поне четири пъти съм забравял изобщо да пусна есемес и съм имал късмета да открия на стъклото бележката за неплатено паркиране преди скобаджиите. Все пак не си играйте с тях. Накрая скобаджиите винаги печелят.

За паяците каквото и да кажем, ще е малко и заслужено. Там поне логиката е ясна – „За колкото се може по-малко време и по-малко гориво да вдигнем колкото се може повече автомобили по по-лесен и по-безопасен за нас начин (за последното – да заложим на сигурното, като вдигаме по-стари коли, чийто собственици не са хора на никого)“.

От човеците в паяците най-добре да не очаквате човешко разбиране. Както и да не правите като мен: да си мислите, че като сте паркирали вечерта на малко по-малко от пет метра до кръстовище (малка пряка, но водещи се с другата уличка кръстовище), не е голям грях. Още повече – че ако станете рано на другата работна сутрин, за да я преместите, може да ви се размине. Ами, и те стават рано хората. И започват работа в 8:30...

Ще вали, няма да вали

Хвърляйте по едно око на метеорологичната прогноза. Случва се да познаят. Помните ли онази опустошителна градушка преди 4-5 години колко работа даде на сервизите?

Преди обилен нощен дъжд пък няколко коли бяха паркирали на занемареното футболно игрище в квартал Лагера в София. И на сутринта трябваше да дойдат селскостопански машини да ги изтеглят от калта. Шоу, но само за незасегнатите.

За зимата знаете как да сте подготвени, нали – не са само зимните гуми. Спрей за размразяване на ключалката, течен парафин за гумените уплътнения на вратите и багажника, стъргалка за лед, метличка и т.н.

Преди няколко години падна един толкова щедър снеговалеж, че цяла София беше като захвърлена в пряспа. Непознати шофьори се сприятеляваха по улиците, изкопавайки или избутвайки коли от снега. В онзи период носех в колата лопата. Градинска лопата. И торба морска сол. И добре се оправях в софийската пряспа. Сега ми звучи забавно, но тогава – не чак толкова.

Та така - опитът учи, но е по-добре, когато успеем да се предпазим от абсурдни разходи. Все пак „твоята кола са твоите пари“. А освен, че ще спестите излишни разходи, избягвайки подобни случки, може да получите и финансиране до 30 000 лв., като се възползвате от обратен лизинг от Maxo.bg. Гарантирате с личния ви автомобил и продължавате да си го ползвате. Получавате възможност за наистина бързо финансиране, независимо от кредитната ви история и вида заетост, без поръчител и сложни административни процедури. Подаването на заявление е изцяло онлайн, а огледът и оценката на автомобила са напълно безплатни. И всичко се случва в рамките само на един работен ден. Звучи доста добре, нали!

Гъвкаво финансиране до 100 000 лв.

Научи повече