Назад към всички

Как да се справиш с предстоящи големи разходи?

Как да се справиш с предстоящи големи разходи?
Когато планираш бюджета си за следващия месец, повечето разходи са ясни - сметки, наем, храна. Обикновено те не варират особено и лесно можеш да предвидиш каква сума ще ти е необходима. Но има месеци, в които не всичко върви по план или просто ти се налага да посрещнеш много по-големи разходи от предвидените. А и задаващите се празници могат да ти поднесат какви ли не изненади. Какво да правиш в такъв случай? За твое улеснение сме подготвили няколко съвета, които могат да са полезни в подобни ситуации. Продължи да четеш следващите редове, за разбереш повече.
 

Състави си годишен бюджет

Планирането стои в основата на създаването на какъвто и да било бюджет. Важно е да обърнеш внимание на всеки по-голям разход, който най-вероятно ще ти се изпречи през годината и да знаеш, че той ще може да бъде посрещнат. Ще пътуваш ли тази година, ще сменяш ли жилището, ами автомобила? Помисли и за сметките, които се плащат всяка година, като застаховки на колата, технически прегледи и пр. Постави си срокове и задели нужните пари. Когато всичко това е ясно и добре изчислено и платено, ще можеш по-лесно да се справиш с всичко изненадващо и непредвидено.
 

Направи няколко изчисления

Важно е да знаеш точно срещу какво се изправяш. За големи разходи, като например закупуване на жилище, графикът за събиране на необходимите лични финанси може да бъде по-гъвкав. Други разходи, като например такса за курс в университета, имат конкретна дата, до която парите трябва да бъдат налични. Ако не можеш да спестиш достатъчно пари навреме, може да се наложи да направиш драстични промени в плана.
Когато знаеш колко голям е разходът и колко време ти трябва да се справиш с него, ще имаш възможността да създадеш практичен план за спестявания, с който да постигнеш тази цел.
 

Започни да спестяваш

Раздели сумата, която трябва да спестиш, на броя на месеците, които имаш. Полученият резултат е сумата, която е препоръчително да заделяш настрана всеки месец. След като имаш конкретна сума е време да погледнеш месечния си бюджет. Коя от включените в него графи могат да бъде съкратени? Ако големият разход, който се задава, е важен, разумно е да го третираш като фиксиран разход,  наред с наемите, сметките и заемите, които имаш.  А ако пък смяташ да спестяваш за нещо не толкова жизнено важно като ваканция или луксозни дрехи, спестената сума всеки месец може да бъде по-гъвкава.
 

Оцени възможностите си

Колкото и да се стараеш, понякога някои разходи просто се оказват по-големи от очакваното. Това не бива да те обезкуражава, даже напротив - това е момента, в който трябва да проявиш малко креативност и да потърсиш алтернативни източници на доходи.
Втора работа, дори и само за няколко месеца, е чудесно решение в подобни случаи. Но всички знаем, че предоставянето на подобна възможност, точно в момента, в който е необходима, е твърде оптимистично. 
Затова не забравяй, че винаги можеш да се обърнеш за допълнително финансиране към Maxo.bg. Така лесно и удобно ще се сдобиеш с финансиране, гарантирано с личен или регистриран на фирмата ти автомобил. 
 

Планирай празниците си

Посрещането на празниците не е лесна работа! Разбира се, подаръците са чудесен начин да зарадваш най-близките си, но често те са и главният виновник за нестабилен бюджет в следващите няколко месеца. Ето няколко стъпки, които ще ти помогнат да не останеш на червено след празничния сезон.
1. Направи си списък с хората, на които ще вземеш подаръци. Вживей се истински в ролята на Дядо Коледа и помисли разумно - включи всеки важен човек, но не прекалявай. Все пак детето на колегата може и да не узнае, че не е получило подарък от теб, но джобът ти със сигурност ще го разбере.
2. Определи колко пари можеш да похарчиш и се придържай към плана. 
3. Възползвай се от промоциите. Набележи си по-отрано нещата, които искаш да купиш и изчакай подходящи намаления - със сигурност ще се появят поне няколко подобни възможности.
 
Спазвайки тези лесни насоки, ще можеш да си осигуриш едни много по-спокойни празници.
 
Справянето с по-големи разходи може да се окаже доста трудно и стресиращо. Важното е да си нясно и да реагираш бързо и разумно. Надяваме се нашите съвети да са ти полезни, а ако имаш нужда от допълнителна парична помощ, не забравяй, че Maxo.bg винаги е насреща!

 

 

Виж всички полезни съвети

Виж всички полезни съвети
Шофиране на дълги разстояния - как да се подготвиш?

Шофиране на дълги разстояния - как да се подготвиш?

Планираш ли да пътуваш скоро надалеч? Ето няколко лесни стъпки, които да имаш предвид при следващото пътешествие.

Стартиране на бизнес от нулата - първи стъпки

Стартиране на бизнес от нулата - първи стъпки

Често ти се случва да мечтаеш да имаш собствен бизнес? Подготвили сме няколко стъпки, които да ти служат в началната фаза, точно, когато започваш да градиш плановете си.

Как да планираш перфектната семейна почивка?

Как да планираш перфектната семейна почивка?

Все още нямаш идея как да почиваш със семейството си? Следва списък с въпроси, по който може да се ръководиш, докато планираш семейната си почивка. Да започваме!

Безопасното шофиране: 5 основни съвета

Безопасното шофиране: 5 основни съвета

Когато си зад волана, независимо дали си сам или возиш пътници, безопасното шофиране трябва винаги да бъде основната ти грижа. Ето някои от нашите съвети.