Назад към всички

Как да се грижим за колата си през зимата?

Как да се грижим за колата си през зимата?

Този бял, студен сезон – зимата, може да носи много радост, но и доста проблеми. Това важи и за автомобилите. Особено ако сте от хората, които приемат колата си за даденост и разчитат, че винаги ще е на линия, за да ги откара на определена дестинация. Всички, обаче, знаем, че автомобилите изискват доста грижи. И тук не става въпрос за случаите, когато нещо вече се е развалило, а за възможната превенция.

Студът, снегът, ледът и лугата носят доста рискове за вашия автомобил, сигурността и удобството ви на пътя. Може би дори повече, отколкото предполагате. Някои действия по колата във връзка със зимата са очевидни и широко известни. Възможно е обаче други да не са ви известни. Подготвили сме списък с дейности, които могат да ви спестят неприятни преживявания около колата през зимата.

Гуми

Колкото и да е очевидно, ясно и задължително да имате зимни гуми за сезона, толкова и немалко хора продължават да не ги сменят. Независимо дали е целенасочено или просто не ви остава време да свършите тази задача – не отлагайте повече. Липсата на качествени сезонни гуми носи опасни рискове не толкова за автомобила ви, колкото за вашето здраве и живот. Дори липсата на средства не трябва да е оправдание да не ги смените.

Антифриз

Антифризът е онази течност, която се сипва в радиатора на колата. Тя предпазва от прегряване, а при големи студове – от замръзване. Има различни видове и кой точно е за вашата кола зависи от спецификите и производителя. Най-общо обаче се делят на летен и зимен. Ако сте с летен антифриз, е добре да го смените (единият е син, другият – червен). Най-лесно се случва в сервиз, особено ако ви е трудно да прецените какво има в радиатора.

Маслото

През зимния сезон е особено важно да не пропуснете момента със смяна на маслото, ако той е наближил или настъпил. Дори да не му е време, пак е желателно да проверите нивото и ако трябва да долеете.

Почистване на снега

Звучи очевидно – няма как да карате колата, ако е затрупана. Но не претупвайте като почиствате само стъклата и на две – на три. Не искате да си докарате корозия по ламарините.

Внимателно с леда

Когато почиствате колата от снега и има образуван лед (например колата е била топла, когато върху нея е натрупало), не се опитвайте да форсирате прекалено почистването. Може да нараните боята.

Миене

Разпространено грешно мнение е, че няма смисъл да си миеш колата често през зимата – нали всичко е в сняг и кал? Точно обратното! Всичката тази мръсотия в съчетание с лугата и материалите, с които се обработват пътищата, може да навреди сериозно на колата ви. Така че не си спестявайте тези няколко лева за редовна автомивка.

Защитна вакса

В автомивката може да поискате да ви нанесат и защитна вакса, която допълнително да защити боята и лака.

Чистачките

Ако чистачките ви са за смяна, то сега е моментът да го направите. При снеговалеж ще ви е необходима добра видимост, а и чистачките имат да се справят с калта и кишата, която хвърлят по предното стъкло автомобилите на пътя пред вас. За да предпазите стъклото от обледеняване, може да пробвате трика да го намажете със смес от вода и оцет.

Уплътнения

Студеното време може да доведе до замръзване и втвърдяване на уплътненията, съкращава живота им и ги прави чупливи. За да ги защитите – намажете ги с глицерин, продава се в аптеките.

Ползвайте колата

В зависимост от стила на живот – къде е домът ви, къде е работата ви и какви са опциите за паркиране, често хората избират да не карат автомобила си през зимата и в снеговете. Може да е удобно, но е добре да го палите, за да не ви падне акумулатора. Заедно с това, ако автомобилът ви не е в гараж, а е оставен на атмосферните условия, липсата на почистване и грижи също ще му се отрази.

Комплект за спешни случаи

Ако шофирате само в градски условия, това може да ви се стори излишно. Но ако излизате от населеното място, може да ви спаси животът. Не става въпрос за аптечката, тя така или иначе е задължителна. Освен нея е добре в колата да имате: одеяло, фенерче, нож, заредена преносима батерия за телефон или поне зарядно, което се връзва към запалката на колата. Къмпинг лопатите пък са достатъчно компактни и незаменими, ако затънете някъде. Сухи храни и резервна вода също са добра идея. А течности за размразяване на стъкла и ключалки вероятно е излишно да споменаваме.

Виж всички полезни съвети

Виж всички полезни съвети
Стартиране на бизнес от нулата - първи стъпки

Стартиране на бизнес от нулата - първи стъпки

Често ти се случва да мечтаеш да имаш собствен бизнес? Подготвили сме няколко стъпки, които да ти служат в началната фаза, точно, когато започваш да градиш плановете си.

Как да планираш перфектната семейна почивка?

Как да планираш перфектната семейна почивка?

Все още нямаш идея как да почиваш със семейството си? Следва списък с въпроси, по който може да се ръководиш, докато планираш семейната си почивка. Да започваме!

Безопасното шофиране: 5 основни съвета

Безопасното шофиране: 5 основни съвета

Когато си зад волана, независимо дали си сам или возиш пътници, безопасното шофиране трябва винаги да бъде основната ти грижа. Ето някои от нашите съвети.

Пътуване по време на пандемия - не тръгвай без тези неща!

Пътуване по време на пандемия - не тръгвай без тези неща!

В тази статия ще си поговорим кои са най-важните предпазни мерки, които да си осигуриш преди да тръгнеш, с цел да минимизираш рисковете за теб и семейството ти.