Назад към всички

Хечбек, седан или джип - кое за къде?

Хечбек, седан или джип - кое за къде?

Ако в градовете се караха повече „градски“ коли, вместо джипове, ванове и големи SUV, вероятно животът на повечето шофьори щеше да е с една идея по-спокоен. Ако малките и по-слаби откъм мощност автомобили не се пречкаха в лявата лента на магистралата, а и по второстепенните пътища, извънградското каране нямаше да е точно песен, но пък изнервянето може да намалее. Това, разбира се, са утопични и нереалистични представи, но да – видът на колата има значение за мястото на шофиране. И ако двама души в семейството шофират, може би е добре едната кола да е подходяща за градско каране, а другата – за пътувания и екскурзии. Когато в сметката се намесят децата или хобито, уравнението става още по-сложно. Ето кратка справка, кой вид автомобил за какво е най-подходящ:

Хечбек

Това е автомобил със скосена задна част (багажник). Може да бъде с 3 или пет врати. В повечето случаи хечбеците са малък до среден клас автомобили, а компактността им ги прави изключително подходящи за градски условия и придвижване на кратко разстояние. Не е особено удобен при необходимост от пренасяне на обемни багажи, съответно за пътувания и дълги екскурзии.

Седан

Друг класически вид автомобил. Нарича се триобемен, тъй като за разлика от хечбека багажникът е изцяло отделен от купето и няма достъп до него през багажното отделение. Възможно е обемът да е по-голям, средностатистически, спрямо хеджбеците. В зависимост от конкретния автомобил е подходящ както за града, така и за пътувания.

Лифтбек

Хибридна форма между хеджбек и седан. Багажникът е скосен и с достъп до купето като на първите, но автомобилът е по-издължен като седаните и често може да се сбъркат с тях. Предпочитан е пред хеджбека заради по-големия обем на багажника.

Комби

Комбито е близо до седана, но покривът му е издължен, багажникът е доста по-голям и има „отрязана“ форма отзад. Ако пренасяте много багажи или пътувате често, също е добър избор, но обикновено колата е по-голяма (и дълга), което може да причини някои неудобства в градски условия, например намиране на място за паркиране.

SUV - Sport Utility Vehicle (джип)

SUV навлезе като наименование в българския през последните години, но по същество това са автомобилите, известни у нас като джип. Второто е неформален термин, навлязъл покрай марката Jeep. Тези автомобили често са с 4х4 задвижване, пригодени са за офроуд и по-тежки условия на движение. Макар че са доста популярни за шофиране в града, не са особено подходящи поради големите си размери, макар да има някои доста компактни модели, които са създадени именно за движение в градовете.

Кросоувър

Прилича на модерен миниван, който съчетава предимствата и на SUV. Удобни са за извънградско придвижване, големи семейства, домашни любимци, любителите на външни спортове, които трябва да превозват по-сериозно оборудване. Напоследък са предпочитани пред седаните от семействата, а и като цени са напълно достъпни.

Малко хора имат възможност да притежават по един тип автомобил за всеки вид придвижване. И все пак е добре да имате предвид стила си на живот при избор на кола, а да не залагате само на вътрешно усещане и харесване.

Какъвто и автомобил да шофирате, при нужда от финансови средства може да се възползвате от възможностите за обратен лизинг на Maxo. С него може да получите до 30 000 лв. заем и срок за изплащане до 48 месеца. През периода продължавате да шофирате автомобила си.

Разбери повече

 

Виж всички полезни съвети

Виж всички полезни съвети
Почивка по време на пандемия - кои са подходящите дестинации?

Почивка по време на пандемия - кои са подходящите дестинации?

Съществуват места, които можеш безопасно да посетиш, дори и в условията на пандемия. Ето някои от нашите предложения за подобни дестинации.

Ремонт у дома - как най-лесно да се случи?

Ремонт у дома - как най-лесно да се случи?

В тази статия ще ти покажем някои от основните стъпки, които да предприемеш, преди да започнеш ремонтните дейности, които планираш.

Какво знаеш за автомобилите? 10 любопитни факта!

Какво знаеш за автомобилите? 10 любопитни факта!

Всички ние всекидневно виждаме по улиците огромно количество коли. Затова сме склонни да ги приемаме за даденост и често забравяме колко невероятни са тези машини и каква богата история имат.

Най-странните автомобилни закони в света

Най-странните автомобилни закони в света

Можеш ли да караш колата си в Русия, ако е мръсна? Виж в статията!