Назад към всички

Електромобилите в Европа надвишиха 1 милион!

Електромобилите в Европа надвишиха 1 милион!

През 2011 г. тук – там по улиците се е мяркал по някой електромобил. Общо не повече от десетина хиляди за целия свят – почти същата рядкост като изчезващ биологичен вид. Пет години по-късно, през 2016 г., електрическите коли в света са цял един милион. А в началото на следващата (или още само три години са били необходими) се очаква бройката им да удари 5 милиона. Ако видите това на графика, кривата на продажбите изглежда право устремена към небето.

В средата на тази година Европа постигна своят първи рекорд като отчете едномилионния продаден електроавтомобил.

След Китай, но преди САЩ

През първото полугодие на 2018 г. продажбите на е-автомобили в Европейския съюз плюс Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария възлизат на 195 хил. коли, което е ръст с 42% спрямо същия период на миналата година (статистиката включва изцяло електрическите и плъгин хибридите). Данните показват, че втората половина е по-силна, така че може да очакваме продажбите от юли до декември да са дори над 200 000.

Китай, която е пионер в електрифицирането на транспорта, отчете първия си милион още през 2017 г. Но пък Съединените щати все още изостават малко и според данните там електроавтомобилите в масова употреба са около 900 хиляди. Но се очаква и американците също да се похвалят с едномилионния си електрически автомобил още тази година заради интереса към последния Tesla Model 3.

Електрифициране по норвежки

Начело на европейската класация стоят Норвегия, Германия, Великобритания, Франция и Швеция. Но първенецът Норвегия значително и от доста време се откроява от останалите. Страната държи 37% от новите регистрации в Европа за първите шест месеца. Продажбите на електромобили в Норвегия тази година са около една трета от всички нови коли в страната.

Още през 2015 г. света обиколиха снимки от подземието на крепостта Акерсхус в Осло. Но не заради историческата й стойност, а защото там беше открит първия най-голям паркинг за зареждане на електроавтомобили. През следващите години се появиха редица сходни новини от различни места в Осло и останалата част на Норвегия.

паркинг на електромобили

А коли за тези паркинги не липсват и ако искате да видите наредени една до друга Tesla, Nissan Leaf, BMW i3 и останалата съществуваща електрическа палитра коли, там е мястото. Причината е, че норвежкото правителство въведе редица преференции за желаещите да притежават такава. Електроавтомобилите не се облагат с мито и ДДС, което сваля хиляди от цената им. Пътните такси поетапно бяха намалявани, а от следващата година собствениците на електрически коли няма да плащат такива изобщо – нито тол такси, нито винетки, фериботите са им безплатни, а заедно с това и нямат екоданък.

Германия е следващият бързо растящ пазар и е възможно по обеми да надмине Норвегия, но всички останали назад в класацията по-скоро показват умерен ръст в сравнение с горните две. Вероятно не задълго.

Геометрична прогресия

Вече стана дума, че кривата на продажбите на е-коли сочи право нагоре, както и че в началото на следващата година светът ще отбележи петия милион. Според прогнозите малко над десет години по-късно, през 2030 г., електрическите автомобили в света ще бъдат 125 милиона!

Само VW обявиха, че планират производство от 1 млн. електроавтомобила годишно през 2025 г., а останалите концерни няма да останат по-назад. Освен това колите на ток ще стават все по-достъпни, защото се очаква до няколко години производствените разходи за тях значително да се понижат.

Така че въпросът не е дали, а кога: Кога планирате и вие да се сдобиете с електроавтомобил? Може би ви се струва като далечна перспектива, но по-добре свиквайте с мисълта. А и дори към дадения момент поддръжката им е доста по-евтина и инвестицията се избива по-бързо от тази в стандартен (бензинов, дизелов) автомобил. И все пак, докато дойде време да се сдобиете с такъв, може да извлечете полза от настоящия си, с чиято помощ лесно може да вземете обратен лизинг от Maxo на стойност от 3000 до 30 000 лв. и възможност за разсрочване до 48 месеца. През това време продължавате да използвате колата си както преди.

Разбери повече

 

Виж всички полезни съвети

Виж всички полезни съвети
Как да се справиш с предстоящи големи разходи?

Как да се справиш с предстоящи големи разходи?

Задаващите се празници могат да ти поднесат какви ли не изненади. А справянето с по-големи разходи може да се окаже предизвикателно. Важното е да запазиш спокойствие и да реагираш бързо и разумно.

Шофиране на дълги разстояния - как да се подготвиш?

Шофиране на дълги разстояния - как да се подготвиш?

Планираш ли да пътуваш скоро надалеч? Ето няколко лесни стъпки, които да имаш предвид при следващото пътешествие.

Стартиране на бизнес от нулата - първи стъпки

Стартиране на бизнес от нулата - първи стъпки

Често ти се случва да мечтаеш да имаш собствен бизнес? Подготвили сме няколко стъпки, които да ти служат в началната фаза, точно, когато започваш да градиш плановете си.

Как да планираш перфектната семейна почивка?

Как да планираш перфектната семейна почивка?

Все още нямаш идея как да почиваш със семейството си? Следва списък с въпроси, по който може да се ръководиш, докато планираш семейната си почивка. Да започваме!