Назад към всички

Градовете с най-големи задръствания

Градовете с най-големи задръствания

Градските задръствания са силно неприятни за всеки шофьор. Особено когато бързаш за някъде и особено за състоянието на нервната система. С увеличения автопарк в световен мащаб това се е превърнало в глобален проблем през изминалите десетилетия, а разрешаването му не е толкова просто, най-малкото защото градовете съществуват далеч отпреди да бъдат изобретени автомобилите и не са проектирани за тяхната поява. Но проблемът не се решава нито само със скоростни трасета, нито единствено с промотирането на велосипеди. Затова и се разработват концепции за т.нар. умни градове (smart cities), които в бъдеще ще функционират като единен организъм.

Всички сме наясно, че задръстванията имат огромно отражение върху екологичната обстановка в градовете. Допълнително те буквално ядат парите на жителите им, които прекарват в автомобилите си в натоварен трафик десетки, а на някои места стотици часове годишно. И към това добавяме вторични разходи за автомобила, част от които пряко свързани със задръстванията и достигащи различни размери в отделните държави. Към тях спада платеното паркиране, преобразуваната в пари загуба на време и т.н. Оказва се, че тези вторични разходи може да достигнат 45% от общите разходи по автомобила.

Най-големият град в България – София, наскоро беше включен в индекса за задръствания на производителя на навигационни системи TomTom. През миналата година дебютът на столицата ни беше директно в топ 100 на световната класация, а в рамките на Европа преди нас има 23 други града. Това ни поставя в средата на двете класации, тъй като наблюдаваните градове в света са 189, а в Европа – малко над 40.

И така, София е на 83-о място със средно забавяне на трафика от 29%. В сутрешните пикови часове придвижването отнема 58% повече време, а в следобедните – 66% повече време.

Ето и кои са градовете с най-натоварен трафик и „невъзможни“ задръствания в световен мащаб:

1. Мексико сити, Мексико

Населението на мексиканската столица е 20 милиона души, които пътуват средно 66% повече време заради задръстванията. Сутрин и вечер процентите са около 100. Което означава, че средно прекарват в задръствания в автомобилите си по 219 часа годишно. Според изчисленията има моменти, в които разстояния от километри в града се изминават по-бързо пеша, отколкото с кола.

2. Банкок, Тайланд

С население от 15 млн. души и средно удължаване на времето за придвижване от 61%, Банкок е на второ място по задръствания в света. Следобедният трафик ще ви отнеме двойно повече време, за да се придвижите (118%). А жителите на тайландската столица стоят в задръствания по 232 часа годишно.

3. Истанбул, Турция

Турският мегаполис има население от 13,3 млн. души, които стоят в задръствания по 178 часа годишно. Средното забавяне е около 50%, но във вечерния час пик минава 90%.

4. Рио де Жанейро, Бразилия

Близо 12-те милиона души в Рио прекарват средно по 47% повече време придвижвайки се с кола в града. Това им коства 165 часа от живота всяка година.

5. Москва, Русия

Тези от 16-те милиона московчани, които шофират активно, трябва да изтърпяват до 94% забавяне вечер и над 70% сутрин. Загубеното по задръствания време на жителите на руската столица е средно 185 часа.

6. Букурещ, Румъния

Може и да е с „пренебрежимо“ малко население спрямо предшествениците си в класацията (1,9 млн. души), но Букурещ бави шофьорите си със среднодневно 50%, които в час пик сутрин и вечер минават 90%. Средногодишно това им коства 196 часа.

7. Салвадор, Бразилия

Втори град в топ 10 от Бразилия. В Салвадор живеят малко над 3 млн. души, които губят 160 часа годишно в задръствания.

8. Ресифи, Бразилия

А в Ресифи жителите са 3,3 милиона, които губят от живота си по задръствания 169 часа годишно.

9. Чънду, Китай

Центърът на провинция Съчуан е проектиран преди повече от две хилядолетия с формата на костенурка. За съжаление, вследствие на (не само) това в момента 10-милионния мегаполис е в десетката на най-задръстените градове, а жителите му прекарват 176 часа годишно повече в натоварения трафик.

10. Лос Анджелис, САЩ

Лос Анджелис отдавна си е извоювал името на един от най-натоварените градове в света. 15-те милиона жители прекарват 164 часа годишно в задръствания. Много компании, които работят над алтернативи за придвижване, провеждат тестовете си в района и си сътрудничат с властите за пилотни проекти.

Ще минат години, докато градовете се сдобият с по-малко натоварен трафик, ако изобщо това се случи. Както и докато над главите ни започнат да минават летящи коли или такива с прикрепени дронове, а под нас да функционират пътнически ускорителни тунели. Много хора поемат лична отговорност и ходят повече пеша, ползват градски транспорт и се придвижват с велосипеди. Не е възможно решение за всеки, обаче. Алтернативен, но не толкова екологичен вариант за лично спасение и за допринасяне за по-добрия трафик, е наличието на мини градска кола, мотор или мотопед, с които придвижването е значително по-лесно и маневрено. За да се сдобиеш с всяко от тях може да съдейства собствената ти кола. С помощта на Maxo може да получиш обратен лизинг в размер на 3000 до 30 000 лв. според оценката на автомобила ти и срок за изплащане до 48 месеца. А през това време колата ти си остава на твое разположение, но ще имаш и градска алтернатива.

Разбери повече

 

Виж всички полезни съвети

Виж всички полезни съвети
Стартиране на бизнес от нулата - първи стъпки

Стартиране на бизнес от нулата - първи стъпки

Често ти се случва да мечтаеш да имаш собствен бизнес? Подготвили сме няколко стъпки, които да ти служат в началната фаза, точно, когато започваш да градиш плановете си.

Как да планираш перфектната семейна почивка?

Как да планираш перфектната семейна почивка?

Все още нямаш идея как да почиваш със семейството си? Следва списък с въпроси, по който може да се ръководиш, докато планираш семейната си почивка. Да започваме!

Безопасното шофиране: 5 основни съвета

Безопасното шофиране: 5 основни съвета

Когато си зад волана, независимо дали си сам или возиш пътници, безопасното шофиране трябва винаги да бъде основната ти грижа. Ето някои от нашите съвети.

Пътуване по време на пандемия - не тръгвай без тези неща!

Пътуване по време на пандемия - не тръгвай без тези неща!

В тази статия ще си поговорим кои са най-важните предпазни мерки, които да си осигуриш преди да тръгнеш, с цел да минимизираш рисковете за теб и семейството ти.