Как да финансираш стартиращ бизнес

Как да финансираш стартиращ бизнес

Когато стартираш собствен бизнес, има много неща, които трябва да бъдат взети предвид. Освен за изготвянето на добър бизнес план, трябва да помислиш за нещо много важно - финансирането. Ако трябва да бъдем честни, това е едно от най-големите предизвикателства при започването на нов бизнес. Но това не бива да те плаши!  Сигурни сме, че можеш да намериш решение на всяка ситуация. А ние сме тук, за да ти помогнем да си начертаеш успешен план за действие. Ето няколко опорни точки:
 

Подготви бюджет и прогноза за паричния си поток.

Помисли за прогнозираните разходи и как ще изглежда финансовото ти състояние в края на всеки месец. Включи капиталови разходи, като например закупуване на оборудване и всичко, което ще ти бъде необходимо, за да вършиш работата си без проблем.
Постарай се да гледаш на нещата в перспектива и с максимална доза реализъм. Продажбите може да се окажат по-малко или да започнат да се случват по-късно, отколкото се надяваш, плащанията могат да се забавят повече от очакваното, а разходите могат да бъдат по-високи планираните. Всичко това трябва прилежно да бъде отразено в бюджета ти.
Позволи си да помислиш за най-лошия сценарий. Забавяне на поръчан продукт, загубен ценен клиент, както и грешка в процеса може да наложи допълнително финансиране - всичко това може да бъде причина за разлики в бюджета. Прецени колко вероятно е нещо от това да се случи и колко пари ще са ти необходими, за да се справиш.
 

Прецени какво е нужното финансиране и за колко време ще трябва да се сдобиеш с него.

Използвайки анализът от горната точка, трябва да можеш да прецениш колко точно пари ще са ти необходими, за да направиш своите първи крачки в избрания бизнес. Разчитай както на проучванията си и на съветите на по-опитни от теб съдружници, така и на интуицията си. След като пресметнеш тази сума и е сигурно, че ще ти бъде достатъчна, е време да продължиш към следващата стъпка.
 

Прецени колко от собствените си финанси можеш да инвестираш в бизнеса си.

За съжаление, няма как да започнеш какъвто и да било бизнес, без да вложиш голяма част от собствените си финансови ресурси в него. Важно е да прецениш колко можеш да си позволиш да инвестираш - претегли спестяванията си и се огледай за допълнителен източник на средства, който може да бъде полезен в този момент. Търсенето на помощ от семейството или близки приятели винаги крие в себе си голям риск - предимно за влошаване на отношенията ви, ако нещата не потръгнат както трябва. Затова те съветваме, преди да предприемеш подобна стъпка, внимателно да провериш всички възможности.
 

Провери дали бизнесът ти има възможност да получи безвъзмездни средства или грантове.

Ако бъдещият ти бизнес се развива в точната сфера, може да има възможност да получи средства от държавата или друга европейска институция. Това е шанс, който не е за изпускане, затова те съветваме да си направиш подробно проучване: какви са условията, има ли изисквания, които твоят бизнес покрива, какви са сроковете? Разгледай подробно и не поставяй възможността в графа “невъзможно” - винаги може да ти се усмихне късмета.
 

Помисли дали можеш да се обърнеш към външни инвеститори.

Външните инвеститори могат да бъдат решението на всеки твой проблем. Те не само могат да решат въпроса с финансирането, но могат да предложат опит и знания, които ще ти помогнат в развитието и осъществяването на плановете. Проблемът е, че инвеститорите не биха се включили в бизнеса ти, просто защото искат да сбъднат твоята мечта. Трябва да имаш готовност не само да се откажеш от част доходите си и от собствеността си, а и нещо повече. Необходимо е да представиш надежден бизнес план и да гарантираш висока потенциална възвръщаемост. И тъй като инвеститорите ще поемат риска заедно с теб, ще очакват и план за техния “изход” от ситуацията при евентуален провал. Въпреки че всичко това изглежда доста сложно, възможностите, които предлагат външните инвеститори не са за изпускане.
 

Провери опциите си за кредит или заем

Преди да предприемеш стъпки за сдобиване с кредит, е важно да знаеш точно от каква сума ще имаш нужда. Не се спирай на първото предложение, което попадне пред очите ти. Огледай внимателно възможностите си, сравни няколко опции, интересувай се в детайли какви условия ти предлагат.

A eто какво ти предлагаме ние от Maxo.bg - финансиране, гарантирано с личен или регистриран на фирмата ти автомобил. Mожеш да получиш до 50 000 лв., без поръчител, без доказване на доход, без усложнена процедура, дори и при лоша кредитна история. Добра възможност да си помогнеш при стартиращ бизнес или първа сделка.

Ако наистина смяташ да започнеш свой собствен бизнес от нулата, трябва да очакваш много работа и саможертви. Въпреки това, начинанието може да ти се отплати многократно. Затова те съветваме да не се чудиш, а още сега да започнеш да сбъдваш мечтите си. Сигурни сме, че ще се справиш.

 


 

 

Гъвкаво финансиране до 100 000 лв.

Научи повече