Как да се грижим за колата си през зимата?

Как да се грижим за колата си през зимата?

Този бял, студен сезон – зимата, може да носи много радост, но и доста проблеми. Това важи и за автомобилите. Особено ако сте от хората, които приемат колата си за даденост и разчитат, че винаги ще е на линия, за да ги откара на определена дестинация. Всички, обаче, знаем, че автомобилите изискват доста грижи. И тук не става въпрос за случаите, когато нещо вече се е развалило, а за възможната превенция.

Студът, снегът, ледът и лугата носят доста рискове за вашия автомобил, сигурността и удобството ви на пътя. Може би дори повече, отколкото предполагате. Някои действия по колата във връзка със зимата са очевидни и широко известни. Възможно е обаче други да не са ви известни. Подготвили сме списък с дейности, които могат да ви спестят неприятни преживявания около колата през зимата.

Гуми

Колкото и да е очевидно, ясно и задължително да имате зимни гуми за сезона, толкова и немалко хора продължават да не ги сменят. Независимо дали е целенасочено или просто не ви остава време да свършите тази задача – не отлагайте повече. Липсата на качествени сезонни гуми носи опасни рискове не толкова за автомобила ви, колкото за вашето здраве и живот. Дори липсата на средства не трябва да е оправдание да не ги смените.

Антифриз

Антифризът е онази течност, която се сипва в радиатора на колата. Тя предпазва от прегряване, а при големи студове – от замръзване. Има различни видове и кой точно е за вашата кола зависи от спецификите и производителя. Най-общо обаче се делят на летен и зимен. Ако сте с летен антифриз, е добре да го смените (единият е син, другият – червен). Най-лесно се случва в сервиз, особено ако ви е трудно да прецените какво има в радиатора.

Маслото

През зимния сезон е особено важно да не пропуснете момента със смяна на маслото, ако той е наближил или настъпил. Дори да не му е време, пак е желателно да проверите нивото и ако трябва да долеете.

Почистване на снега

Звучи очевидно – няма как да карате колата, ако е затрупана. Но не претупвайте като почиствате само стъклата и на две – на три. Не искате да си докарате корозия по ламарините.

Внимателно с леда

Когато почиствате колата от снега и има образуван лед (например колата е била топла, когато върху нея е натрупало), не се опитвайте да форсирате прекалено почистването. Може да нараните боята.

Миене

Разпространено грешно мнение е, че няма смисъл да си миеш колата често през зимата – нали всичко е в сняг и кал? Точно обратното! Всичката тази мръсотия в съчетание с лугата и материалите, с които се обработват пътищата, може да навреди сериозно на колата ви. Така че не си спестявайте тези няколко лева за редовна автомивка.

Защитна вакса

В автомивката може да поискате да ви нанесат и защитна вакса, която допълнително да защити боята и лака.

Чистачките

Ако чистачките ви са за смяна, то сега е моментът да го направите. При снеговалеж ще ви е необходима добра видимост, а и чистачките имат да се справят с калта и кишата, която хвърлят по предното стъкло автомобилите на пътя пред вас. За да предпазите стъклото от обледеняване, може да пробвате трика да го намажете със смес от вода и оцет.

Уплътнения

Студеното време може да доведе до замръзване и втвърдяване на уплътненията, съкращава живота им и ги прави чупливи. За да ги защитите – намажете ги с глицерин, продава се в аптеките.

Ползвайте колата

В зависимост от стила на живот – къде е домът ви, къде е работата ви и какви са опциите за паркиране, често хората избират да не карат автомобила си през зимата и в снеговете. Може да е удобно, но е добре да го палите, за да не ви падне акумулатора. Заедно с това, ако автомобилът ви не е в гараж, а е оставен на атмосферните условия, липсата на почистване и грижи също ще му се отрази.

Комплект за спешни случаи

Ако шофирате само в градски условия, това може да ви се стори излишно. Но ако излизате от населеното място, може да ви спаси животът. Не става въпрос за аптечката, тя така или иначе е задължителна. Освен нея е добре в колата да имате: одеяло, фенерче, нож, заредена преносима батерия за телефон или поне зарядно, което се връзва към запалката на колата. Къмпинг лопатите пък са достатъчно компактни и незаменими, ако затънете някъде. Сухи храни и резервна вода също са добра идея. А течности за размразяване на стъкла и ключалки вероятно е излишно да споменаваме.

Гъвкаво финансиране до 100 000 лв.

Научи повече