Хечбек, седан или джип - кое за къде?

Хечбек, седан или джип - кое за къде?

Ако в градовете се караха повече „градски“ коли, вместо джипове, ванове и големи SUV, вероятно животът на повечето шофьори щеше да е с една идея по-спокоен. Ако малките и по-слаби откъм мощност автомобили не се пречкаха в лявата лента на магистралата, а и по второстепенните пътища, извънградското каране нямаше да е точно песен, но пък изнервянето може да намалее. Това, разбира се, са утопични и нереалистични представи, но да – видът на колата има значение за мястото на шофиране. И ако двама души в семейството шофират, може би е добре едната кола да е подходяща за градско каране, а другата – за пътувания и екскурзии. Когато в сметката се намесят децата или хобито, уравнението става още по-сложно. Ето кратка справка, кой вид автомобил за какво е най-подходящ:

Хечбек

Това е автомобил със скосена задна част (багажник). Може да бъде с 3 или пет врати. В повечето случаи хечбеците са малък до среден клас автомобили, а компактността им ги прави изключително подходящи за градски условия и придвижване на кратко разстояние. Не е особено удобен при необходимост от пренасяне на обемни багажи, съответно за пътувания и дълги екскурзии.

Седан

Друг класически вид автомобил. Нарича се триобемен, тъй като за разлика от хечбека багажникът е изцяло отделен от купето и няма достъп до него през багажното отделение. Възможно е обемът да е по-голям, средностатистически, спрямо хеджбеците. В зависимост от конкретния автомобил е подходящ както за града, така и за пътувания.

Лифтбек

Хибридна форма между хеджбек и седан. Багажникът е скосен и с достъп до купето като на първите, но автомобилът е по-издължен като седаните и често може да се сбъркат с тях. Предпочитан е пред хеджбека заради по-големия обем на багажника.

Комби

Комбито е близо до седана, но покривът му е издължен, багажникът е доста по-голям и има „отрязана“ форма отзад. Ако пренасяте много багажи или пътувате често, също е добър избор, но обикновено колата е по-голяма (и дълга), което може да причини някои неудобства в градски условия, например намиране на място за паркиране.

SUV - Sport Utility Vehicle (джип)

SUV навлезе като наименование в българския през последните години, но по същество това са автомобилите, известни у нас като джип. Второто е неформален термин, навлязъл покрай марката Jeep. Тези автомобили често са с 4х4 задвижване, пригодени са за офроуд и по-тежки условия на движение. Макар че са доста популярни за шофиране в града, не са особено подходящи поради големите си размери, макар да има някои доста компактни модели, които са създадени именно за движение в градовете.

Кросоувър

Прилича на модерен миниван, който съчетава предимствата и на SUV. Удобни са за извънградско придвижване, големи семейства, домашни любимци, любителите на външни спортове, които трябва да превозват по-сериозно оборудване. Напоследък са предпочитани пред седаните от семействата, а и като цени са напълно достъпни.

Малко хора имат възможност да притежават по един тип автомобил за всеки вид придвижване. И все пак е добре да имате предвид стила си на живот при избор на кола, а да не залагате само на вътрешно усещане и харесване.

Какъвто и автомобил да шофирате, при нужда от финансови средства може да се възползвате от възможностите за обратен лизинг на Maxo. С него може да получите до 30 000 лв. заем и срок за изплащане до 48 месеца. През периода продължавате да шофирате автомобила си.

 

Гъвкаво финансиране до 100 000 лв.

Научи повече