Електромобилите в Европа надвишиха 1 милион!

Електромобилите в Европа надвишиха 1 милион!

През 2011 г. тук – там по улиците се е мяркал по някой електромобил. Общо не повече от десетина хиляди за целия свят – почти същата рядкост като изчезващ биологичен вид. Пет години по-късно, през 2016 г., електрическите коли в света са цял един милион. А в началото на следващата (или още само три години са били необходими) се очаква бройката им да удари 5 милиона. Ако видите това на графика, кривата на продажбите изглежда право устремена към небето.

В средата на тази година Европа постигна своят първи рекорд като отчете едномилионния продаден електроавтомобил.

След Китай, но преди САЩ

През първото полугодие на 2018 г. продажбите на е-автомобили в Европейския съюз плюс Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария възлизат на 195 хил. коли, което е ръст с 42% спрямо същия период на миналата година (статистиката включва изцяло електрическите и плъгин хибридите). Данните показват, че втората половина е по-силна, така че може да очакваме продажбите от юли до декември да са дори над 200 000.

Китай, която е пионер в електрифицирането на транспорта, отчете първия си милион още през 2017 г. Но пък Съединените щати все още изостават малко и според данните там електроавтомобилите в масова употреба са около 900 хиляди. Но се очаква и американците също да се похвалят с едномилионния си електрически автомобил още тази година заради интереса към последния Tesla Model 3.

Електрифициране по норвежки

Начело на европейската класация стоят Норвегия, Германия, Великобритания, Франция и Швеция. Но първенецът Норвегия значително и от доста време се откроява от останалите. Страната държи 37% от новите регистрации в Европа за първите шест месеца. Продажбите на електромобили в Норвегия тази година са около една трета от всички нови коли в страната.

Още през 2015 г. света обиколиха снимки от подземието на крепостта Акерсхус в Осло. Но не заради историческата й стойност, а защото там беше открит първия най-голям паркинг за зареждане на електроавтомобили. През следващите години се появиха редица сходни новини от различни места в Осло и останалата част на Норвегия.

паркинг на електромобили

А коли за тези паркинги не липсват и ако искате да видите наредени една до друга Tesla, Nissan Leaf, BMW i3 и останалата съществуваща електрическа палитра коли, там е мястото. Причината е, че норвежкото правителство въведе редица преференции за желаещите да притежават такава. Електроавтомобилите не се облагат с мито и ДДС, което сваля хиляди от цената им. Пътните такси поетапно бяха намалявани, а от следващата година собствениците на електрически коли няма да плащат такива изобщо – нито тол такси, нито винетки, фериботите са им безплатни, а заедно с това и нямат екоданък.

Германия е следващият бързо растящ пазар и е възможно по обеми да надмине Норвегия, но всички останали назад в класацията по-скоро показват умерен ръст в сравнение с горните две. Вероятно не задълго.

Геометрична прогресия

Вече стана дума, че кривата на продажбите на е-коли сочи право нагоре, както и че в началото на следващата година светът ще отбележи петия милион. Според прогнозите малко над десет години по-късно, през 2030 г., електрическите автомобили в света ще бъдат 125 милиона!

Само VW обявиха, че планират производство от 1 млн. електроавтомобила годишно през 2025 г., а останалите концерни няма да останат по-назад. Освен това колите на ток ще стават все по-достъпни, защото се очаква до няколко години производствените разходи за тях значително да се понижат.

Така че въпросът не е дали, а кога: Кога планирате и вие да се сдобиете с електроавтомобил? Може би ви се струва като далечна перспектива, но по-добре свиквайте с мисълта. А и дори към дадения момент поддръжката им е доста по-евтина и инвестицията се избива по-бързо от тази в стандартен (бензинов, дизелов) автомобил. И все пак, докато дойде време да се сдобиете с такъв, може да извлечете полза от настоящия си, с чиято помощ лесно може да вземете обратен лизинг от Maxo на стойност от 3000 до 30 000 лв. и възможност за разсрочване до 48 месеца. През това време продължавате да използвате колата си както преди.

 

Гъвкаво финансиране до 100 000 лв.

Научи повече