Как да се справиш с предстоящи големи разходи?

Как да се справиш с предстоящи големи разходи?

Когато планираш бюджета си за следващия месец, повечето разходи са ясни - сметки, наем, храна. Обикновено те не варират особено и лесно можеш да предвидиш каква сума ще ти е необходима. Но има месеци, в които не всичко върви по план или просто ти се налага да посрещнеш много по-големи разходи от предвидените. А и задаващите се празници могат да ти поднесат какви ли не изненади. Какво да правиш в такъв случай? За твое улеснение сме подготвили няколко съвета, които могат да са полезни в подобни ситуации. Продължи да четеш следващите редове, за разбереш повече.
 

Състави си годишен бюджет

Планирането стои в основата на създаването на какъвто и да било бюджет. Важно е да обърнеш внимание на всеки по-голям разход, който най-вероятно ще ти се изпречи през годината и да знаеш, че той ще може да бъде посрещнат. Ще пътуваш ли тази година, ще сменяш ли жилището, ами автомобила? Помисли и за сметките, които се плащат всяка година, като застаховки на колата, технически прегледи и пр. Постави си срокове и задели нужните пари. Когато всичко това е ясно и добре изчислено и платено, ще можеш по-лесно да се справиш с всичко изненадващо и непредвидено.
 

Направи няколко изчисления

Важно е да знаеш точно срещу какво се изправяш. За големи разходи, като например закупуване на жилище, графикът за събиране на необходимите лични финанси може да бъде по-гъвкав. Други разходи, като например такса за курс в университета, имат конкретна дата, до която парите трябва да бъдат налични. Ако не можеш да спестиш достатъчно пари навреме, може да се наложи да направиш драстични промени в плана.
Когато знаеш колко голям е разходът и колко време ти трябва да се справиш с него, ще имаш възможността да създадеш практичен план за спестявания, с който да постигнеш тази цел.
 

Започни да спестяваш

Раздели сумата, която трябва да спестиш, на броя на месеците, които имаш. Полученият резултат е сумата, която е препоръчително да заделяш настрана всеки месец. След като имаш конкретна сума е време да погледнеш месечния си бюджет. Коя от включените в него графи могат да бъде съкратени? Ако големият разход, който се задава, е важен, разумно е да го третираш като фиксиран разход,  наред с наемите, сметките и заемите, които имаш.  А ако пък смяташ да спестяваш за нещо не толкова жизнено важно като ваканция или луксозни дрехи, спестената сума всеки месец може да бъде по-гъвкава.
 

Оцени възможностите си

Колкото и да се стараеш, понякога някои разходи просто се оказват по-големи от очакваното. Това не бива да те обезкуражава, даже напротив - това е момента, в който трябва да проявиш малко креативност и да потърсиш алтернативни източници на доходи.
Втора работа, дори и само за няколко месеца, е чудесно решение в подобни случаи. Но всички знаем, че предоставянето на подобна възможност, точно в момента, в който е необходима, е твърде оптимистично. 
Затова не забравяй, че винаги можеш да се обърнеш за допълнително финансиране към Maxo.bg. Така лесно и удобно ще се сдобиеш с финансиране, гарантирано с личен или регистриран на фирмата ти автомобил. 
 

Планирай празниците си

Посрещането на празниците не е лесна работа! Разбира се, подаръците са чудесен начин да зарадваш най-близките си, но често те са и главният виновник за нестабилен бюджет в следващите няколко месеца. Ето няколко стъпки, които ще ти помогнат да не останеш на червено след празничния сезон.
1. Направи си списък с хората, на които ще вземеш подаръци. Вживей се истински в ролята на Дядо Коледа и помисли разумно - включи всеки важен човек, но не прекалявай. Все пак детето на колегата може и да не узнае, че не е получило подарък от теб, но джобът ти със сигурност ще го разбере.
2. Определи колко пари можеш да похарчиш и се придържай към плана. 
3. Възползвай се от промоциите. Набележи си по-отрано нещата, които искаш да купиш и изчакай подходящи намаления - със сигурност ще се появят поне няколко подобни възможности.
 
Спазвайки тези лесни насоки, ще можеш да си осигуриш едни много по-спокойни празници.
 
Справянето с по-големи разходи може да се окаже доста трудно и стресиращо. Важното е да си нясно и да реагираш бързо и разумно. Надяваме се нашите съвети да са ти полезни, а ако имаш нужда от допълнителна парична помощ, не забравяй, че Maxo.bg винаги е насреща!

 

 

Гъвкаво финансиране до 100 000 лв.

Научи повече