Градски транспорт или личен автомобил?

Градски транспорт или личен автомобил?

Основните им предимства и недостатъци сякаш са ясни: колата е по-бърза и удобна, но по-скъпа, а градският – по-евтин, но досаден и бавен. И все пак има и други интересни нюанси при сравненията между двата основни* варианта за придвижване в София. Ето ги в „диалога“ по-долу:

– Да, автомобилът е голямо удобство. Но когато използваш столичния обществен транспорт, не се тормозиш за паркиране, платени зони, паяци. И това ти носи известна свобода.

– Така е. Донякъде. Защото каква свобода ти носи градският, ако носиш торбите с напазаруваното за седмицата от супера. Или ако си с две малки деца, всичкия им багаж от училище, плуването и уроците по китара. И отгоре на всичко – вземе, че завали, примерно.

– Е, да, но дори като си с колата и с децата, пак може да се случи да мъкнеш – ако не намериш къде да паркираш наблизо. И вземе, че завали, примерно.

– Да, да, може да се случи, но не толкова често, колкото често имаш типични проблеми с градския транспорт: какъв е маршрутът на тази линия и дали изобщо ходи нещо до където ти трябва, къде са спирките, кога ще дойде превозното средство, дали изобщо прави връзка с другата линия, която ти трябва, колко ходене пеша има между двете и отново – кога ли ще дойде...

– Да, но не съвсем – всъщност рядко чакаш повече от 5-10 минути (ако не броим транспорта в периферията на града). На повечето спирки има информация кое кога пристига. Естествено, метрото е супер начесто. Отдавна го няма например дългото чакане на спирката на Зимния дворец на 280 или 94 по половин час и повече, след което идват четири автобуса накуп (легендата е, че на крайната спирка шофьорите се събирали, за да поиграят малко белот).

– Е, добре, щом е толкова хубаво да стоиш по спирките „само“ за десетина минути, през които лятото да те напича слънцето през прозрачните козирки на спирките, зимата да зъзнеш, а есенно и пролетно време минаващите коли да изплискват локвите върху теб...

– Е, сякаш не се е случвало още по-гадното опръскване – докато караш на отворен прозорец, а колега шофьор мине през дупка на пътя, която сега е и локва – и плисссс – в лицето ти. А в жегите автомобилът така се напича, ако е бил на слънце, че едва отваряш заради нагрятата дръжка, едва сядаш заради напечената седалка, едва потегляш заради нагорещения волан и едва се разхлаждаш, докато климатикът задуха от топло на студено. Да не говорим, че има хора, които не понасят климатик и течение и в такива жеги си се „топят“ в колата.

– Да, така е, но като се возиш в градския, как ще изключиш климатика?! А как ще изключиш всички неприятни миризми и заразни кашляния?! А непознатите хора на милиметри от лицето ти и техните лакти, колене и торби в ребрата ти?!

– Да, има го и това, но само в пиков час. Но и не е никак приятно да си с автомобил в „качамака“, както казват някои таксиметрови шофьори на задръстванията. Например към 18:00 ч. по бул. „Цар Борис III” или бул. „България“. Тогава през стъклото на колата тъжно гледаш как трамвайчето петица бодро те подминава – с него за няма и пет минути изминаваш разстояние (без никакво задръстване по релсите), което с колата по това време може да отнеме и цял час.

– Така е, но ако изобщо си успял да се качиш в трамвая. Защото именно в петицата в дадения примерен пиков час е толкова претъпкано, че се налага да изчакаш 2-3 трамвайни коли, преди да успееш да влезеш поне наполовина вътре. А точно вътре тези пет минути може да ти се сторят и цял час, ако на гърба ти виси чичо с две торби, върху краката ти са стъпили други трима пътници, а в лицето ти палаво играе буйната остра коса на някоя возеща се госпожа.

– Да, в градския не си сам, но точно затова е безкрайно любопитно, шарено и истинско – има толкова живот. Ако вдигнеш поглед от телефона си, може да наблюдаваш много интересни хора и случки. Да забележиш, че винаги учтиво се отстъпва място на по-възрастните. Че повечето дами не казват благодаря, когато им се направи път да се качат или слязат първи. Че възрастните хора се запознават лесно с други възрастни – ей така, само с едно директно „Кой набор си?“. А ако разполагаш с по-остър поглед и по-широко скроен морален кодекс, може скришом да позяпаш в екраните на другите пътници. Като на униформения сотаджия, който си прави профилната снимка thug life. Или на нахалника, на когото му е забавно да снима пиян пътник и да го поства във фейсбук, за да му се присмее с приятелите си. И ставаш свидетел на „букет“ от флиртове, прошки, лъжи (не, не е там, където казва, че е, очевидно е в градския), раздели, имоджита за бурен смях при пълна сдържаност и какво ли още не.

– Окей, окей, но в колата може да разполагаш с повече вещи и условия, за да свършиш и в движение полезни неща. Да си заредиш телефона, да проведеш по-личен разговор, дори да си стоплиш ядене (има такива кутии за храна с кабел за автомобил) и да се преоблечеш, ако има нужда.

– Да, вярно е, но в градския може, докато пътуваш, да четеш книга, да учиш за изпит, да усвояваш нов език, да си водиш бележки за новата книга, текущия проект, важната презентация, да напишеш мейл. Докато шофираш, това няма как да направиш.

– Да, няма как да караш и да пишеш мейл, но може да използваш ушите си в движение – да слушаш интересни и полезни подкастове, а – хелоооу! – отдавна има аудио книги и аудио уроци по чужди езици...

Този „диалог“ със сигурност може да продължи и още. Всеки преценява най-добре за себе си какво да избере. Ние само бихме добавили още едно сериозно предимство на личния автомобил – ако притежавате такъв, Maxo.bg ви дава възможност да получите бързо и лесно финансиране до 30 000 лв. чрез обратен лизинг. Подаването на заявление е супер удобно – изцяло онлайн, а огледът и оценката на автомобила са напълно безплатни. Независимо от кредитната история и вида заетост, Maxo.bg има финансово решение без сложни административни процедури за всеки собственик на автомобил. И всичко се случва в рамките на един работен ден, а автомобилът си го ползвате както досега! Ами, не е никак зле такова предимство, мда.

*Скъпи велосипедисти, мотористи, тротинеткаджии, спаркаджии, такси-пътници, блейдъри, скейтбордисти, а и вие, използващи други средства, за които не се сещаме – простете ни, че не сме включили вашите средства за придвижване в София, но просто те все още не са в Топ 2 по масовост.

Гъвкаво финансиране до 100 000 лв.

Научи повече