Назад към всички

Как да караме през зимата

Как да караме през зимата

Зимата може и да изглежда към края си, но точно това може да превърне предприемането на дълго пътуване с кола в кошмар. С следващия месец и дори два, е възможно отново да се сблъскате със зимни условия при шофиране, тъй като времето е променливо. Особено ако ще шофирате в райони с по-висока надморска височина или имате на минавате през планински проходи. Затова е добре да не подхождате лекомислено и винаги да бъдете подготвени в случай на сняг и заледяване, включително и с познания за правилата и техниките за придвижване в подобни условия.

Подготовката е важна

 • Бъдете подготвени. Проверете прогнозата за времето и ако се очакват засилени снеговалежи или бури може дори да предпочетете да отложите пътуването малко. Ако това е възможно, разбира се.
 • Предвидете достатъчно време за пътуването, за да не се налага да бързате и да имате достатъчен буфер да реагирате при непредвидени обстоятелства по пътя.
 • Преди да потеглите, почистете добре автомобила и го оставете да загрее и да се затопли. Предното и задното стъкло трябва да са се размразили. В противен случай ще имате проблем с видимостта, което е рисково.
 • Ако не сте сигурни, проверете дали имате достатъчно течност за чистачките и достатъчно гориво.
 • Облечете се топло и носете подходящи обувки. В случай на аварийна ситуация няма да ви се иска да мръзнете някъде в нищото.
 • Още е рано да сменяте зимните гуми с летни, но ако случайно сте прибързали, по-добре отложете пътуването, ползвайте друг автомобил или намерете алтернативен начин на придвижване.
 • По време на шофиране

 • Шофирайте бавно и внимателно. Бързото каране в условията на сняг и заледявания е много по-опасно, отколкото може да предположите.
 • Поддържайте дистанция спрямо автомобила пред вас. Доброто разстояние се равнява средно на дължините на три коли. При сняг, заледяване и дори при дъжд спирачният път е доста по-дълъг.
 • Не спирайте рязко, за да избегнете опасността от поднасяне и въртене на автомобила.
 • Карайте на по-висока предавка, но с по-малко газ. Така сцеплението е по-добро и ще имате по-добър контрол над автомобила. Никога не използвайте круиз-контрола в зимни условия.
 • При поднасяне завъртете волана в посоката на занасянето. Избягвайте некоординираното въртене на волана ту в едната, ту в другата посока.
 • Възможно е задвижващите колела да блокират. Когато това се случи, трябва да знаете как да реагирате. При предно предаване: Отпуснете газта. Завъртете леко волана в посоката, в която искате да се завъртят предните колела и натиснете леко и продължително спирачката, ако е с ABS или започнете периодично и леко да я натискате, ако е без анти-блок система. При задно предаване: Отново внимателно отпуснете газта. След като си върнете контрола над колата, започнете отново бавно да ускорявате. Избягвайте спирачката.
 • Може би най-важното, което трябва да запомните за случаите, в които изгубите контрол над автомобила е, да не предприемате никакви резки маневри. Оставете автомобила да забави скоростта си, преди внимателно отново да поемете контрола. В следващото видео е показано, как да реагирате:

   

 • Внимавайте за наличието на т.нар. черен лед. Понякога, особено в преходни сезони и рано сутрин, пътят изглежда сух, но е заскрежен и заледен.
 • При карането в коловози най-добрият подход е двете колела от едната страна да са на по-високо, а другите – в коловоза.
 • Подобни пътни условия правят още по-важно правилото да не говорите по телефона, докато шофирате. В краен случай използвайте хендсфри, но по-добрият вариант е да отбиете от пътя и тогава да направите или приемете обаждането.

Едно от основните и най-важни условия за безопасно пътуване е автомобилът ви да бъде изправен. Ясно е, че ако предварително знаете, че потегляте с несигурен и неизправен автомобил, рискът е много по-голям. Не е препоръчително да пестите средства от ремонти и поддържането на колата в добро техническо състояние. При нужда от финансиране, може да се възползвате от предложенията за обратен лизинг от Maxo. Според оценката на автомобила ви може да получите заем от 3000 до 30 000 лв. с възможност за разсрочване до 48 месеца, през които продължавате да ползвате колата си както преди.

 

Виж всички полезни съвети

Виж всички полезни съвети
Стартиране на бизнес от нулата - първи стъпки

Стартиране на бизнес от нулата - първи стъпки

Често ти се случва да мечтаеш да имаш собствен бизнес? Подготвили сме няколко стъпки, които да ти служат в началната фаза, точно, когато започваш да градиш плановете си.

Как да планираш перфектната семейна почивка?

Как да планираш перфектната семейна почивка?

Все още нямаш идея как да почиваш със семейството си? Следва списък с въпроси, по който може да се ръководиш, докато планираш семейната си почивка. Да започваме!

Безопасното шофиране: 5 основни съвета

Безопасното шофиране: 5 основни съвета

Когато си зад волана, независимо дали си сам или возиш пътници, безопасното шофиране трябва винаги да бъде основната ти грижа. Ето някои от нашите съвети.

Пътуване по време на пандемия - не тръгвай без тези неща!

Пътуване по време на пандемия - не тръгвай без тези неща!

В тази статия ще си поговорим кои са най-важните предпазни мерки, които да си осигуриш преди да тръгнеш, с цел да минимизираш рисковете за теб и семейството ти.