Чували ли сте за Gumball 3000?

Чували ли сте за Gumball 3000?

Сещате ли се за тези дъвки, които се продават под формата на шарени топчета в блистери и кутийки и всички сме обичали като деца, а днешните деца не по-малко? Ето това в буквален превод е Gumball. И ако не знаете какво е Gumball 3000 (Гъмбол 3000), то вероятно ви звучи като някое от сладкарските иновативни изкушения от “Чарли и шоколадовата фабрика“. В действителност няма нищо общо със захарно изделие, а е събитие, което „звучи“ така сладко и шарено, че напълно си заслужава името.

Ето какво накратко е Gumball 3000: Едноседмично рали от 3000 мили, в което се включват предимно знаменитости и богаташи, с входна такса от 40 хил. паунда (около 67 хил. долара), уникални автомобили и множество луксозни партита по пътя на „състезанието“, чиито домакини са други звезди и богаташи.

Всичко това се прави с благотворителна цел, но никой не е казал, че благотворителните дейности трябва да са непременно скучни и смирени.

Когато филмите стават реалност

„Дами и господа, запалете двигателите!“ - така започва ралито „Гъмбол“ в едноименния филм от 1976 г., където група ентусиасти организират нелегално състезание с всевъзможни автомобили от единия до другия край на Съединените щати. Не е трудно човек да се сети, че това е вдъхновило Максимилиън Купър, основоположникът на Gumball 3000.

През 1999 г. Купър кани група приятели – известни личности, да се включат в приключенско рали през Европа, което стартира от Лондон – родното му място, и приключва в Римини, Италия. В него участват звезди като Кайли Миноуг, Джамирокуай и Кейт Мос. Инициативата моментално се появява по страниците на известни списания, а в следващите години се сключват партньорства с компании като Nike, Intel, Sony Playstation, Hasbro, MTV, Google и Fiat.

Разработен е дизайнерски бранд Gumball 3000, а парите от дрехите и аксесоарите, събрани от едноименната фондация, се пренасочват за благотворителни младежки инициативи, инфраструктура като скейтпаркове и детски площадки, както и към младежки организации.

През десетилетията от създаването си ралито се превръща в зрелищно събитие, придружено от фестове и концерти, спортни събития и, разбира се, автошоу със супер-коли. Досега са участвали звезди като Дарил Хана, Куентин Тарантино, Снууп Дог, Ейдриан Броуди, Дейвид Хаселхоф, Денис Родман и безброй други, включително бизнесмени като основателите на Фейсбук и ПейПал.

20-годишнина и почти половин милион паунда

През 2018-а година Gumball 3000 отбеляза 20-ата си годишнина с рали от Лондон до Токио. Вече споменахме каква е минималната сума за вход – 40 хил. британски лири. Повечето участници обаче даряват много повече, а на страницата на събитието всеки може да „заложи“ на своя отбор като дари сума по свой избор. Целта за събраните средства тази година беше 250 000 паунда, а реално събраната е почти двойна – 438 407£.

А ето и някои от участниците през 2018 г.:  Дженифър Лопес се включи с Rolls Royce Dawn, Дейвид Макгарет беше с Lamborghini Murcielago SV, Дейвид Маккормак с Ferrari GTC4 Lusso, Джералд Бътлър с Porsche 911, а звездата на събитието беше болидът Mono на Briggs, шофиран от рапъра Ъшър. Някои шофират сами, но повечето са отбори от по 2 до 4 души в автомобил. Все пак това е предимно купон.

Стартът на състезанието по традиция беше даден от Дейвид Хаселхоф на 4 август в лондонската Ковънт Гардън. Трасето мина през френския Шантили, след това през италианските Милано и Болоня, а от там екипите и автомобилите отпътуваха със самолети към японските Осака, Киото, Нанао и Токио, където бляскавото рали приключи с грандиозен финал.

Следващата година състезанието ще стартира от гръцкия остров Миконос и ще приключи в испанския курорт Ибиса, който не за пръв път е избор на място за закриване на ралито. Точният маршрут ще бъде обявен през пролетта на 2019 г.

А у нас?

Всяка година маршрутът на ралито е различен и през 2011 г. той беше от Лондон до Истанбул, а по път мина и през София. Тогава в него участва Антонио Бандерас, който беше и в центъра на вниманието на зрителите, дошли да разгледат скъпите возила на площад „Ал. Невски“. Състезанието следващата година е напълно възможно да прекоси и България, тъй като това е и най-прекият сухопътен маршрут между Гърция и Испания и е малко под 3000 мили. Но това предстои да разберем след няколко месеца.

Обикновено MTV проследява зрелищното шоу, ако искате да му се наслаждавате на екран. Ако си падате по луксозни и скъпи супер-коли, ви препоръчаме да прегледате и класацията ни с „12-те най-луксозни автомобила в света“. А ако искате да превърнете собствената си кола в супер-возило, прегледайте идеите в „Тунингът – мисията възможна“. Може да постигнете много неща с автомобила си и с помощта на обратен лизинг от Maxo, който сега е на стойност от 3000 до 30 000 лв. според оценката на колата ви. Изплащането може да бъде разсрочено до 48 месеца, а през това време продължавате да ползвате автомобила си и да го моделирате както предпочитате.

 

Гъвкаво финансиране до 100 000 лв.

Научи повече